“Ανυπακοή, απεργία γενική”

Η Μαρία Καλτσογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΤΕΙ Πειραιά, μας μίλησε στη διαδήλωση της 13ης Απρίλη για τις κινητοποιήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο ίδρυμα. “Από την προηγούμενη βδομάδα είχαμε πάρει απόφαση, στη συνέλευση του ΤΕΙ όπου είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς της κοινότητας και όλοι οι Σύλλογοι, για τριήμερη αναστολή των εκπαιδευτικών και των διοικητικών λειτουργιών, γενικά όλων των διαδικασιών στο ίδρυμα.

Πήραμε αυτή την απόφαση γιατί αντιμετωπίζουμε δύο προβλήματα: το πρώτο είναι η υποχρηματοδότηση που μαστίζει γενικά όλα τα ιδρύματα και το δικό μας ακόμα περισσότερο. Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο που σε πολύ λίγες μέρες δε θα μπορούμε καν να λειτουργούμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ενώ έπρεπε να πάρουμε μια χρηματοδότηση συνολικού ποσού 14 εκατομμύρια ευρώ, αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει 7 εκ. 800 χιλιάδες. Είναι σαφές ότι δε μπορεί να λειτουργήσει το ίδρυμα, που είναι και από τα μεγαλύτερα, με αυτή τη χρηματοδότηση.

Ιδρυμα

Το άλλο βασικό που έχει προβληματίσει το ίδρυμά μας και όλη την κοινότητα είναι το κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση για τον ενιαίο επιμελητηριακό φορέα που θα εντάσσει όλους τους μηχανικούς εκεί. Σύμφωνα με αυτό, υποβαθμίζονται άμεσα οι μηχανικοί οι απόφοιτοι από τις σχολές τεχνολογικών εφαρμογών των ΤΕΙ, κάνει διαχωρισμούς και σπέρνει διχόνοια στους αποφοίτους πριν και μετά το 2001 που είχε ψηφιστεί ο νόμος 2916 με τη λεγόμενη ανωτατοτοποίηση. Βάζει τους αποφοίτους ΤΕΙ πριν το 2001 και όλες τις παλιές ειδικότητες κάτω από τα ΙΕΚ που είναι διετούς φοίτησης.

Γινόμαστε καχύποπτοι και θεωρούμε ότι το σχέδιό τους -και συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Πειραιά που διαθέτει μία από τις καλύτερες σχολές τεχνολογικών εφαρμογών και αυτό είναι αποδεδειγμένο με βάση μελέτες παρακολούθησης της επαγγελματικής πορείας των αποφοίτων που δείχνουν την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας- είναι άλλο από αυτό λένε. Ισως να θέλουν να καταργήσουν τη σχολή, να διαστρεβλώσουν το δημόσιο χαρακτήρα και το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων και αυτό πρέπει να το υπερασπιστούμε, άπαντες.

Αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις από όλους τους φορείς και σήμερα Τετάρτη ξαναέγινε γενική συνέλευση και τοποθετήσεις. Η συνέλευση των διοικητικών πρότεινε να συνεχιστεί η αναστολή των λειτουργιών, η συνέλευση των καθηγητών αποφάσισε προς τον παρόν να λειτουργήσουμε και να υπάρξει απάντηση στην υπουργό που μας έστειλε ένα δελτίο τύπου κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερα προσβλητικό θέλοντας να υποβαθμίσει τα προβλήματα που έχουν τα ΤΕΙ. Μετά το

Πάσχα όμως θα επανέλθουμε. Στο μεταξύ θα γίνονται ενημερώσεις, συνελεύσεις κλπ.
Αύριο υπάρχει και απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με την οποία μεταξύ των άλλων αιτημάτων κάνει γνωστό το θέμα της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, του ΤΕΙ Πειραιά, του Αιγινήτειου και Αρεταίειου που είναι πανεπιστημιακές κλινικές και γενικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”.

Διαβάστε επίσης

ΜΜΕ: Ωρα για τη συνέχεια

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ: Εκλογές στο Σωματείο