Δημοτικές εκλογές
Εκλογές 26 Μάη: Ανταρσίες στους δήμους

Σε πολλούς δήμους του λεκανοπέδιου της Αττικής απλώνονται οι Ανταρσίες στις γειτονιές. Με σκούρο χρώμα οι δήμοι όπου παρεμβαίνουν στις εκλογές οι αντικαπιταλιστικές κινήσεις.

 

Στις δημοτικές εκλογές στο Περιστέρι μας δίνεται η ευκαιρία να μαυρίσουμε τον δήμαρχο Παχατουρίδη, που το παίζει ανεξάρτητος, αλλά είναι ο υποψήφιος του Μητσοτάκη και να στείλουμε το μήνυμα ότι η αγανάκτηση του κόσμου από την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται προς τα αριστερά και συγκεκριμένα προς την αριστερά της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου. 

Παρότι ο Τσίπρας το 2015 μετέτρεψε το συντριπτικό όχι σε ένα χυδαίο ναι, οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην πόλη μας συνεχίζουν να παλεύουν. Με απεργίες ενάντια στις περικοπές και για μονιμοποιήσεις και προσλήψεις στα νοσοκομεία, στο δήμο, στα σχολεία. Στο πλευρό των προσφυγόπουλων που καταφέραμε να μπουν πανηγυρικά στα σχολεία του Περιστερίου παρά την προσπάθεια μιας χούφτας ακροδεξιών. Διεκδικούμε ότι το Περιστέρι είναι πόλη ανοιχτή για τους πρόσφυγες. Μαζί με τους μετανάστες ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχτηκαν στο Μπουρνάζι για ίσα δικαιώματα, νομιμοποίηση και δικαίωμα ψήφου. Ενάντια στους νεοναζί της Χ.Α που η δίκη τους έχει μπει στην τελική ευθεία και μπορούμε να τους στείλουμε στη φυλακή. Με μεγάλες αντιφασιστικές μάχες στην περιοχή αλλά και μετά το επιτυχημένο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 16 Μάρτη που έγινε με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ. 

Παλεύουμε για τα δικαιώματα των γυναικών και ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις με κορυφαία στιγμή την φετινή  απεργιακή 8 Μάρτη και συνεχίζουμε για να μην πληρώνουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης την κρίση,για ίση αμοιβή στη δουλειά, για παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, γηροκομεία, σχολεία και νοσοκομεία, ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τα αφεντικά. 

Το δυνάμωμα της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου στις εκλογές θα είναι στήριξη για όλους τους αγώνες μας.

Λίλιαν Μπουρίτη
ψυχολόγος, ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλος ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου, 
υποψήφια με την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

Το Ρήγμα στα Δυτικά είναι η αντικαπιταλιστική δύναμη που διεκδικεί να εκφράσει προς τα αριστερά την αγανάκτηση του κόσμου από την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο Αιγάλεω από την πολιτική του δημάρχου Μπίρμπα που βγήκε με το ΣΥΡΙΖΑ. 

Παλεύουμε για τη διαγραφή του χρέους και την αντικαπιταλιστική έξοδο από την EE ως μόνη λύση να παρθούν πίσω οι περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου που πάλεψαν για να πάρουν τον 13ο και 14ο μισθό, στο πλευρό των συμβασιούχων του δήμου για μονιμοποιήσεις. Αναδείξαμε τους αγώνες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για μονιμοποιήσεις ενάντια στο προσοντολογιο του Γαβρογλου. 

Στην περιοχή μας έδωσαν μαχη οι φοιτητές του ΠΑΔΑ με καταλήψεις ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολών μας. Σταθήκαμε στο πλευρό των προσφυγόπουλων που μπήκαν πανηγυρικά στα σχολεία μας και διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για προσφυγές και μετανάστες. Παλεύουμε να δυναμώσει το Ρήγμα στα Δυτικά σε αυτές τις εκλογές. Ψηφίζοντας το, ψηφίζουμε τους αγώνες μας. 

