Δημοτικές εκλογές
"Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας": Για την πρώτη κατοικία

“Η κυβέρνηση τελικά κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών απροστάτευτους”, τονίζει σε άρθρο του ο οικονομολόγος ΕΚΠΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας Νίκος Στραβελάκης. (Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε στο fb της Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας). 

“Ο βασικός λόγος είναι το εισοδηματικό κριτήριο-όριο των 25.000 ευρώ για ζευγάρι με παιδί, καθώς και ο περιορισμός του κουρέματος στο 120% της εμπορικής αξίας. Οι προϋποθέσεις αυτές εξαιρούν τουλάχιστον τους μισούς «κόκκινους» δανειολήπτες από την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, η εμπορική αξία του ακινήτου δεν προσδιορίζεται με φόρμουλα κάτι που σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος να προσδιοριστεί είναι οι πλειστηριασμοί. Κοντολογίς, είναι ένα νομοσχέδιο προστασίας των τραπεζιτών και όχι των δανειοληπτών.

Αρκετοί θα αναρωτηθούν γιατί η ΕΕ, η ΕΚΤ και οι «θεσμοί» γενικότερα κάνουν τόση φασαρία για κόκκινα δάνεια 15 δις σε ένα σύνολο κόκκινων δανείων της τάξης των 90 δις. Ο λόγος είναι ότι η αγορά ακινήτων έδειχνε σταθεροποίηση λόγω της ζήτησης για κατοικίες από πολίτες ξένων χωρών, κυρίως Κινέζους, με αντάλλαγμα την ελληνική βίζα. Μάλιστα η εξέλιξη αυτή σπρώχνει προς τα πάνω και τα ενοίκια... Τα σπίτια αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία προορίζονται για εκμετάλλευση Airbnb με διαχειριστή το μεσίτη πώλησης ο οποίος δεν κερδίζει μόνο από την πώληση του ακινήτου αλλά και από την μετέπειτα εκμετάλλευσή του... 

Αυτή η εξέλιξη δεν περιορίζεται στους δανειολήπτες. Θα έχει άμεση και μακροπρόθεσμη επίπτωση στη φυσιογνωμία των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα της Αθήνας. Είναι πλέον προφανές ότι θα επιχειρηθεί η βίαιη απομάκρυνση της λαϊκής οικογένειας από το κέντρο των πόλεων. Η αποστείρωση περιοχών, όπως τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, τα Σεπόλια και του Γκύζη...

Από τη σκοπιά αυτή οι επικείμενες δημοτικές εκλογές έχουν μια παραπάνω σημασία. Οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από αυτές θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των τοπικών κοινωνιών το επόμενο χρονικό διάστημα. Όσοι επιθυμούν πόλεις ανοιχτές στο λαό και τη νεολαία, φιλικές σε γηγενείς και μετανάστες πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους. Πρέπει η προστασία της κατοικίας να γίνει σημαία των δημοτικών κινήσεων της πραγματικής αριστεράς όχι μόνο πριν αλλά και μετά τις εκλογές...”