Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικές εκλογές: Ψηφίζουμε ΕΑΑΚ

ΑΣΚΤ

Δίνουμε την μάχη των φοιτητικών εκλογών και στην Καλών Τεχνών. Όλες τις τελευταίες μέρες ξεσηκώνουμε τους φοιτητές και φοιτήτριες της ΑΣΚΤ με στόχο να δυναμώσει ξανά ο φοιτητικός σύλλογος, να αυξηθεί η συμμετοχή στις εκλογές και να δυναμώσει η αντικαπιταλιστική αριστερά, το σχήμα Αρκάς ΕΑΑΚ. Νέοι φοιτητές και φοιτήτριες συμμετέχουν στο σχήμα μετά την δράση μας τις τελευταίες εβδομάδες. Ανοίγουμε πολιτικά τα προβλήματα της σχολής: οι φοιτητές αναγκάζονται να ξοδεύουν εκατοντάδες ευρώ για αναλώσιμα, μπογιές, πινέλα και άλλα, υπάρχει τεράστια έλλειψη σε υλικοτεχνικές υποδομές, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για την ασφάλεια των φοιτητών όπως στο εργαστήρι μετάλλου. 

Την ίδια στιγμή που οι περικοπές δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην σχολή, η πρυτανεία προωθεί την ιδιωτικοποίηση αποδεχόμενη χορηγίες όπως του Νιάρχου, ιδιωτικές γκαλερί αλωνίζουν στην σχολή και έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχουν χώροι στην σχολή που είναι μόνο για τους ιδιώτες και όχι για τους φοιτητές. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση παλεύουμε για να οργανωθεί ο σύλλογος, να διεκδικήσει για όλα αυτά τα ζητήματα και να συγκρουστούμε με τις επιλογές του υπουργείου. Ταυτόχρονα μεγάλο ενδιαφέρον συναντάμε ανοίγοντας την κουβέντα για την γυναικεία καταπίεση και τον σεξισμό, για τις πρωτοβουλίες μας ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες. Με νέες δυνάμεις την Τετάρτη οργανώνουμε το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στον σύλλογο.

Ελίζα Κρικώνη
ΑΣΚΤ

ΕΑΑΚ Ηρακλείου

Στις 5 Απρίλη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση από τα σχήματα της ΕΑΑΚ Ηρακλείου με θέματα τις επιθέσεις απέναντι στην Παιδεία και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και την προσπάθεια επανεμφάνισης των φασιστών. Οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης φάνηκαν ήδη από την πρώτη μέρα της χρονιάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με τις εστίες να καίγονται και τους φοιτητές να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Ακόμη και τώρα, οι φοιτητές διαμένουν σε ξενοδοχεία με τη λήξη της σύμβασης τους να πλησιάζει και τη λύση που προτείνεται από το Υπουργείο να είναι ανεπαρκής και αντίθετη με τις ανάγκες και τα αιτήματα των εστιακών. Αντίστοιχα το ζήτημα της σίτισης παραμένει, με κακή ποιότητα του φαγητού και την ανεπαρκή παροχή δωρεάν σίτισης για το σύνολο των φοιτητών. 

Από την πρώτη στιγμή η ομάδα των φοιτητριών/ων του ΣΕΚ μπήκαμε στην μάχη των εστιών ανοίγοντας την συζήτηση στο ζήτημα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας και του νομοσχεδίου του Γαβρόγλου. Με την κουβέντα να συνεχίζει όμως γύρω από το αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό κίνημα αλλά και την μάχη απέναντι στις σεξιστικές διακρίσεις. Μέσα από τις δύο διεθνείς καμπάνιες της 8 και 16 Μάρτη κάναμε την προσπάθεια να κινητοποιήσουμε τις σχολές και να μεγαλώσουμε την ομάδα παρέμβασής μας. Πάνω στην ίδια τακτική πάμε να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα στις σχολές προκειμένου να δώσουμε αποτελεσματικά την κόντρα απέναντι στο σύστημα που αναπαράγει τη λιτότητα, το ρατσισμό, τον σεξισμό. 

Η ανταπόκριση των φοιτητών είναι θετική αλλά χρειάζεται να την αξιοποιήσουμε και να την κάνουμε δράση. Οι τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα, που ρίχνουν στα μαλακά φασίστες και βιαστές μας εξοργίζουν. Ο μόνος τρόπος να τις σταματήσουμε είναι να οργανώσουμε τις σχολές μας μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και να προχωρήσουμε σε μαζικές κινητοποιήσεις και συντονισμό με τους εργαζόμενους που παλεύουν για μαζικές προσλήψεις, για να μπουν στη φυλακή οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, για να σταματήσουν οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις. 

Πρώτος σταθμός η 18 Απρίλη όπου κλείνουν τα 4 χρόνια από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, μια κινητοποίηση που χρειάζεται να γίνει γεγονός και στη πόλη του Ηρακλείου προκειμένου να μην περάσει η νέα τροπολογία που μειώνει την ποινή τους, να επιταχυνθεί η δίκη και να κλείσουν όλα τα γραφεία της εγκληματικής αυτής οργάνωσης. Δυναμώνουμε την επαναστατική αριστερά, δυναμώνουμε τους αγώνες μας, οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών. Στις 10 Απρίλη στηρίζουμε-ψηφίζουμε ΕΑΑΚ, δυναμώνουμε και εκλογικά την επαναστατική αριστερά, να μην αφήσουμε τις δυνάμεις του συντηρητισμού και της δεξιάς να πατήσουν πόδι στους συλλόγους μας.

Λεωνίδας Μαρουλάσοβ
Βιολογικό

ΠΑΔΑ (ΤΕΙ Πειραιά)

Ύστερα απο την επιτυχία των παγκόσμιων αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών συλλαλητηρίων στις 16 Μάρτη και του απεργιακού κινήματος ενάντια στην γυναικεία καταπίεση στις 8 Μάρτη μεταφέραμε την εικόνα στη σχολή μας και ξεκίνησε η παρέμβασή μας στο ΤΕΙ Πειραιά καθώς και το κατέβασμα μας σε δύο σχολές (ΣΜΗΧ και ΣΔΟΚΕ). 

Η αναγκαιότητα της ύπαρξης των ΕΑΑΚ στις σχολές φάνηκε μέσω των αγώνων με το τεράστιο κύμα καταλήψεων ενάντια στους "νόμους Γαβρόγλου", την υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση των σχολών που συνεπάγονται τον πλήρη ευτελισμό της παιδείας και του οποίου τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται (λίστες αναμονής για εργαστήρια, υπεράριθμοι φοιτητές στις αίθουσες με αποτέλεσμα πολλοί όχι απλά να κάθονται όρθιοι αλλά να μην μπορούν καν να πλησιάσουν μέσα στην αίθουσα). Με σκοπό να ξαναδώσουμε τον παλμό του 2018 στις μάχες μας διοργανώσαμε εκδήλωση στις 4/4 με θέμα "Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή και φοιτητικές εκλογές" με πολύ κόσμο και καλή συζήτηση.

Εύα Ντόκου
ΠΑΔΑ (ΤΕΙ Πειραιά)

Εξόρμηση στο ΠΑΔΑ (ΤΕΙ Αθήνας)


Το ΣΕΚ στις σχολές συμμετέχει:

Αθήνα

Φιλοσοφική – ΣΑΦ ΚΑΡΦΙ
Χημικό – ΑΣΥΧ
Μαθηματικό – ΑΕΠ
Παιδαγωγικό – Εκτός Ύλης
Τουρκικών σπουδών – ΕΑΑΚ
Πολιτικό – ΡΑΣ
Νομική – Αντινομία
Γεωπονική – ΣΑΡΑΦ
ΑΣΚΤ – ΑΡΚΑΣ
Πάντειο – ΑΝΑΣΑ
Ηλεκτρολόγοι ΕΜΠ – ΑΝΑΦΗ
 
ΠΑΔΑ1(ΤΕΙ Αθήνας)
ΣΓΤΚΣ – Γραφίδα
ΣΤΕΤΡΟΔ – ΑΝΑΣΤΡΟΦΟΙ
ΣΕΥΠ – ΑΡΣΥΠ
ΣΔΟ – ΚΡΑΧ
ΣΤΕΦ - ΑΡΠΑ
 
ΠΑΔΑ2 (ΤΕΙ Πειραιά)
ΣΤΕΦ – ΑΡΠΑ
ΣΔΟ – ΚΡΑΧ
 

Θεσσαλονίκη

Αγγλικό – ΑΝΑΡΠΑ
Χημικοί Μηχανικοί – ΣΧΗΜΑ
Πολ.Επιστήμες - ΕΑΑΚ
 

Βόλος

Αρχιτεκτονική – Camera Obscura
Ηλεκτρολόγοι – ΡΕΥΜΑ
Παιδαγωγικό – Resistance
 

Γιάννενα

Χημικό – Καταλύτης
Ιατρική – Resistance
Παιδαγωγικό – ΑΝΑΤΡΟΠΙ
Μαθηματικό - ΑΡΡΗΤΟ
 

Πάτρα

Ιατρική – Αριστερή Παρέμβαση
 

Ηράκλειο

Φυσικό – ΕΝΤΡΟΠΙΑ
Βιολογικό – Αριστερόστροφη Έλικα
CSD – Resistencia
 
TEI Ηρακλείου
ΣΤΕΦ - ΕΑΑΚ
ΣΕΥΠ - ΕΑΑΚ