Καθοπούλη Χρυσάνθη-Άλκηστη 
φοιτήτρια  ΠΑΔΑ, υποψήφια με το Ρήγμα στα Δυτικά (Αιγάλεω)

Στις δημοτικές εκλογές της 26 Μάη στέλνουμε μήνυμα ότι η αγανάκτηση από την κατρακύλα της κυβέρνησης του Σύριζα αναζητάει διέξοδο προς τα αριστερά. Από τον Καλλικράτη στον Κλεισθένη, η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει κάτω από το έλεγχο των μνημονίων, της επιτήρησης και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ,που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ. 

Από το 2012 οι περικοπές στους δήμους έφτασαν στο 60% με αποτέλεσμα τη διαρκή μείωση του προσωπικού που έχει οδηγήσει σε μείωση των κονδυλίων για την συντήρηση των σχολείων, την περικοπή των δομών της κοινωνικής πρόνοιας, τη συρρίκνωση των παιδικών σταθμών αλλά; και σε εργατικά ατυχήματα μέσω εντατικοποίησης της εργασίας. Αυτές είναι οι συνέπειες των παλιών και νέων μνημονίων που εφαρμόζει η διοίκηση Σαράντη στον Δήμο μας. 

Ίδια και απαράλλακτα με τον ιδιωτικό τομέα, όπως στο χώρο των κούριερ όπου εργάζομαι και τα θανατηφόρα ατυχήματα έχουν γίνει σχεδόν καθημερινά. Γι' αυτό και η απεργία στης 19/5 είχε τεράστια συμμετοχή και ήταν μόνο η αρχή. Στηρίζουμε τις απεργίες των εργαζομένων και όλους τους αγώνες των συλλόγων γονέων, των εκπαιδευτικών και των κατοίκων για να μη γίνει χαβούζα το πάρκο Τρίτση, για να σταματήσει το συνεχιζόμενο έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των μεταναστών. 

Το ψηφοδέλτιό μας είναι ένα ψηφοδέλτιο γεμάτο αγωνιστές, όπως κούριερ ντελίβερι, οικοδόμοι, εκπαιδευτικοί, που χρόνια τώρα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στα σχέδια των καπιταλιστών και εργολάβων της περιοχής παλεύοντας για ίσια δικαιώματα ντόπιων και μεταναστών εργατών. Στόχος μας το δυνάμωμα των αγώνων και της φωνής της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. 

Βαρβέρης Χρήστος
εργαζόμενος κούριερ, συνδικαλιστής στο χώρο των ταχυμεταφορών, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την αντικαπιταλιστική παρέμβαση στις γειτονιές Αγίων Αναργύρων-Καματερού “Ανυπότακτη Πόλη” 

Στις δημοτικές εκλογές της 26 Μάη δυναμώνουμε της Αντικαπιταλιστική Αριστερά, στέλνουμε μήνυμα ότι η αγανάκτηση από τα ξεπουλήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφραστεί στ' αριστερά, μαυρίζουμε τους υποψήφιους του Μητσοτάκη και του ΚΙΝΑΛ που παριστάνουν τους “υπερκομματικούς”, φράζουμε το δρόμο στους φασίστες που προσπαθούν να ξαναβγούν από τις τρύπες τους. 

Στην Πετρούπολη, η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, διαχειρίστηκε την φτώχεια των ΚΑΠ, συμβιβάστηκε πλήρως στην εφαρμογή όλων των μνημονιακών νόμων. Κατάρτισε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς λιτότητας, προσέλαβε προσωπικό με κάθε λογής συμβάσεις εργασίας (ωφελούμενων, ΟΑΕΔ, σχολών μαθητείας), ενώ οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στήριξαν και επικρότησαν αυτές τις πολιτικές επιλογές. 

