Εργατικό κίνημα
Απεργία στα Νοσοκομεία την Πέμπτη 16/5

Την Πέμπτη 16 Μάη τα νοσοκομεία απεργούν πανελλαδικά. Μεγάλη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα στις 9πμ μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου Αλεξάνδρα και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη στις 10πμ μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου Αγ. Δημήτριος, και στην Πάτρα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Γεωργίου.

Με εξορμήσεις και ενημερώσεις, με συναντήσεις και συνελεύσεις το Συντονιστικό των Νοσοκομείων έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση της απεργίας με απεργιακές φρουρές και μαζικοποίηση της συγκέντρωσης της Αθήνας και των άλλων πόλεων.

Αργυρή Ερωτοκρίτου

“Είναι μια πάρα πολύ σημαντική απεργία γιατί γίνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Και είναι το καλύτερο μήνυμα που μπορούν να στείλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αντιπολίτευση που υποτίθεται ότι αυτή την περίοδο δήθεν ακούνε τις ανάγκες του κόσμου”, αναφέρει στην ΕΑ η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρίνα στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Αθήνας και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. “Αυτό που πρέπει πραγματικά να ακούσουν είναι τι λέει ο κόσμος που απεργεί. Και είναι πολύς αυτός ο κόσμος. Είναι φοβερή η ανταπόκριση που έχουμε για την απεργία της Πέμπτης γιατί μπαίνουν όλα τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία και μέρα τη μέρα γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά. Τα ζητήματα των προσλήψεων, των μονιμοποιήσεων, την ένταξη στα ΒΑΕ, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εντατικοποίηση της δουλειάς. Για όλα αυτά απεργούμε μαζί με τους συναδέλφους μας με προγράμματα ΟΑΕΔ και τους χιλιάδες συμβασιούχους και επικουρικούς που παλεύουν για να μην απολυθούν. Στο νοσοκομείο μου το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε κάνει σειρά εξορμήσεων και την Πέμπτη 9/5 το πρωί της απεργίας στις 7.30πμ θα είμαστε στην πύλη του νοσοκομείου με απεργιακή φρουρά”.

Συνελεύσεις

Συνελεύσεις για την καλύτερη οργάνωση της απεργία πραγματοποιήθηκαν και στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και στον Αγ. Σάββα. 

Μαρία Αλιφιέρη

“Παρόλο που βρισκόμαστε σε προεκλογική φάση οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σταματήσει. Η απεργία στις 16 Μάη είναι ένας μεγάλος σταθμός. Στη συνέλευση μιλήσαμε για τα βασικά αιτήματα της απεργίας και θυμίσαμε πως την προηγούμενη περίοδο κάναμε σημαντικά βήματα κερδίζοντας με τους αγώνες και τις απεργίες μας παρατάσεις για χιλιάδες συναδέλφους πανελλαδικά. Τώρα ζητάμε μονιμοποίηση για όλους χωρίς προϋποθέσεις”, τονίζει στην ΕΑ η Μαρία Αλιφιέρη μέλος του ΔΣ του σωματείου στο Αγλαϊα Κυριακού και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. 

“Στο δικό μας νοσοκομείο η υποστελέχωση του προσωπικού είναι τόσο μεγάλη που σημαίνει μονοβάρδιες στα νοσηλευτικά τμήματα. Αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τα παιδιά. Και για αυτά που είναι άρρωστα αλλά και για αυτά που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο με εισαγγελικές εντολές. Πρόκειται για παιδιά τα οποία πέρα από την πρώτη κακοποίηση που δέχονται από τους πολέμους και τη βία που τα αναγκάζουν να φύγουν από τα σπίτια τους, δέχονται και μια δεύτερη κακοποίηση από τις συνθήκες που ζουν μέσα στα νοσοκομεία που δεν είναι χώροι για αυτά τα παιδιά. Σαν σωματείο διεκδικούμε να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας με πλήρη στελέχωση από ανθρώπινο δυναμικό, δάσκαλους, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, μάγειρες. Δομές ολοκληρωμένες που θα φιλοξενούνται αυτά τα παιδιά που δεν νοσούν, είναι υγειή παιδιά που θέλουμε να προσαρμοστούν και να ζήσουν κανονικά με ίσα δικαιώματα στη χώρα μας.  Είναι δεδομένο πως από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και μετά τις 16 Μάη. Άλλωστε τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που σε κάθε εφημερία, ειδικά τα Σαββατοκύριακα που το Αγλαϊα είναι το μοναδικό νοσοκομείο Παίδων για όλη τη Ν. Ελλάδα, η αναμονή στα εξωτερικά φτάνει μέχρι και τις 5 ή 6 ώρες”.

