Διεθνή
Bρετανία: Πολιτικό σύστημα σουρωτήρι και εκβιασμοί ΕΕ

“Ποιος στο διάολο ξέρει. Δεν μου καίγεται καρφί πλέον. Εδώ μέσα είμαστε σαν τους ζωντανούς νεκρούς”. Αυτή ήταν η απάντηση υπουργού της Τερέζα Μέι, όταν ρωτήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ γιατί η Μέι βάζει ξανά σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο την συμφωνία που ήδη έχει απορριφθεί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μισο-διάλυση. Η Μέι έχασε και την τελευταία της προσπάθεια να περάσει την ψηφοφορία με 58 ψήφους διαφορά. Η καινούργια ήττα ήρθε παρότι είχε ήδη προχωρήσει σε κινήσεις που θα διασπούσαν τις διαφορετικές αντιπολιτεύσεις που έχουν διαμορφωθεί μέσα στην κοινοβουλευτική “της” ομάδα. Κάποιοι από τους σκληρούς υπέρ του Μπρέξιτ υποτάχθηκαν στον εκβιασμό ότι αν δεν περάσει η συμφωνία υπάρχει κίνδυνος ανατροπής εντελώς της εξόδου από την ΕΕ. Άλλοι, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, αποδέχθηκαν την υπόσχεση παραίτησης της Μέι σε περίπτωση επικύρωσης της συμφωνίας, μιας και ήδη ετοιμάζονται για την κούρσα διαδοχής.

Όμως το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας μοιάζει πλέον με σουρωτήρι. Δεν είναι μόνο η κρίση της κυβέρνησης. Ακολούθησαν απανωτές ψηφοφορίες μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ για πιθανές εναλλακτικές λύσεις που κινούνται σε ολόκληρο τον άξονα υπέρ ή κατά του Μπρέξιτ, αλλά καμιά δεν κατόρθωσε να κερδίσει πλειοψηφία. Το κοινοβούλιο, το οποίο υποτίθεται θα έπαιρνε στα χέρια του την κατάσταση, απέναντι στη στενοκεφαλιά της Μέι, είναι εξίσου ανίκανο να διαμορφώσει πολιτική πρόταση. Όχι μόνο επειδή για λόγους αριθμητικής κανείς δεν αθροίζει πλειοψηφία. Αλλά γιατί οι δυνάμεις που παρεμβαίνουν στο παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ψήφους σε μια αίθουσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι της τελείωσε η υπομονή και απαιτεί από τους βουλευτές να ψηφίσουν ό,τι τους σέρβιρε η Μέι. Η μικρή παράταση που τους δόθηκε μέχρι τις 22 Μάη είναι μόνο σε περίπτωση που επικυρώσουν τη συμφωνία μέχρι τις 12 Απρίλη. Σε αντίθετη περίπτωση ακολουθεί έξοδος χωρίς συμφωνία. Δεν είναι μόνο ο Γιούνκερ και οι άλλοι γραφειοκράτες που εκβιάζουν. Το BBC μίλησε με τον Γιούργκεν Μάιερ, το αφεντικό της Siemens, που δηλώνει “βαθιά, βαθιά ανήσυχος” και λέει: “Δεν βρίσκω τίποτα το αστείο σε όλα αυτά. Ο κόσμος λέει ότι αυτά που εξελίσσονται στο κοινοβούλιό σας είναι απίστευτα”. Ο κύριος Μάιερ ίσως θα προτιμούσε οι χώρες να κυβερνιούνται όπως η εταιρεία του, χωρίς κοινοβούλια και περιττές δημοκρατίες. 

Σενάριο τρόμου

Μέσα στη Βρετανία, αυτού του είδους οι εκβιασμοί παίρνουν χαρακτήρα σεναρίων τρόμου για τις βρετανικές εταιρείες που θα καταρρεύσουν σε περίπτωση Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, για τα τρόφιμα που θα διπλασιαστούν οι τιμές τους μέσα σε λίγες μέρες και τον κόσμο που θα μείνει χωρίς χαρτί υγείας. Ο Σερ Μαρκ Σέντγουιλ, ο πιο υψηλόβαθμος γραφειοκράτης του βρετανικού δημόσιου κατέθεσε μια έκθεση 14 σελίδων με τέτοια και άλλα χειρότερα, πείθοντας την Μέι ότι πρέπει να αποφευχθεί το Μπρέξιτ πάση θυσία.

Όμως, αν από τη μια μεριά υψώνεται η απειλή της κατάρρευσης των επιχειρήσεων που θα χρειαστεί να τις διασώσει το βρετανικό δημόσιο, από την άλλη δεν χάνουν όλοι από τα μάτια τους την συνολική κατάρρευση της αξιοπιστίας της βρετανικής πολιτικής. Ένας από τους υπουργούς της Μέι, πιέζοντας για να υπερψηφιστεί η συμφωνία, είπε πως: “Πιστεύω πως οι πολιτικές μας δομές βρίσκονται σε κίνδυνο. Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα χάσμα εμπιστοσύνης που θα ανοίξει μεταξύ των ψηφοφόρων και του σημερινού μας πολιτικού συστήματος”.

Προς τα εκεί κινούνται τα πράγματα σήμερα σε αντίθεση με τις προβλέψεις πολλών μετά τη νίκη του Όχι στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Μετά από το Όχι άνθισαν οι απόψεις ότι η Βρετανία θα γέμιζε κοψοχέρηδες, κόσμο που δεν είχε συνειδητοποιήσει τι καταστροφή θα έφερνε το Μπρέξιτ, αλλά θα έβαζε μυαλό. Γι’αυτό υποτίθεται αν επαναλαμβανόταν το δημοψήφισμα θα κέρδιζε η παραμονή στην ΕΕ. 

Ένα κομμάτι της Αριστεράς και του μηχανισμού του Εργατικού Κόμματος είδαν σαν πεδίο δόξας λαμπρό να εκφράσουν πολιτικά το κομμάτι του κόσμου που ήθελε επανάληψη του δημοψηφίσματος. Στην πραγματικότητα όμως, ολόκληρο το ρεσιτάλ απειλών και εκβιασμών που παίχτηκε και παίζεται από όλες τις μεριές έχει προκαλέσει περισσότερη αηδία για τους θεσμούς, όχι αγάπη για την ΕΕ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό είναι που ξεθαρρεύουν οι πιο αντιδραστικές δυνάμεις. Η ακροδεξιά και οι φασίστες οργάνωσαν μια διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο με σύνθημα “Μπρέξιτ σημαίνει μπρέξιτ”. Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα δεν τους άφησε ανενόχλητους και οργάνωσε αντιδιαδήλωση. Το κενό που ανοίγει πολιτικά είναι τεράστιο και μόνο η Αριστερά που μπαίνει ξεκάθαρα απέναντι και στους ρατσιστές και τους εκβιαστές της ΕΕ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να το καλύψει.