Η «Ανυπότακτη Πετρούπολη» στο δημοτικό συμβούλιο και στην γειτονιά έδωσε φωνή και στήριξη στους αγώνες και τα αιτήματα του κόσμου απέναντι στην υποταγμένη διαχείριση της Δημοτικής Αρχής και την κυβέρνηση. Στηρίξαμε τους αγώνες της Ένωσης Γονέων, των εκπαιδευτικών της Γ’ ΕΛΜΕ και του Γληνού ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων. Αναδείξαμε την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες, διαδηλώσαμε μαζί με τους εργαζομένους του δήμου μας ενάντια στις απολύσεις, για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τα ΒΑΕ. Θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο ζητήματα για τους ελεύθερους χώρους, ενάντια στην «καταπάτηση» του Ποικίλου Όρους και τις διεκδικήσεις της Μονής Λαμίας, για να μείνει το βουνό πνεύμονας ζωής ενάντια στους εργολάβους. 

Είμαστε φωνή της αντίστασης ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα της διατήρησης και της διεύρυνσης του ΧΥΤΑ Φυλής και της χρήσης του Λατομείου Μουσαμά. Είμαστε στη μάχη για να τσακίσουμε τον φασισμό της Χρυσής Αυγής! Συμπαρασταθήκαμε στους εργάτες γης στη Γκορυτσά, στους μετανάστες εργάτες της Γενικής Ανακύκλωσης, στο πλάι τωνπροσφύγων. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη φωνή ξανά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και με την οργάνωση των αγώνων για να τα πάρουμε όλα πίσω, για την ζωή που μας αξίζει. 

Κατερίνα Πατρικίου 
δημοτική σύμβουλος Πετρούπολης, εργαζόμενη στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας,
υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανυπότακτη Πετρούπολη 

Το Φυσάει Κόντρα συμμετείχε για πρώτη φορά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές παίρνοντας περισσότερες από 1.000 ψήφους και εκλέγοντας ένα δημοτικό σύμβουλο. Οι αγωνιστές-τριες που το απαρτίζουν είναι δεμένοι με τις μάχες που έχουν δοθεί στη γειτονιά. 

Στο δήμο με την κατάληψη ενάντια στις απολύσεις και τις απεργίες των συμβασιούχων για μόνιμη δουλειά και αντίστοιχα στους χώρους εκπαίδευσης με τη συμμετοχή φοιτητών καθηγητών και δασκάλων. Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις όπως αυτή ενάντια στο ιδιωτικό πάρκινγκ στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας, αλλά και κάθε ζήτημα που αφορά τους ελεύθερους χώρους και το περιβάλλον. Πρόκειται για μάχες που συνδέονται μεταξύ τους. Θέλουμε κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μομίμων εργαζομένων στο δήμο ώστε να μπορούμε μόνιμα να έχουμε παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, καθαριότητα, υπηρεσίες που να προστατεύουν και να αναγεννούν το πράσινο όπως για παράδειγμα το δάσος του Υμηττού που κάηκε. 

Έχουμε στη γειτονιά μας την ΕΡΤ, που όχι μόνο είναι το πεδίο ενός από τους μεγαλύτερους εργατικούς αγώνες που δόθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και το πεδίο αντιφασιστικής δράσης. Συμμετείχαμε σαν δημοτικό σχήμα στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ στηρίζοντας το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ και των εργαζομένων να σταματήσει η κάλυψη της Χ.Α από τη δημόσια τηλεόραση. Παρεμβαίνουμε στις παρελάσεις προτάσσοντας το αντιφασιστικό μας μήνυμα και όχι μόνο. Υπάρχει στον Υμηττό το στρατόπεδο της στρατιωτικής διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου του ΝΑΤΟ, όπου σε κάθε παρέλαση που εμφανίζονται να καταθέσουν στεφάνι, τους λέμε έξω το ΝΑΤΟ από την Αγία Παρασκευή. 

Από παντού έρχεται το μήνυμα ότι έχουμε ανάγκη μια αριστερά που να μην κωλώνει μπροστά στα διλήμματα της άρχουσας τάξης ότι «δεν υπάρχουν λεφτά και κάνετε υπομονή» είτε το λέει η κυβέρνηση, είτε ο δήμαρχος, αλλά να οργανώνει τους αγώνες ώστε τα αιτήματα να γίνονται πράξη.

Σταμάτης Χατζηδήμου 
Εργατική Αλληλεγγύη,
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή

Στο Χαλάνδρι συμμετέχουμε και στηρίζουμε τη νέα δημοτική κίνηση "Χαλάνδρι Ενάντια". Πρόκειται για μια δημοτική κίνηση που συμμετέχουν αγωνιστές και αγωνίστριες από τη γειτονιά, τους εργατικούς χώρους, τα πανεπιστήμια και επιχειρεί να είναι η αριστερή εναλλακτική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ (δημοτική αρχή) και τη δεξιά πολυκατοικία.

Όλο το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε, δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες από κοινού. Διαδηλώσαμε για την απομάκρυνση των κεραιών σε διάφορες συνοικίες του Χαλανδρίου, παλέψαμε μαζί με εργαζόμενους τους μνημονιακούς προϋπολογισμούς του Δήμου, είμαστε στη μάχη για την αποτροπή ίδρυσης καζίνου στα σύνορα με το Μαρούσι και ταυτόχρονα για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του πάρκινγκ στη Δουκίσσης Πλακεντίας. 

Πραγματοποιήσαμε ανοιχτές εκδηλώσεις στις γειτονιές του Χαλανδρίου για να συνομιλήσουμε με τους κατοίκους και όλο αυτό το διάστημα κλιμακώνουμε τη δράση μας με μαζικές εξώστρεφες δράσεις, όπως εξορμήσεις σε μετρό, λαικές, πλατείες. Χτίζουμε ένα μέτωπο στη γειτονιά όπου οι τοπικές μάχες γίνονται ένα με τις μάχες στα σχολεία, τους δήμους, τα νοσοκομεία, τις μάχες του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, κάνοντας καθαρό πως μόνο με τη δράση των "από τα κάτω" και μακρυά από τις λογικές της διαχείρισης μπορούμε να παλέψουμε και να κερδίσουμε προσλήψεις, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ελεύθερους χώρους. 

Πάνω σ'αυτά καλούμε τον κόσμο να μας στηρίξει και στη μάχη των εκλογών αλλά και μετά από αυτές. Τη Δευτέρα 13/5 θα πραγματοποιηθεί κεντρική προεκλογική εκδήλωση στην πλατεία Χαλανδρίου στις 8μμ. 

Μαριλένα Κουντούρη 
φοιτήτρια Παντείου,
υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το “Χαλάνδρι Ενάντια”

Οι δημοτικές εκλογές του 2019 έρχεται σε μία πολιτική περίοδο κατά την οποία η εργατική τάξη και η νεολαία έχουν δώσει μάχες ενάντια στη λιτότητα αλλά και αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές μάχες. Η Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση «Εκτός των Τειχών» αποτέλεσε τη φωνή των αγώνων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Συγχρόνως, αποτέλεσε βασικό μοχλό οργάνωσης των τοπικών αγώνων και της συμπαράστασης σε αυτούς.

Το αντιφασιστικό κίνημα στο Μαρούσι κατάφερε να κλείσει δύο φορές τα γραφεία-ορμητήρια των Ναζί της Χρυσής Αυγής που βρίσκονταν στη γειτονιά μας με την ανοχή της δημοτικής αρχής. 

Ταυτόχρονα, το «Εκτός των Τειχών» με παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο διεκδίκησε δομές φιλοξενείας για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο στρατόπεδο της Μαλακάσας και ανοιχτά σχολεία για τα προσφυγόπουλα. Οι παρεμβάσεις του σχήματος έλαβαν χώρα ύστερα από επίσκεψη μελών του στο στρατόπεδο αλλά και την εξαίρεση του δήμου μας από τις γειτονιές που θα φιλοξενούσαν πρόσφυγες. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξαίρεσε τον δήμο Αμαρουσίου, το προσωπείο ανθρωπισμού έπεσε και ο βασιλιάς έμεινε γυμνός.

Επιπλέον, το δημοτικό σχήμα άνοιξε τη συζήτηση στη γειτονιά για το ζήτημα των σεξιστικών διακρίσεων και της γυναικείας απελευθέρωσης, όπως επίσης, συμμετείχε στην ιστορική πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη.

Ταυτόχρονα, το «Εκτός των Τειχών» βρέθηκε στο πλευρό των απεργών στους δήμους, στις καταλήψεις των γκαράζ το 2017, καθώς και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Επίσης, συνεχίζουμε την οργάνωση των αγώνων ενάντια στο ξεπούλημα δημόσιων χώρων και περιουσίας. Εχουν περάσει ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ 162 ακίνητα και χώροι ή βρίσκονται προ των πυλών της ιδιωτικοποήσης (π.χ. ΟΑΚΑ). Σημαντική είναι και η μάχη που έρχεται μπροστά μας, ενάντια στην ανέγερση καζίνο στον δήμο. Διεκδικούμε μιά πόλη για τις ανάγκες μας και όχι μία πόλη που θα εξυπηρετεί τα κέρδη των καπιταλιστών.

Αφροδίτη Φράγκου 
υποψήφια δημοτική σύμβουλος Μαρουσιού με το «Εκτός των Τειχών»

Στις 26 Μάη διεκδικούμε να εκφραστεί και εκλογικά η συνέχεια της αριστερής ριζοσπαστικοποίησης, η δύναμη του κόσμου που αντιστέκεται. Η εκλογή των αντικαπιταλιστών στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιωαννίνων θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη φωνή και στήριξη στους αγώνες ενάντια στη λιτότητα και την ανεργία, το ρατσισμό και τους φασίστες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη γνήσια εργατική εναλλακτική της διαγραφής του χρέους, της κρατικοποίησης των τραπεζών με εργατικό έλεγχο απέναντι στην κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα και οι αγωνιστές που συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο βγήκαμε μπροστά για να στηρίξουμε τους αγώνες της πόλης, αλλά και να σηκώσουμε ζητήματα ενάντια στην αναπτυξιακή΄΄ πολιτική που εφαρμόζει όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η τωρινή δημοτική αρχή. 

Από τη στήριξη των απεργιών των συμβασιούχων στους δήμους και τη μάχη για μαζικές προσλήψεις σε κάθε τομέα για την κάλυψη των αναγκών μας (σχολεία,νοσοκομεία κλπ), την εναντίωση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών, της Εγνατίας οδού, μέχρι τους αγώνες των φοιτητών για δωρεάν συγκοινωνία και στέγαση, αλλά και τη μάχη η πόλη μας να είναι ανοιχτή για τους πρόσφυγες και όχι να ζουν απομονωμένοι στο γκέτο του Κατσικά. 

Οι μάχες ενάντια στη λεηλασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της περιοχής μας είναι ξεκινημένες και η ΑΠ έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να αναδειχθεί το θέμα των νερών, αφού Χήτος και Σεπετάς (εταιρείες ΖΑΓΟΡΙ, ΒΙΚΟΣ ) στραγγίζουν ανεξέλεγκτα τον υδροφόρο ορίζοντα με την στήριξη του δήμου που μέχρι και τα χρέη τους διέγραψε, ενώ οι δημότες πληρώνουν πανάκριβα το νερό. 

Αντίστοιχα, συμμετέχει ενεργά στο κίνημα ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, και συνδιοργάνωσε τη μεγαλειώδη πορεία που έγινε το Σάββατο 11 Μάη στα Γιάννενα που η πόλη πλημμύρισε από ένα πολύχρωμο ποτάμι διαδηλωτών. Πάνω από 2500 κόσμος συμμετείχε με αποστολές από όλη τη περιοχή, επιβεβαιώνοντας πως ακόμα και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές οι αντιστάσεις συνεχίζονται και δυναμώνουν.

Λουίζα Γκίκα
αγροτική ιατρός, 
υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα
 

Συλλαλητήριο ενάντια στις εξορύξεις στα Γιάννενα


Στου Ζωγράφου τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι μετά από δεκαετίες έγινε δήμαρχος αριστερή γυναίκα, η πολιτική των μνημονίων συνεχίστηκε. Ο κόσμος απογοητεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έδωσε μάχες για να βελτιώσει τη ζωή του. Ως μέλη του ΣΕΚ, μαζί με το "Κίνημα στην Πόλη" συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις στην περιοχή.

