Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Βιβλίο για τη δίκη-καταδίκη της Χ.Α.: Τροφή για δράση αντιφασιστική

8/5, Παρουσίαση του βιβλίου “Η πάλη για τη Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής” στο Ρομάντζο

Με μεγάλη συμμετοχή αντιφασιστών και αντιφασιστριών έγινε την Τετάρτη 8/5, στο Ρομάντζο, στην Ομόνοια, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «Η πάλη για τη Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής». 

Τη συζήτηση άνοιξε το Ύποπτο Μούσι, παραγωγός του omniatv, που κάνει βδομαδιάτικη εκπομπή για τη δίκη ανελλιπώς για πάνω από 4 χρόνια. «Η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον δρόμο των ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων της Ευρώπης, που έχουν μετατραπεί σε κυβερνητικά κόμματα ή διεκδικητές της εξουσίας. Αντιθέτως αποκαλύφθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η δολοφονική της δράση και η ταύτιση του δήθεν κοινοβουλευτικού κόμματος με την εγκληματική οργάνωση.

Διαδρομή 

Πώς όμως προέκυψε αυτό; Το ερώτημα απαντάται ξεκάθαρα σε αυτή την έκδοση. Στα κείμενα αυτού του βιβλίου περιγράφεται η μακρά κι επίπονη διαδρομή ενός αντιφασιστικού κινήματος που επιχείρησε και πέτυχε να γκρεμίσει το προσωπείο της ναζιστικής οργάνωσης, δίνοντας έτσι το παράδειγμα για το πώς οι σύγχρονες κοινωνίες μπορούν να αντισταθούν στη φασιστική απειλή. Για το πώς μπορούν να συντονίσουν δυνάμεις, να δημιουργήσουν κοινά μέτωπα, να αξιοποιήσουν δίκτυα και εργαλεία για την επίτευξη ενός στόχου, που δεν είναι άλλος από το να επιστρέψει αυτό το ναζιστικό μόρφωμα και όποιοι επίδοξοι μιμητές του στη μαύρη τρύπα της ιστορίας», τόνισε. «Το βιβλίο έρχεται να μας δώσει τροφή για σκέψη αντιφασιστική, αντιρατσιστική, αγωνιστική. Δίνει το στίγμα για το πώς πρέπει να δίνεται η μάχη: με μεθοδικότητα, με δέσμευση, με συμμαχίες, με ανθρωπιά».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, πανεπιστημιακός που έχει δεχθεί τα πυρά της δεξιάς και της Χρυσής Αυγής για τις απόψεις της πάνω στο Μακεδονικό: «Πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή θα κάνει μια αλλαγή προφίλ με αφορμή και πατώντας πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το ένιωσα στο πετσί μου: ξεκινώντας από μια παρουσίαση που έκανα για το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο για το Μακεδονικό, την προβάλανε τα κανάλια με τρόπο απίστευτο: Σοβαρότατες απειλές, ύβρεις και τα λοιπά». 

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε σε μερικά από τα αμέτρητα παραδείγματα ξεπλύματος και νομιμοποίησης της ΧΑ από κυβερνήσεις, και ανέφερε: «Πήγα μάρτυρας υπεράσπισης ενός συλλόγου ντόπιων Μακεδόνων σλαβόφωνων σε ένα δικαστήριο στις Σέρρες. Ο Αυτιάς πέρα από δηλώσεις περί ‘ύποπτου φιλοσκοπιανού συλλόγου’ αναφέρθηκε στην ανησυχία του πρώην προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή σχετικά με την πορεία της δίκης, και λέει: ‘ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος ύψωσε το ανάστημά του. Μαθαίνω πως και ο Τζιτζικώστας ενήργησε εκ παραλλήλου υπέρ των εθνικών ελληνικών συμφερόντων’. Συντελείται μια συγκάλυψη της Χρυσής Αυγής, δεν υπήρξε ούτε ένα ΜΜΕ να πει ότι η δίωξη εναντίον του συλλόγου άρχισε με μήνυση Παναγιώταρου».

