Δημοτικές εκλογές
"Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας": Eξορμήσεις και περιοδείες

13/4, Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας στη λαϊκή των Εξαρχείων

Εξορμήσεις και περιοδείες πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα σε μια σειρά από χώρους και γειτονιές κλιμάκια από μέλη του ψηφοδελτίου και υποστηρικτές της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας. 

Δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες συμμετείχαν στις εξορμήσεις που έγιναν στους χώρους εργασίας: Στη συνέλευση των εργαζόμενων στην καθαριότητα του δήμου από το σωματείο ΕΕΔΑ, στο Δήμο στη Λιοσίων, στα γραφεία της Περιφέρειας στην Ομόνοια, στη ΔΕΗ του Ρουφ, στο Βυζαντινό Μουσείο, στο υπουργείο Πολιτισμού και στο ΥΠΑΝ, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμό, Ερυθρό και Αλεξάνδρα, και στη ΔΟΥ Κυψέλης. 

Και στις γειτονιές, στη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, στη λαϊκή της Πανόρμου στους Αμπελόκηπους, στην πλ. Γκύζη, στην οδό Φ.Νέγρη στην Κυψέλη, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Πετράλωνα, στα Κάτω Πετράλωνα, στο Θησείο, όπου ακολούθησε εξόρμηση στους χειροτέχνες, στον ΗΣΑΠ στα Κάτω Πατήσια, στην Ακαδημία Πλάτωνα. 

“Βρεθήκαμε το Σάββατο το πρωί στη Λαϊκή της Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια, την γειτονιά καρδιά της αντίστασης, της ριζοσπαστικοποίησης από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, όπου οι παλιοί και νέοι καλοθελητές της αντίδρασης -Μπακογιάννηδες, ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ και σια παίζουν αυτές τις μέρες το παιχνίδι "νόμος και τάξη" για να πάρουν τη εκδίκηση τους” αναφέρουν σε ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας, μέλη της κίνησης που συμμετείχαν στην εξόρμηση. 

“Καλέσαμε σε συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 18 Απρίλη στις 8.30πμ στα 4 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσή Αυγής και μοιράσαμε εκατοντάδες φυλλάδια στήριξης του εκλογικού κατεβάσματος. Η ανταπόκριση από τον κόσμο που είχε μάθει ότι στο δημοτικό συμβούλιο έφαγε πόρτα η Χρυσή Αυγή και δεν θα της παραχωρηθούν χώροι στην Αθήνα μετά από πρότασή μας ήταν θερμή. 

Βρεθήκαμε με γονείς που δώσαμε μαζί την μάχη για το 35ο και 36ο δημοτικό και το Καλλιτεχνικό Αθήνας. Μετά συνεχίσαμε με περιοδεία σε μαγαζιά όπου ένας καταστηματάρχης μας έκφρασε την αγανάκτηση του για την παρουσία των ΜΑΤ και τις επιχειρήσεις κατά προσφύγων και μεταναστών. Ένας αγωνιστής έβαλε μπρος για να μαζέψει τους φίλους του για συζήτηση σε ένα καφενείο την επόμενη βδομάδα”.

Μια τέτοια συζήτηση έγινε και στις 10 Απρίλη, στο καφενείο των ρακοσυλλεκτών στον Κεραμεικό με τη συμμετοχή του υποψήφιου δήμαρχου Πέτρου Κωνσταντίνου.

Οι συνδικαλιστές των ρακοσυλλεκτών Χασάν Ραΐφ, Σπύρος Μεγαλιός και Θοδωρής Κατσιλιέρης τόνισαν την στήριξή τους στην Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, μια παράταξη που βρέθηκε στο πλευρό τους καθ'όλη τη διάρκεια της τεράστιας επίθεσης που δέχτηκαν από τον Καμίνη. "Ο Πέτρος και η Ανταρσία στις γειτονιές ήταν η παράταξη που στάθηκε δίπλα μας όταν ο Καμίνης μας έδιωξε από τον Ελαιώνα. Στηρίζουμε την Ανταρσία και θα δώ­­σουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει η φωνή των φτωχών ανθρώπων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας", ανέφερε ο Σπύρος Μεγαλιός.

Ακαδημία Πλάτωνα

Στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα βρέθηκε η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας 4ου διαμερίσματος και ο Π. Κωνσταντίνου την Κυριακή 14/1.

Από το μεσημέρι με πικ-νικ, εξόρμηση και συζήτηση με τους κατοίκους και τον κόσμο που ήρθε να κάνει την βόλτα του στο πάρκο, με φαγητό, καφέ και συντροφική κουβέντα τα μέλη της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια ξεπουλήματος των ελεύθερων χώρων.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν μεταξύ άλλων η Μαρία Αμπελιώτη, εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Αθήνας, ο Μανώλης Αφολάνιο (Mc Yinka), ο Σπύρος Στάικος από το ΔΣ του σωματείου Αττικού Νοσοκομείου, ο Αλέξης Μαρτζούκος από το ΔΣ ΣΕΗ, ο Βασίλης Στογιάννης οπερατέρ, αντιπροσωπεία από την Αλβανική Κοινότητα με την παρουσία του Άριαν Κόλα και της Ιλιρίντας Μουσαράι, φοιτητές, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής, ενώ σημαντική ήταν η σύνδεση με την μεγάλη κοινότητα των Ρομά της περιοχής.

Στη συζήτηση της Κίνησης Πολιτών Φιλοπάππου

Αντιπροσωπεία της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας συμμετείχε την Κυριακή 14/4, στη συζήτηση που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Φιλοπάππου εν όψει των δημοτικών εκλογών, σχετικά με τα σχέδια των δημοτικών παρατάξεων για το μέλλον του λόφου. Η Κίνηση Πολιτών και άλλες συλλογικότητες εδώ και χρόνια δίνουν μάχη ενάντια στα σχέδια απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του Φιλοπάππου.

Στην τοποθέτησή του ο Π. Κωνσταντίνου τόνισε μεταξύ άλλων:  "Ο λόφος του Φιλοπάππου βρέθηκε ανάμεσα στα σχέδια καταστολής του Υπουργείου Πολιτισμού που προσπάθησε να τον περιφράξει - ευτυχώς ο κόσμος που αντιστέκεται γκρέμισε τα κάγκελα - και στο δήμο της Αθήνας που τον εγκατέλειψε, έχοντας μειώσει με απολύσεις το προσωπικό του, από τα 1000 στα 450 άτομα. Αντί να κάνουν προσλήψεις για συντήρηση του λόφου έκαναν κυνηγητά στους χειροτέχνες και προσπάθειες για να βάλουν εισιτήριο. Χρειάζεται συνέχεια της αντίστασης ενάντια στο ξεπούλημα του Φιλοπάππου, για ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους και συντήρηση".