 Στηρίξαμε τα μεγάλα απεργιακά καραβάνια των εργαζομένων στα νοσοκομεία και όλες τις κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα και προσλήψεις προσωπικού. Στηρίξαμε την απεργία για τους 23 υδρονομείς της ΕΥΔΑΠ που κέρδισαν πίσω τη δουλειά τους και τις μεγάλες απεργίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Ενισχύσαμε τη μεγάλη κατάληψη στο αμαξοστάσιο του Δήμου και ένα χρόνο μετά, βοηθήσαμε να φτιαχτεί επιτροπή αγώνα των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, για να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να γραφτούν στο σωματείο. Ήμασταν αλληλέγγυοι στην κατάληψη διαρκείας για τα ΜΑΠ που ζητούσαν οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα και ήταν νικηφόρα. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των γονέων για τα νήπια που έμειναν εκτός δημοσίων δομών, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και τις κινητοποιήσεις τους για το άνοιγμα της παιδικής χαράς του άλσους Ιλισίων. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών των Εστιών για καλύτερη σίτιση και στέγαση και να μην πεταχτεί κανένας έξω. Διαδηλώσαμε φέτος στις 8 Μάρτη μαζί με εργαζόμενους του Δήμου που απήργησαν ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις. Στη γειτονιά που βγαίνουμε και συζητάμε με τον κόσμο ανελλιπώς, έχουν να εμφανιστούν από το 2013 οι φασίστες. 

Συμμετέχουμε στο Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου, γιατί από το 2006 είναι η φωνή του αντικαπιταλισμού μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και θέλουμε αυτή η φωνή να δυναμώσει κι άλλο.

Κατερίνα Σεβαστάκη
φοιτήτρια ΠΑΔΑ,
υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το Κίνημα στην Πόλη, Ζωγράφου

Στις 26 Μάη θα δώσουμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών στην Καλλιθέα μέσα από τις γραμμές του νέου μας σχήματος “Μια Πόλη στο Δρόμο-Δημοτική Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση”. Είναι η πρώτη φορά στην περιοχή που αγωνιστές/στριες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της αριστεράς πέρα του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούμε ένα τέτοιο εγχείρημα και είμαστε αισιόδοξοι για το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στο Δήμο τα τελευταία χρόνια, η πάλη των εκπαιδευτικών στα σχολεία της πόλης και η σύγκρουση με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής είναι μερικές από τις μάχες που δώσαμε από το 2015 μέχρι σήμερα. Το νέο μας σχήμα είναι το αποτέλεσμα αυτής της κοινής δράσης και της ανάγκης να εκφραστεί αυτή η δυναμική και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Διεκδικούμε η αγανάκτηση του κόσμου της Καλλιθέας από τη χρεοκοπημένη διαχείριση των μνημονιακών χρόνων να βρει διέξοδο και την επόμενη μέρα των εκλογών να δυναμώσει η φωνή του μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. 

Ραφαήλ Καστρίτσης
ιδιωτικός υπάλληλος,
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “Μια Πόλη στο Δρόμο” στην Καλλιθέα

Στη Νέα Σμύρνη η δημοτική κίνηση «μια Πόλη Ανάποδα» συσπειρώνει αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς κι έχει παρουσία και δράση για περισσότερο απο 20 χρόνια. 

Το μοντέλο που προωθείται για την λειτουργία των δήμων και στη Νέα Σμύρνη δεν είναι άλλο απο αυτό του δήμου-επιχείρηση, με τους πολίτες σε ρόλο πελάτη αγοράς υπηρεσιών. Έτσι απο τη μια δίνονται πόροι για έργα βιτρίνα (πχ ανάπλαση 1300 μέτρων της οδού Ομήρου με κόστος 3,2 εκατ ευρώ, 3 εκατ ευρώ για την πλατεία του μητροπολίτη, 7 εκατ ευρώ για την περιοχή των Λουτρών) που στόχο έχουν να προσελκύσουν ιδιωτικό κεφάλαιο για εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις.

