ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Οι εργάτες βαθαίνουν την επανάσταση

Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο προχωρημένα. Το αίτημα ολόκληρης της διαδήλωσης ήταν να προχωρήσουν γρήγορα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας οι δημοκρατικές αλλαγές. Να ασκηθεί δίωξη στον Μουμπάρακ, στην οικογένειά του και σε όλους τους συνεργάτες τους. Να ξηλωθεί όλη η δομή των τοπικών αρχόντων στις επαρχίες της Αιγύπτου, οι οποίοι ήταν στημένοι από το καθεστώς, και να γίνει κατάσχεση της περιουσίας τους. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για όλες τις επιθέσεις σε βάρος διαδηλωτών στη διάρκεια της επανάστασης και στην μετά-Μουμπάρακ περίοδο. Ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών έβαζε πιο καθαρά το αίτημα “Να παραιτηθεί ο στρατηγός Ταντάουϊ και ολόκληρη η στρατιωτική ηγεσία”. Πολλοί φώναζαν συνθήματα ενάντια στο Ισραήλ, ζητούσαν να σταματήσουν οι σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου και να ανοίξουν τα σύνορα με τη Γάζα. Ένα τμήμα των διαδηλωτών μετά την Ταχρίρ, βάδισε μάλιστα προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Στην ίδια την πλατεία Ταχρίρ εξελίχθηκαν σημαντικά γεγονότα. Η ηγεσία του στρατού είχε δώσει προειδοποιητική εντολή σε όλους τους ένστολους ότι απαγορεύεται να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Κι όμως, την ώρα της διαδήλωσης, κάποιοι από τους στρατιώτες που βρίσκονταν πάνω στην Ταχρίρ ανέβηκαν αγκαλιά με τους διαδηλωτές πάνω στο βήμα. Στη συγκέντρωση έφταναν οργανωμένα μπλοκ εργατικών σωματείων, πολλές φορές με τις φόρμες τις δουλειάς, που καταχειροκροτούνταν από όλο τον κόσμο.

Φοιτητές και εργάτες

Οι εργάτες στην πολεμική βιομηχανία, για παράδειγμα, που έχουν καταφέρει να χτίσουν καινούργια συνδικάτα βάσης μέσα στα εργοστάσια είχαν δυναμική παρουσία. Μαζική ήταν και η παρουσία των φοιτητών που είχαν συντονιστεί για να απαιτήσουν να απολυθούν και να δικαστούν όλοι οι πρυτάνεις και άλλοι γραφειοκράτες στα Πανεπιστήμια που ήταν μακρύ χέρι του καθεστώτος. Πολλά Πανεπιστήμια συνεχίζουν να βρίσκονται σε καταλήψεις. Η διαφορά επίσης από την περασμένη βδομάδα, ήταν ότι αυτή τη φορά και η Μουσουλμανική Αδελφότητα αναγκάστηκε να στηρίξει τη διαδήλωση της Ταχρίρ, παρότι δεν αποδέχεται το αίτημα να φύγει ο στρατός και συμμετέχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη διαδοχή του καθεστώτος.

Το απεργιακό κύμα έχει αρχίσει να απλώνεται στις υφαντουργίες της περιφέρειας Μινουφίγια, βόρεια του Καϊρου. Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Αιγύπτου (αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ) και το νέο “Δημοκρατικό Κόμμα των Εργατών” στο οποίο πρωτοστατούν μαζί με την πρωτοπορία των εργατών που έφτιαξαν συνδικάτα μέσα στη δικτατορία, κατάφεραν να φέρουν αντιπροσωπεία των υφαντουργών της Μαχάλα αλ-Κούμπρα να χαιρετίσουν στην απεργία της Μινουφίγια. Στη Μαχάλα είχαν οργανωθεί οι μεγαλύτερες και πιο καθοριστικές απεργίες κόντρα στο καθεστώς Μουμπάρακ την τελευταία πενταετία.

Οι συμβασιούχοι του Δημοσίου βρίσκονται και αυτοί σε κινητοποιήσεις. Το καθεστώς Μουμπάρακ κράταγε χιλιάδες συμβασιούχους σε ομηρία και δεν τους μονιμοποιούσε. Τώρα οι εργαζόμενοι απαιτούν να γίνουν όλα αυτά πράξη. Τη Δευτέρα 11 Απρίλη οι εργάτες της ηλεκτρικής ενέργειας, απείλησαν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή σε δέκα μεγάλους σταθμούς. Πρώτο τους αίτημα να διωχθούν τα στελέχη του καθεστώτος. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή τους οι εργάτες λένε πως στη διάρκεια της Επανάστασης της 25ης Γενάρη έκαναν την επιλογή να μην προχωρήσουν σε απεργία, για να μην πληρώσει ο κόσμος τη διακοπή του ρεύματος, αλλά τώρα δεν θα διστάσουν.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο στρατός προχώρησε σε επίθεση σε τμήματα των διαδηλωτών της Ταχρίρ που επέλεξαν να κατασκηνώσουν στην πλατεία. Ήταν η πιο βάρβαρη επίθεση του στρατού μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας πόσο τα πράγματα συνεχίζουν να πολώνονται στην Αίγυπτο, μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Υπάρχουν νεκροί και “εξαφανισμένοι”. Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές με αφορμή την επίθεση στην πλατεία εξέδωσαν ανακοίνωση, για το ρόλο του στρατού. Μερικά αποσπάσματα μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο.