Διεθνή
Σουδάν: Το κίνημα δεν γυρίζει σπίτι του

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Σουδάν κάνει τα πάντα για να ελέγξει την κατάσταση αλλά ο κόσμος συνεχίζει να εξεγείρεται στους δρόμους. Μετά την ανατροπή, στις 11 Απρίλη, του Ομάρ Μπασίρ που κυβερνούσε τη χώρα σχεδόν 30 χρόνια, και την γρήγορη παραίτηση του αντιστράτηγου Ιμπν Αούφ στις 12 Απρίλη, το καθεστώς προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί γύρω από τον αντιστράτηγο Μπουρχάν. Ο Μπασίρ και αρκετοί από τους κολλητούς του βρίσκονται στη φυλακή και η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η επανάσταση έχει ολοκληρωθεί γι’αυτό και ο κόσμος πρέπει να γυρίσει στα σπίτια του.

Όμως, η μεγάλη κατάληψη δρόμου κοντά στο αρχηγείο του στρατού συνεχίζεται και μεγαλώνει. Η κυβέρνηση λέει ότι ο στρατός πρέπει να μείνει δύο χρόνια στο τιμόνι της χώρας για να οργανώσει ομαλή μετάβαση. Ο κόσμος ζητάει όχι μόνο μη στρατιωτική κυβέρνηση εδώ και τώρα, αλλά το αίτημα μπαίνει σαν προϋπόθεση για να ξηλωθεί ολόκληρο το σύστημα γύρω από τον Μπασίρ. Αυτή η απαίτηση φτάνει μέχρι τις κορυφές της στρατιωτικής ιεραρχίας. Οι αρχικές επαφές και ο διάλογος μεταξύ του κινήματος και των στρατηγών διακόπηκαν πριν από λίγες μέρες από τη μεριά των διαδηλωτών.

Αυτό που συμβαίνει στους δρόμους του Χαρτούμ αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα δεν χωράει στο καλούπι που θέλουν οι στρατηγοί. Ο κόσμος αυτοοργανώνεται και αμφισβητεί τα πάντα. Η διαμαρτυρία στο Χαρτούμ φέρνει στο προσκήνιο όλους τους καταπιεσμένους, τις γυναίκες, τους φτωχούς, τις μειονότητες, που αγωνίζονται για να αλλάξουν οι ζωές τους, όχι μόνο τα πρόσωπα στην κυβέρνηση. Την περασμένη Τετάρτη οργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις από δημοσιογράφους, γιατρούς και άλλους εργαζόμενους στην Υγεία “υπέρ της σουδανικής επανάστασης”. Την Τρίτη εκπαιδευτικοί από το Πανεπιστήμιο του Χαρτούμ έκαναν πορεία από το Πανεπιστήμιο μέχρι την αυτοοργανωμένη κατάληψη.

Παράλληλα γίνονταν διαδηλώσεις ενάντια στο στρατό από το Πορτ Σουδάν στα ανατολικά μέχρι το κεντρικό Νταρφούρ στα νοτιοδυτικό άκρο της χώρας. Στο Νταρφούρ πρόκειται για κόσμο που ζει για χρόνια σε καταυλισμούς προσφύγων, από τους αλλεπάλληλους πολέμους στους οποίους κέρδισαν το “κύρος” τους οι στρατηγοί που τώρα έχουν αρπάξει την κυβέρνηση.

Η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι δίνουν στο καινούργιο καθεστώς βοήθεια 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι αντεπαναστατικές δυνάμεις του Κόλπου θέλουν να επαναλάβουν το σενάριο της Αιγύπτου, όπου μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, στήριξαν τον Σίσι για να μακελέψει την επανάσταση και να επιστρέψει η ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Η εξέγερση στο Χαρτούμ τούς έχει πανικοβάλει. Και ο κόσμος του Σουδάν όμως, έχει μάθει από αυτές τις εμπειρίες και καταγγέλλει τους στρατηγούς για τη βοήθεια που δέχθηκαν. Ο Μπουρχάν πιθανώς να επιχειρήσει να περάσει στην αντεπίθεση εξαπολύοντας επίθεση στους δρόμους που έχει καταλάβει το κίνημα. Το άπλωμα της εξέγερσης με απεργίες στα οικονομικά κέντρα της χώρας είναι η δύναμη που μπορεί να διαλύσει τους στρατηγούς.