Ενώ απο την άλλη αφενός περικόπτονται δαπάνες για κοινωνικές παροχές (διακοπή δωρεάν γευμάτων, ελλιπής συντήρηση σχολικών μονάδων, άρνηση δωρεάν απόδοσης στους δημότες χωρών αναψυχής όπως ο Άτταλος) αφετέρου, επιλεγεται η μορφή ελαστικής εργασίας (πενταμηνιτες, πρόσληψη μέσω ΟΑΕΔ) κι όχι η μόνιμη δουλειά για τις ανάγκες λειτουργιας των δημοτικών υπηρεσιών. Συνέπεια αυτής της πολιτικής ειναι η πόλη να γίνεται όλο και πιο ακριβή, τόσο στις υπηρεσίες όσο και στην κατοικία, να αυξάνεται η αγοραία χρήση δημοσίων χωρών και ένα μεγαλο κομμάτι που αφορά ιδίως την νεολαία να αντιμετωπίζει την ανεργία. 

Σήμερα προέχει η ανάγκη αντίστασης τόσο ενάντια στην παραπάνω διαχειριστική - επιχειρηματική λογική της όποιας καινούργιας δημοτικής αρχής, όσο και οργανωμένα ενάντια στη παρουσία της Χρυσής Αυγής σε κάθε επίπεδο. Κάθε απόπειρα των ταγμάτων εφόδου να εμφανιστούν στην πλατεία και στις γειτονιές της Νέας Σμύρνης αντιμετωπίστηκε με αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα την πλήρη απομόνωση των φασιστών σε μια πόλη που έχουν κηρυχτεί ανεπιθύμητοι από τους εργαζόμενους και τη νεολαία. 

Βαγγέλης Καραθάνος
γιατρός στο ΓΝΘΑ Σωτηρία,
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Μια Πόλη Ανάποδα» στη Νέα Σμύρνη

Η “Εκτός Πλάνου” παρεμβαίνει εδώ και 5 χρόνια στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και φέτος συμμετέχουμε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές. Το ψηφοδέλτιο έκλεισε με 33 αγωνιστές και αγωνίστριες από το εργατικό,φοιτητικό,αντιφασιστικό και γυναικείο κίνημα προσπαθώντας να συσπειρώσουμε και να εκφράσουμε το πιο μαχητικό κομμάτι των εργαζόμενων και της νεολαίας  που παλεύει ενάντια στις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ρατσισμό, τους φασίστες και τη καταπίεση, προβάλλοντας την αντικαπιταλιστική εναλλακτική.

Είμαστε με την αριστερά που θα κάνει τη πιο σκληρή αντιπολίτευση στον αυταρχισμό της δημοτικής αρχής που καλεί εθνικιστικές “λέσχες εφέδρων” σε παρελάσεις και ανοίγει τη πόρτα στους φασίστες. Ο δήμαρχος κάνει τα πάντα για το ξεπούλημα του αεροδρομίου στο Ελληνικό προωθώντας με κάθε τρόπο ιδιωτικοποιήσεις και μια υποτιθέμενη ανάπτυξη που φέρνει καζίνο και ουρανοξύστες για να πλουτίζουν οι καπιταλιστές. 

Θέλουμε το πρώην αεροδρόμιο να γίνει πάρκο πρασίνου δωρεάν για όλο το λαό και όχι για τα κέρδη των λίγων όπως και όλοι οι άλλοι δημόσιοι χώροι (πχ εγκαταστάσεις Αγίου Κοσμά). Ήμασταν και θα είμαστε μπροστά σε όλες αυτές τις μάχες με όρους κινήματος και όχι με λογικές διαχείρισης. Για τα οικονομικά των δήμων η λύση δε μπορεί να βρίσκεται ούτε σε ΕΣΠΑ, ούτε σε χορηγούς. 

Χρειάζεται να παλέψουμε για τη διαγραφή του χρέους, για να μη πηγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα στους τραπεζίτες και τους εξοπλισμούς αλλά στις εργατικές ανάγκες, ενάντια σε νέα και παλιά μνημόνια, για να τσακίσουμε το ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, θέλουμε τους πρόσφυγες στις πόλεις και τα σχολεία μας. 