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ είπε, μεταξύ άλλων: «Από τις αρχές της εβδομάδας η πρόεδρος του δικαστηρίου έχει ανακοινώσει ότι ξεκινούν οι απολογίες των κατηγορούμενων την 15η Μάη. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη καθώς ακόμη και στη φάση των μαρτύρων υπεράσπισης είχαμε μια κατάσταση κωλυσιεργίας από την πλευρά της υπεράσπισης. Όταν πριν από 2,5 μήνες ξεκινούσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης υπήρχαν κάποια ΜΜΕ, μου έρχεται πάντα στον νου η ναυαρχίδα της συντηρητικής παράταξης, η Καθημερινή, που έλεγε καλό ...2021 διότι οι μάρτυρες είναι 250. Δυόμισι μήνες κράτησε το παραμύθι. Τι έγινε; Πώς είναι δυνατόν να διεκπεραιώθηκαν τόσοι πολλοί μάρτυρες; 

Στην πραγματικότητα αυτό το οποίο ζούμε αυτές τις μέρες στο δικαστήριο αν είχε τίτλο θα λεγόταν ‘κομμάτια και θρύψαλα’ μιας ολόκληρης υπερασπιστικής γραμμής που ξεκίνησε με ισχυρισμούς ότι αυτοί που κυνήγησαν τον Παύλο Φύσσα φορούσαν μαύρα γιατί ήταν παοκτζήδες και φτάνει στους μάρτυρες υπεράσπισης που λένε ότι οι χρυσαυγίτες είναι βλαμμένοι και δεν καταλαβαίνουν το IQ του ηγέτη της ΧΑ. Μέσα σε δυόμισι μήνες είχαμε μαζικές παραιτήσεις μαρτύρων, γονείς και συγγενείς χρυσαυγιτών, στελέχη της ΧΑ. Η ΧΑ και η υπεράσπισή της δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν την απομόνωση που δημιουργήθηκε, πρώτα και κύρια έξω από τη δικαστική αίθουσα, από το ίδιο το αντιφασιστικό κίνημα. Αποτέλεσμα της απομόνωσης ήταν η φτώχεια της υπερασπιστικής γραμμής. Μάρτυρες που ως γονείς και φίλοι έρχονταν να δηλώσουν ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν καμία σχέση με τη ΧΑ. Γονείς που δεν αναγνώριζαν τα παιδιά τους. Στελέχη που, για να αποποιηθεί η οργάνωση την ευθύνη, δηλώνουν ότι η ΧΑ δεν έχει μέλη, μέλη της κεντρικής επιτροπής δεν είναι μέλη της ΧΑ, μέλη του πολιτικού συμβουλίου δεν είναι μέλη της ΧΑ, ακόμη και για τον Μιχαλολιάκο όταν ρωτήθηκε ένας μάρτυρας δεν μπορούσε να απαντήσει αν είναι μέλος. Αυτό λοιπόν το παραμύθι έπρεπε να τελειώσει και τελειώνει την επόμενη βδομάδα.

Συνεργείο

Αυτές τις ημέρες γίνεται και η δίκη για την επίθεση στο Συνεργείο στην Ηλιούπολη, στην οποία είναι κατηγορούμενοι ο Λαγός και ο Μίχος. Ο Λαγός είχε πάει και με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Στην αποδεικτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη αποκαλύφθηκε το μέγεθος του τι συνέβη στο Συνεργείο: η ομάδα ασφάλειας της Νίκαιας, αυτή που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, έκανε προθέρμανση. Τα άτομα, των οποίων την παρουσία στο χώρο δεν αποκάλυψαν οι αστυνομικοί, που κατεγράφησαν όμως στα δελτία των ομάδων ΔΙΑΣ, είναι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα. Και αυτό οι αρχές το γνωρίζανε. Κι επειδή ξέρουμε ότι το γνωρίζανε κι ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο κινήθηκαν οι αρχές και σταμάτησε η συγκάλυψη ήταν το ξέσπασμα του κινήματος, θα πρέπει να συνεχίσουν να βγαίνουν τέτοια βιβλία, να κάνουμε τέτοιου τύπου συζητήσεις» τόνισε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στην τεράστια σημασία της ύπαρξης πολιτικής αγωγής στη δίκη: 

