Δημοτικές εκλογές
Στο Δήμο της Αθήνας: Τα προβλήματα δεν λύνονται με μεγαλύτερη αστυνόμευση

Πραγματοποιήθηκε στην ΕΡΤ το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ μόνο τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων Αθήνας, των Μπακογιάννη, Γερουλάνου, Ηλιόπουλου και Σοφιανού. Προκλητική η επιλογή να αποκλειστούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Η δικαιολογία ότι οι 4 εκπροσωπούν τα κόμματα της Βουλής είναι απαράδεκτη, καθώς μιλάμε για δημοτικές εκλογές και προκλητική, καθώς Μπακογιάννης και Γερουλάνος παριστάνουν ότι δεν έχουν πάρει κομματικό χρίσμα!

Το πρώτο που μπορεί να σχολιάσει κανείς είναι ότι η συζήτηση περιορίστηκε μόνο στα ζητήματα: καθαριότητα, συγκοινωνία, πόροι των δήμων και κυρίως “ασφάλεια”. Ξεχάστηκε η φτώχεια, η ανεργία των νέων, οι φυτοζωούντες συνταξιούχοι, τα διαρκώς αυξανόμενα νοίκια. Δεν ακούσαμε τίποτε για το σύστημα υγείας και τα πετσοκομμένα νοσοκομεία που αγκομαχούν να σηκώσουν το βάρος της πόλης. Το θεσμοθετημένο ρατσισμό απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που κατοικούν μόνιμα στο κέντρο της Αθήνας και αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας χωρίς καν να έχουν στην πλειοψηφία τους πολιτικά δικαιώματα. Την πλήρη ασυδοσία του μεγάλου -και όχι μόνο- κεφαλαίου, που χαρακτηρίζει για ακόμη μια φορά την “τουριστική ανάπτυξη” στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κατατρώγοντας τους ελεύθερους χώρους. 

Συμφώνησαν όλοι ότι το πρόβλημα των πόρων και η διάλυση που βασανίζει μια σειρά από υπηρεσίες ήταν μόνο η διαχείριση Καμίνη που δεν αξιοποίησε τα πλεονάσματα του δήμου. Λες και μπορεί να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στους ΟΤΑ και στις πόλεις χωρίς να αμφισβητηθεί το “μεταμνημονιακό” πλαίσιο που έχουν επιβάλει, κυβέρνηση, “θεσμοί” και τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα στους δήμους και στην κοινωνία ολόκληρη. 

Αυτογκόλ

Ο Μπακογιάννης επεδίωξε να εστιάσει στο ζήτημα της “ασφάλειας”. Αλλά ξεκίνησε με γκέλα. Η ερώτηση-πάσα του Π. Αμυρά του Ελεύθερου Τύπου αν το ντιμπέιτ θα μπορούσε να γίνει στην πλ. Εξαρχείων ή στο Πεδίο του Άρεως αποδείχτηκε αυτογκόλ καθώς λίγες μέρες μετά οι υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν καλεσμένοι και συμμετείχαν σε εκδήλωση (βλέπε κάτω) για τα ναρκωτικά στο Πεδίο του Άρεως!  

Και οι 4 ομιλητές τοποθετήθηκαν θετικά πάνω στην ατζέντα της “ασφάλειας”. Προβληματική ήταν η τοποθέτηση του Σοφιανού πάνω στο θέμα αφού τόνισε ότι “υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας αλλά να μην το γενικεύουμε σε όλη την Αθήνα, υπάρχει σε κάποιες γειτονιές” και “κάλεσε την αστυνομία να το λύσει”. Θα περιμέναμε μια διαφορετική τοποθέτηση από τον υποψήφιο του ΚΚΕ και όχι να ενταθούν οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στις γειτονιές του περιβόητου ΑΤ Ομονοίας και του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.   

Όσον αφορά στα ζητήματα της καθαριότητας, ο Μπακογιάννης τοποθετήθηκε ότι είναι “ζήτημα μοντέλου σχεδιασμού και οργάνωσης” και τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των ιδιωτών, ο Γερουλάνος μίλησε για “έλλειψη συντονισμού”, ενώ ο Ηλιόπουλος εστίασε στην “ανακύκλωση”. Πέρα από τις γενικούρες, κανείς τους δεν απαίτησε το προφανές, να γίνουν τώρα οι μονιμοποιήσεις των χιλιάδων ολιγόμηνων συμβασιούχων, του φθηνού εργατικού δυναμικού που καλύπτει περιστασιακά τις πάγιες ανάγκες των ΟΤΑ σε καθαριότητα και πράσινο. 

Ο Σοφιανός, παρότι σωστά εστίασε στην φορολόγηση των κερδών των μεγαλοξενοδόχων για άνοδο των εσόδων του δήμου, δεν είπε κουβέντα για το προφανές - την διαγραφή του χρέους προκειμένου να ανατραπεί η πολιτική των υπερπλεονασμάτων που αδειάζει τους δήμους από πόρους.