Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά 2019 - Δύναμη για την εργατική συνέχεια

Αθήνα, 16 Μάρτη 2019

Αθήνα

Απεργιακό λουκέτο έβαλε η Εργατική Πρωτομαγιά. Με 24ωρη απεργία ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί του ΗΣΑΠ, του ΟΣΕ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ, τα καράβια έμειναν δεμένα στα λιμάνια, ενώ το Μετρό λειτούργησε μετά τις 9 το πρωί για να κατέβουν οι απεργοί στις διαδηλώσεις. Απεργιακή περιφρούρηση πραγματοποίησαν από τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιχειρώντας έναν πρώτο απολογισμό με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το τέλος της διαδήλωσης, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια διαπιστώνει την επιτυχία της  πρωτομαγιάτικης απεργίας “κόντρα στην προσπάθεια απαξίωσης της δύναμης των αγώνων μας, και των συνδικάτων. Κυβέρνηση και ΝΔ έκαναν κάθε προσπάθεια για να καθοριστεί ο κόσμος της δουλειάς από τις προεκλογικές προσδοκίες και την κάλπη, από τις αντιπαραθέσεις για τα σκάνδαλα, και να ξεχάσει την δύναμη των δικών του αγώνων. Και δεν τα κατάφεραν, παρά την παραλυτική κρίση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που αποδείχθηκε ανίκανη να οργανώσει απεργιακό συλλαλητήριο. Οι εργαζόμενοι τους αψήφησαν και χιλιάδες, απέργησαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας. Στείλαμε με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα σε κυβέρνηση και αφεντικά, ότι το εργατικό κίνημα συνεχίζει την μάχη για να τα πάρει όλα πίσω, αλλά και για να σταματήσει την ακροδεξιά, τους φασίστες και το ρατσισμό”. 

O Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια ξεκίνησε με προσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, με κεντρικό σύνθημα "Αυξήσεις, προσλήψεις, δουλειές - Να τα πάρουμε όλα πίσω". 

Μαζί του βάδισαν με τα πανό τους ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αγ.Σάββα, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, το Σωματείο του ΓΟΝΚ, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, εργαζόμενοι/ες από την Ιδ.Υγεία, η ΚΕΕΡΦΑ, πρόσφυγες από τους Αγ.Θεόδωρους, το Σωματείο της Ιντρακόμ, η Εργατική Αλληλεγγύη και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, κάτοικοι της Πειραϊκής που αντιστέκονται στα σχέδια της Cosco, οι δημοτικές κινήσεις Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Ανταρσία στην Κοκκινιά και Ανταρσία στο Λιμάνι αλλά και πλήθος διαδηλωτών από μια σειρά εργατικούς χώρους, σχολές και γειτονιές. 

“H Βενεζουέλα έδειξε ξανά πως νικάει η εργατιά” ήταν το σύνθημα με το οποίο οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης, αλλά κι ενθουσιασμού για την ήττα του πραξικοπήματος Γουαϊδό. “Διαγραφή του χρέους οριστική είναι η απάντηση η εργατική”, “Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά”, “Άγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία, εχθρός μας το κεφάλαιο και η στρατοκρατία”, “Ούτε στην Αθήνα ούτε πουθενά - τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά”, ήταν μερικά ακόμα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Από τη μικροφωνική του Συντονισμού μίλησαν ο Κ.Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας, ο Β.Συλαϊδής, μέλος του Δ.Σ του ΕΚΑ, η Μ.Αμπελιώτη, εργαζόμενη στο δήμο Αθήνας, ο Κ.Πολύδωρος, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Ιδ.Κλινικών Αθήνας, η Φ.Φραγκάκου, εκ μέρους των καθαριστριών του Αγ.Σάββα που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, ο Χασάν, εκ μέρους των προσφύγων από την Ηλιόχαρη των Αγ.Θεοδώρων, η Ι.Παυλοπούλου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το ΛΕΠΕΤΕ, ο Χ.Αργύρης από το Συντονιστικό Νοσοκομείων, ο Π.Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η Κ.Θωίδου, υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη, με την Ανταρσία στην Κοκκινιά κι ο Θ.Διαβολάκης, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με την Ανταρσία στο Λιμάνι.

Αξιοπρέπεια

“Διαδηλώνουμε σήμερα όλοι μαζί γιατί θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Θέλουμε πρόσβαση σε Υγεία και Παιδεία, θέλουμε να ζούμε μέσα στις πόλεις κι όχι απομονωμένοι, θέλουμε χαρτιά και δικαιώματα” τόνισε στην Ε.Α ο Ανουάρ, πρόσφυγας από το ξενοδοχείο Ηλιόχαρη στους Αγ.Θεόδωρους.

“Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη των εργατών της χώρας μας προς τους εργάτες και της εργάτριες της Ελλάδας, που παλεύουν ενάντια στα μέτρα λιτότητας που της έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και ξέρουμε ότι η κυβέρνησή μας έχει παίξει βασικό ρόλο σε αυτό. Οι εργάτες και οι εργάτριες ενωμένοι μπορούμε να παλέψουμε τις κυβερνήσεις μας και τα μέτρα τους”, μας λέει ακτιβιστής από το Βερολίνο που διαδήλωσε μαζί με τα μπλοκ του Συντονισμού, κρατώντας τη σημαία της IG Metal, του μεγάλου συνδικάτου μετάλλου της Γερμανίας.