Αλέξανδρος Κοροβέσης
φοιτητής ΠΑΔΑ, 
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Εκτός Πλάνου στο Ελληνικό-Αργυρούπολη

Νέα Ιωνία σημαίνει πόλη των εργατών, από τις παλιές βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής μέχρι τους εμποροϋπαλλήλους του εμπορικού κέντρου, μια πόλη που έχει τους μετανάστες εργάτες σαν συστατικό της κομμάτι. Σημαίνει μια πόλη με προσφυγική μνήμη ταυτισμένη με την αριστερά και τους αγώνες της. Αυτή είναι η  παράδοση που συνεχίζουμε στο Eκτός Σχεδίου στη Νέα Ιωνία που στο ψηφοδέλτιό του συσπειρώνει αγωνιστές-τριες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. 

Στηρίξαμε τις απεργίες και τις μαθητικές καταλήψεις. Συμμετείχαμε στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν τοπικά κάθε φορά που μετανάστες και αγωνιστές της Αριστεράς έγιναν θύματα φασιστικών επιθέσεων. Καλωσορίσαμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και στη γειτονιά μας αλλά και το πανελλαδικό πρωτάθλημα κρίκετ που οργάνωσε πρόσφατα η Πακιστανική Κοινότητα στη γειτονιά μας με κείμενο που μοιράσαμε μεταφρασμένο στη γλώσσα τους. 

Θέλουμε μια προεκλογική περίοδο στο δρόμο. Και γι' αυτό διαδηλώσαμε στις 8 Μάη στο οικόπεδο των σεισμόπληκτων απέναντι από τον ΗΣΑΠ Περισσού -που ήταν να το απαλλοτριώσει ο δήμος και τελικά το αγόρασε η εκκλησία με τις ευχές Μελισσανίδη και δημοτικής αρχής, για να χτίσει εκκλησία, ξενοδοχείο, κατηχητικό και 4ωροφο πάρκινγκ- με πανό που έλεγε “όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, θέλουμε παιδικούς σταθμούς και σχολεία - ο χώρος για τους δημότες”.

Βαγγέλης Μιχαηλίδης
φοιτητής, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, 
υποψήφιος με το Εκτός Σχεδίου στη Νέα Ιωνία

Η αντικαπιταλιστική αριστερά είναι παρούσα στο Βύρωνα με την δημοτική κίνηση της Αριστερής παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα (ΑΡΠΑ). Οι σύντροφοι/σσες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος δίνουμε τη μάχη μέσα από τις γραμμές της για να δυναμώσει αυτή η φωνή. 

Οι δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η έξοδος από τα μνημόνια, η ανάπτυξη της οικονομίας και η ανάκτηση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων παραμένει υπόθεση του κινήματος και όχι των προγραμματικών-εκλογικών υποσχέσεων. 

Τα μνημονιακά μέτρα και οι συνέπειές τους τόσο στις υπηρεσίες, τις κοινωνικές δομές όσο και στο περιβάλλον ήταν εμφανείς και στον δήμο Βύρωνα. Η απερχόμενη δημοτική αρχή έκανε την επιλογή να ακολουθήσει την κυβερνητική πολιτική και απέναντι σε αυτή την επιλογή βρήκε, και στον δήμο μας, την αντίσταση του κινήματος. Η κοινή δράση με τη ΑΡΠΑ και άλλων κομματιών της αριστεράς στη γειτονιά κατάφερε να εκφράσει την αντίσταση απέναντι στη λιτότητα που επιβλήθηκε και σε τοπικό επίπεδο, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση δημοτικών υπηρεσιών, την ελλιπή πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας. Επίσης, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας (σχολεία, ελεύθερους χώρους, δασικές εκτάσεις Υμηττού) από τους μνημονιακούς σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης. 

Η μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της δράσης μας στην περιοχή και τους γειτονικούς δήμους. Με έναν δήμο ανοιχτό στους μετανάστες και τους πρόσφυγες θέλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί ενωτικά ώστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Γιώργος Παπαγγελής
φυσικός, περιβαλλοντολόγος ερευνητής,
υποψήφιος με την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα