Εργατικό κίνημα
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Συγκέντρωση εργαζόμενων 18/4

Φωνάζοντας συνθήματα και κλείνοντας τη Σταδίου για ώρες, εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/4 έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή για να επιδώσουν ψήφισμα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ναυπηγείου και την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Εκατοντάδες εργάτες στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας που βλέπουν μέρα τη μέρα τα Ναυπηγεία να ρημάζουν βρέθηκαν στο δρόμο ζητώντας να βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων αλλά και την άμεση καταβολή επιδομάτων αφού η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Η αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου που μπήκαν στη Βουλή προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμα ζωγράφισαν με τα χειρότερα χρώματα την κατάντια των ναυπηγείων επισημαίνοντας πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον ούτε λεωφορεία να τους μεταφέρουν στα Ναυπηγεία, αφού η εταιρεία από την οποία νοίκιαζαν διέκοψε τη συνεργασία με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, λόγω χρεών.

Η πίεση που έβαλαν οι εργαζόμενοι ανάγκασε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα των ναυπηγείων. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως οι συζητήσεις και οι συναντήσεις των πολιτικών είναι προσχηματικές. Μόνο οι αγώνες των εργαζόμενων μπορούν πραγματικά να βάλουν την πίεση για να βρεθεί λύση για μια από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές βιομηχανίες της χώρας. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας χρειάζεται την επόμενη περίοδο να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους απαιτώντας ξανά κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση για τους “επενδυτές” που ρήμαξαν τα ναυπηγεία.