“Η επιτυχία της απεργίας της 1ης Μάη είναι ένα σημαντικό βήμα για τους αγώνες που ακολουθούν” σημειώνουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια θυμίζοντας τα επόμενα βήματα: “Τα νοσοκομεία προχωράνε σε πανελλαδική απεργία στις 16 Μάη, ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων διεκδικούν μονιμοποίηση όλων και μαζικές προσλήψεις στην Υγεία. Οι συνταξιούχοι της Εθνικής προχωράνε σε πανελλαδική κινητοποίηση στις 9 Μάη. Η Πρωτομαγιά έδωσε ώθηση σε όλους αυτούς τους αγώνες που είναι μπροστά μας. Αυτήν την δυναμική στηρίζει και οργανώνει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, απέναντι στην παράλυση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, οργανώνοντας από τα κάτω και συντονίζοντας τους χώρους για να τα πάρουμε όλα πίσω”. 


Πανελλαδικά

Σε όλη τη χώρα απλώθηκαν οι απεργιακές διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Μαζικές ήταν οι πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη. “Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι από το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια και την ΚΕΕΡΦΑ ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση στην αρχαία αγορά και κατευθύνθηκαν προς τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Εκεί, δυναμικό παρών έδωσαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ όπου το προηγούμενο διάστημα έδωσαν μεγάλη απεργιακή μάχη για τις ΣΣΕ” τόνισε στην Ε.Α ο Σάββας Κκονέ. “Tο ΕΚΘ δεν έκανε πορεία  ενώ ο Συντονισμός διαδήλωσε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μαζί με τις δυνάμεις που είχαν συγκέντρωση στην Καμάρα. Τη στήριξη στην πρωτομαγιάτικη απεργία έδωσε με την παρουσία της η δημοτική κίνηση Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή και η περιφερειακή κίνηση Ανταρσία στην κεντρική Μακεδονία” συνέχισε. 

Στην Πάτρα “πάνω από 2000 εργαζόμενες, εργαζόμενοι και νεολαίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εργατικό Κέντρο σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις του τελευταίου διαστήματος. Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους, εκτός από το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία των οικοδομών, του επισιτισμού, το κλαδικό συνδικάτο των ΟΤΑ Αχαΐας και πλήθος άλλων εργαζομένων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Μαζί τους βρέθηκε με το πανό της η «Ανταρσία στην Πάτρα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή» και μέλη της κίνησης που άνοιξαν με τους απεργούς τη συζήτηση για την απεργιακή κλιμάκωση και την αντικαπιταλιστική προοπτική. Το μπλοκ της κίνησης ήταν μαζικό και ηχηρό σε όλη την διάρκεια της πορείας. Η πορεία ήταν ενωτική. Όλη η αριστερά και τα σωματεία ξεκίνησαν από το Εργατικό Κέντρο. Ήταν μια πορεία που θύμισε ότι ο κόσμος της Πάτρας επιμένει αριστερά και αγωνιστικά” δήλωσε στην Ε.Α ο Νεκτάριος Χάινταρ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στις πορείες στο Ηράκλειο της Κρήτης. “Τα μπλόκ αποτελούνταν από μαθητές, φοιτητές κι εργαζόμενους, με συνθήματα για τη δίκη της νεοναζιστικής  Χρυσής Αυγής, τη μάχη για τις ανάγκες της εργατικής τάξης, τα ανοιχτά σύνορα” μεταφέρει ο Λεωνίδας Μαρουλάσοφ. “Συζήτηση άνοιξε με αφορμή την απεργιακή 8 Μάρτη σχετικά με το πως συνεχίζουμε να δίνουμε την κόντρα ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ καλή και κατέληγε στο ότι χρειάζεται διαρκής παρουσία της επαναστατικής αριστεράς στους χώρους, η οποία θα ξεσηκώνει και θα οργανώνει τις μάχες του επόμενου διαστήματος” συνέχισε.

Στα Χανιά “για μια πόλη ελεύθερη από μνημόνια - σεξισμό - ρατσισμό - φασισμό - εθνικισμό διαδήλωσε η δημοτική κίνηση Ανταρσία στα Χανιά, στην κινητοποίηση και πορεία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Στην διαδήλωση συμμετείχε και η ΕΛΜΕ Χανίων με δικό της μπλοκ διεκδικώντας "ξεσηκωμό τώρα για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" και έξοδο από ΗΠΑ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΝΑΤΟ" ενώ επίσης συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων κι αγροτικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ” μας είπε ο Ειρηναίος Μαράκης.

Μαζική ήταν η πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση και στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών και απεργών στα πανό των σωματείων και της αριστεράς, σύμφωνα με την ανταπόκριση της Λουίζας Γκίκα: “Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και πέρασε απ'τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, της ΔΟΕ, των σωματείων του ιδιωτικού τομέα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και όλης της αριστεράς. Δεκάδες διαδήλωσαν με την αντικαπιταλιστική αριστερά, κάνοντας το πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα από τα πιο μαζικά της πορείας”. 

Πάτρα