“Στον Αγ. Σάββα στην συνέλευση που οργανώσαμε τονίσθηκε απ' όλους η σημασία που έχει η απεργία των εργαζομένων στα νοσοκομεία στις 16 Μάη, μέσα στην προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, το αίτημα για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και για μαζικές προσλήψεις είναι πάγιο. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γύρισε την πλάτη της στον αγώνα των εργατριών της καθαριότητας του νοσοκομείου μας και προχώρησε σε νέο διαγωνισμό, όμως είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία, να μην καταρρεύσουν κάτω από τις ελλείψεις προσωπικού και την υποχρηματοδότηση”, ανέφερε η Κατερίνα Πατρικίου μέλος του ΔΣ του σωματείου του Αγ. Σάββα και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανυπότακτη Πετρούπολη.

“Οι εργαζόμενοι με προγράμματα ΟΑΕΔ βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της απεργία στις 16 Μάη. Είμαστε 4.000 εργαζόμενοι με ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία πανελλαδικά, κόσμος που με τους αγώνες μας έχουμε πάρει παράταση για τρίτη χρονιά, αλλά απολυόμαστε ξανά στις αρχές του 2020. Χρειάζεται να βάλουμε από τώρα πίεση για την συνέχιση της εργασίας μας. Στον Αγ. Σάββα έχουμε την πολύ σημαντική στήριξη από το σωματείο μας. Το ίδιο πρέπει να γίνει παντού. Στην απεργία στις 16 Μάη χρειάζεται να δείξουμε τη δύναμή μας και την παρουσία μας”, ανέφερε Διονυσία Στεφανοπούλου – Τόλη εργαζόμενη με πρόγραμμα ΟΑΕΔ στον Αγ. Σάββα.

Εξορμήσεις

Εξορμήσεις με την προκήρυξη του Συντονιστικού Νοσοκομείων έγιναν σε πολλά νοσοκομεία. Στο ΓΟΝ Κηφισιάς, στο Αγ. Όλγα, στο Αττικό, στο Θριάσιο. “Στο νοσοκομείο Ερυθρός όλοι ξέρουν για την απεργία. Κάνουμε εξορμήσεις μέχρι την τελευταία μέρα”, αναφέρει η Θένια Ασλανίδη, γιατρίνα στον Ερυθρό και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. 

Φιλιώ Φραγκάκου

 Η Φιλιώ Φραγκάκου, απολυόμενη καθαρίστρια από τον Αγ. Σάββα και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στην Κοκκινιά επισκέφθηκε το Κρατικό Νίκαιας και το Μεταξά. “Μιλήσαμε με πολλούς εργαζόμενους ΟΑΕΔ και συμβασιούχους και υπάρχει πρόταση να κατέβει κόσμος και με πανό. Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική, απόδειξη της θέλησης του κόσμου να παλέψει για τις δουλειές του και τα δικαιώματά του. Προσωπικά στις 17 Μάη απολύομαι αφού ο Πολάκης μας πετάει στο δρόμο παρά τις υποσχέσεις όμως δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε τη μάχη”. 

Νεκτάριος Χάινταρ

“Στην Πάτρα κάναμε εξορμήσεις και στο νοσοκομείο του Ρίου και στον Αγ. Ανδρέα. Πολλοί καταλαβαίνουν πως πρόκειται για σημαντική μάχη ενόψη των εκλογών. Η συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου είναι ένα βήμα μαζικοποίησης της απεργίας και στην Πάτρα”, ανέφερε ο Νεκτάριος Χάινταρ φοιτητής Ιατρικής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στην Πάτρα.

Γιάννης Κούτρας

Ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και υποψήφιος δήμαρχος με την Ανταρσία στην Θεσσαλονίκη υπογράμμισε μιλώντας για την απεργία στις 16 Μάη: “Η απεργία αυτή αποδεικνύει πως παρόλο που είμαστε σε προεκλογική περίοδο οι αγώνες δεν σταματάνε. Σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη οργανώνουμε αυτή την απεργία με εξορμήσεις και παρεμβάσεις στο Ιπποκράτειο, στον Αγ. Δημήτριο, στο Γεννηματάς, στο ΨΝΘ, στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου. Σαν Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη μάχη. Άλλωστε στο ψηφοδέλτιό μας έχουμε πολλούς υποψήφιους υγειονομικούς που απεργούν εκείνη τη μέρα. Είναι αυτή η σύνδεση των αγώνων με την αντικαπιταλιστική προοπτική που μπορεί να δυναμώσει τα αιτήματά μας για να κερδίσουμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, μαζικές μόνιμες προσλήψεις για να καλυφθούν τα 35.000 κενά πανελλαδικά, για να διεκδικήσουμε πραγματική δωρεάν δημόσια υγεία για όλους”.