Ένα καράβι για τη Γάζα

Το ελληνικό «Ένα Καράβι για τη Γάζα» φιλοξένησε αυτή τη διεθνή συνάντηση και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε ως τώρα να πιέσει το Ισραήλ για την επιστροφή των δύο ελληνικών πλοίων που υπέστησαν πειρατεία σε διεθνή ύδατα και κρατούνται στο Ισραήλ από τις 31 Μαΐου 2010. Το ελληνικό «Ένα Καράβι για τη Γάζα» τήρησε όλες τις διοικητικές διαδικασίες που ζητήθηκαν από το Ισραήλ, προκειμένου να επιστρέψουν τα πλοία του, αλλά οι προσπάθειες δεν απέδωσαν. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε πιέσει το Ισραήλ να απελευθερώσει άμεσα τα πλοία, όπως έκαναν και για τα τουρκικά πλοία από τον Αύγουστο του 2010.

Τώρα, στις παραμονές του δεύτερου ταξιδιού του Στόλου της Ελευθερίας, η ισραηλινή κυβέρνηση μάς απειλεί και πάλι. Όπως έγινε και πέρσι, πριν τον πρώτο Στόλο της Ελευθερίας, οι ισραηλινοί ηγέτες ασχολούνται με την δημιουργία μιας εχθρικής ατμόσφαιρας που δεν επιτρέπει αμφιβολίες όσον αφορά τις προθέσεις τους για το αν και πότε θα επιτεθούν σε αυτόν τον Στόλο που επιβαίνουν πολίτες.

Απειλές

Έτσι, καλούμε όλες τις κυβερνήσεις μας, την διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να μην υποκύψουν στην ισραηλινή τρομοκρατία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως προς την προστασία των πολιτών τους.

Οι απειλές κατά του Στόλου δεν αφορούν απλώς στη θάλασσα, αλλά ακόμα και στις χώρες μας, καθώς οι ισραηλινές υπηρεσίες  στοχοποιούν ομάδες και πρόσωπα. Οι συμμετέχοντες στον Στόλο, επιμένουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ δε θα χρησιμοποιήσει βία για να παρέμβει σε αυτήν την ειρηνική διεθνή προσπάθεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στις 10 Μαΐου, οι συμμέτοχοι στον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ θα μεταβούν στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προκειμένου να συναντηθούν με ευρωβουλευτές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς και να παρουσιάσουν τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ και τους στόχους του. Πέρα από τις οργανώσεις που συμμετέχουν, στα πλοία θα επιβαίνουν άνθρωποι από περισσότερες από 50 χώρες. Την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση «Εβραίοι της Ευρώπης για μια Δίκαιη Ειρήνη» ανακοίνωσαν ότι θα μετέχουν στον Στόλο με αντιπροσωπεία, καθώς και στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Προειδοποιούμε το Ισραήλ: Ερχόμαστε, Είμαστε άοπλοι, Είμαστε πολίτες, Δεν έχετε δικαίωμα να μας απειλείτε, Προσδοκούμε να φτάσουμε στη Γάζα χωρίς καμιά παρέμβαση.

Δελτίο Τύπου, Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ, Αθήνα, 11 Απριλίου 2011