«Θεωρώ μεγάλη νίκη σε αυτή τη διαδικασία, και αυτό περιγράφεται στο βιβλίο, την ύπαρξη πολιτικής αγωγής. Την επιλογή τα θύματα να παρέμβουμε και στο ίδιο το δικαστικό πεδίο, να μη μείνουμε μονάχα στο δρόμο. Η ιδέα για την ‘Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος’ είναι του Δημήτρη Ζώτου σε ένα συνέδριο της ΚΕΕΡΦΑ, τον Οκτώβρη του 2013. Μια από τις σημαντικότερες παρεμπίπτουσες αποφάσεις που έχει πάρει αυτό το δικαστήριο, είναι η πολιτική αγωγή να μην παρίσταται μονάχα για τα επιμέρους αδικήματα που αφορούν τα θύματα που η κάθε ομάδα συνηγόρων εκπροσωπεί, αλλά να μπορεί να παρεμβαίνει και στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Να κάνει ερωτήσεις, να δίνει έγγραφα και να εξετάζει μάρτυρες για όλο το εύρος της κατηγορίας. Το κερδίσαμε στην αρχή αυτής της διαδικασίας με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που είχαν γίνει τότε».

Ο Γιώργος Πίττας, επιμελητής της έκδοσης, περιέγραψε τη μάχη για να οδηγηθούν στα δικαστήρια οι ναζί σε όλη της την έκταση, τόσο χρονικά, με την πρώτη επίθεση να καταγράφεται το 1992 μετά τα τότε μακεδονικά συλλαλητήρια, όσο και πολιτικά, ενάντια σε μια σειρά απόψεις υποτίμησης της φασιστικής απειλής, της σημασίας της δίκης, ακόμα και της ίδιας της αναγκαιότητας της δίωξης. 

«Από το 2010, που μπήκε ο Μιχαλολιάκος στο δημοτικό συμβούλιο, μέχρι το 2013 έσφαζαν και χτυπούσαν ανελέητα και καθημερινά με την κάλυψη της αστυνομίας. Σε αυτήν εδώ τη γειτονιά που σήμερα μπορούμε και κάνουμε αυτή τη συζήτηση, έμπαιναν τα περιπολικά και κατέβαζαν τα ρολά οι μετανάστες γιατί ακολουθούσε το μπουλούκι του Κασιδιάρη για να χτυπάνε και να μαχαιρώνουνε μέσα στους δρόμους. Το κάνανε με την προστασία του κράτους και της τότε κυβέρνησης. Έφτασε αυτό το πράγμα στη δολοφονία Λουκμάν. Ήταν δεδομένο ότι θα πήγαινε αυτή η υπόθεση στα δικαστήρια; Ο ένας από τους δυο δολοφόνους είχε πει στους αστυνομικούς ‘είμαι συνάδελφος’, γιατί έτσι λύνονταν τότε αυτά. Ήταν δεδομένο να αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο; Όχι. Για διαπληκτισμό έκανε αρχικά λόγο η Δικαιοσύνη. Ήταν δεδομένο ότι θα γίνει σύνδεση με τη ΧΑ; Όχι. Ούτε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν δεδομένο ότι θα συλλάμβαναν την ηγεσία, όπως έγινε 10 μέρες μετά.

Ένα πράγμα ήταν δεδομένο, το αντιφασιστικό κίνημα. Η δολοφονία του Λουκμάν έγινε 2 μέρες πριν το ‘Αθήνα, πόλη αντιφασιστική’, το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο που γίνεται προσπαθώντας να σπάσει την τρομοκρατία στις γειτονιές. Οι χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους ήταν αυτοί που απάντησαν τους επόμενους μήνες, γειτονιά τη γειτονιά, σε κάθε προσπάθεια που κάνανε οι φασίστες να βγουν. Κι έτσι φτάνουμε σε αυτό που ακολούθησε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν τους συλλάβανε αμέσως, έκαναν 10 μέρες, στις οποίες μεσολάβησε η έκρηξη στο Κερατσίνι, μεσολάβησε η τεράστια πορεία των 50-60 χιλιάδων που κατευθύνθηκε προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής για να τα κλείσει, με απόφαση για πολιτική αντιφασιστική απεργία. Έτσι έφτασε ο Δένδιας, που τώρα το παίζει αντιφασίστας, να βγάλει το φάκελο με τις 32 υποθέσεις από το συρταράκι του».

• Βίντεο με ολόκληρες τις ομιλίες της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε στο sekonline.gr.