Εργατικό κίνημα
STOP στις εξώσεις προσφύγων

16/4, Απεργία στις ΜΚΟ ενάντια στις εξώσεις προσφύγων

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στις ΜΚΟ απήργησαν και διαδήλωσαν την Τρίτη 16/4 δίνοντας απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει στο δρόμο τους πρόσφυγες με καθεστώς ασύλου που φιλοξενούνται σε σπίτια.

“Η διαμονή είναι δικαίωμα κι ακόμα κι ο νόμος το καθορίζει σαφέστατα” μας είπε κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, ο Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου, εργαζόμενος σε ΜΚΟ. “Άπαξ κι αναγνωριστείς σαν πρόσφυγας έχεις δικαίωμα στην κοινωνική προστασία και πρόνοια. Η απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής συνιστά παραβίαση δικαιώματος. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων και αχρηστεύει το καθεστώς προστασίας του πρόσφυγα. Είναι συνέχεια των ρατσιστικών πολιτικών της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Καθεστώς προστασίας σημαίνει πρόσβαση σε στέγη, σε δομές κατάλληλες για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Τώρα τους πετάει αιφνιδίως στο δρόμο και ταυτόχρονα τους εκθέτει σε χίλιους δυο κινδύνους. Αυτός που μπορεί να σταματήσει αυτή τη ρατσιστική απόφαση είναι οι ίδιοι που καλούνται να την υλοποιήσουν. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, δηλαδή, με το απεργιακό μπλοκάρισμα των εξώσεων. Η σημερινή απεργία είναι σε αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να έχει συνέχεια και κλιμάκωση. Κανείς συνάδελφος δεν πρέπει να πατήσει την μπανανόφλουδα των «διαβεβαιώσεων» ότι θα δοθεί κάποιο επίδομα στους πρόσφυγες κλπ. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην Ύπατη Αρμοστεία, ούτε στις διοικήσεις των ΜΚΟ. Οι εργαζόμενοι, οι ίδιοι οι πρόσφυγες και το κίνημα αλληλεγγύης κατακτήσαμε με τους αγώνες μας να μπει αυτός ο κόσμος στα σπίτια, να πάνε στα σχολεία κλπ. Η πρόθεση τώρα είναι να ξηλωθούν αυτές οι κατακτήσεις και μάλιστα με επιθετικό τρόπο. Αντί λοιπόν για εξώσεις, χρειαζόμαστε στέγη για όλους και προσλήψεις προσωπικού για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Μόνος τρόπος για να κερδίσουμε τις διεκδικήσεις μας, να μπλοκάρουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να την οδηγήσουμε σε οπισθοχώρηση είναι με τις απεργίες μας”.

Στην απεργιακή συγκέντρωση παρευρέθηκε κλιμάκιο της ΚΕΕΡΦΑ και της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. 

“Το νέο φιρμάνι του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κουρελιάζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το προσωπείο του «ανθρωπισμού» που φόρεσαν ΜΚΟ, Ε.Ε., Ύπατη Αρμοστεία και ελληνικό κράτος όταν άρχισαν να χορεύουν στα τεράστια χρηματοδοτικά πακέτα της «διαχείρισης» της «προσφυγικής κρίσης»” τονίζει η προκήρυξη που μοίρασαν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ που συμμετέχουν στο Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια. Συνεχίζει μεταξύ άλλων: “Οι διοικήσεις των ΜΚΟ, παρά τα κροκοδείλια δάκρυά τους, υλοποιούν το σχέδιο των εξώσεων, απαιτώντας από τους/τις εργαζόμενους/ες να αξιολογήσουμε ποιοί άνθρωποι μπορούν να τεθούν εκτός προγραμμάτων στέγασης σε καθεστώς βέβαιης αστεγίας, ζητώντας μας έτσι να παίξουμε το επικίνδυνο παιχνίδι του «ο πιο ευάλωτος κερδίζει». Για άλλη μια φορά μας καλούν να αντιμετωπίσουμε ανθρώπους που βίωσαν την φρικαλεότητα του πολέμου και των βασανιστηρίων σαν αριθμούς... Ως εργαζόμενες/οι στις ΜΚΟ θέλουμε να κάνουμε σαφές πως διαφοροποιούμαστε πλήρως με μια τέτοια απόφαση. Θα πρέπει λοιπόν να εμποδίσουμε τα σχέδια του Υπουργείου για τις εξώσεις, συνδέοντας τον αγώνα των προσφύγων για στέγαση, με τον αγώνα μας ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων στις ΜΚΟ, την επισφάλεια και την εντατικοποίηση της εργασίας μας... Σε αυτόν τον αγώνα η κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα είναι η μόνη λύση... μαζί με τους πρόσφυγες, τις κοινότητες των μεταναστών, τους/τις εργαζόμενους/ες στα προγράμματα στέγασης των Δήμων, τα υπόλοιπα σωματεία, τις αντιρατσιστικές συλλογικότητες και τους/τις αλληλέγγυους/ες από κοινού να οργανώσουμε την απεργιακή κλιμάκωση και τις απεργιακές κινητοποιήσεις μας στοχοποιώντας το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής”.