Διεθνή
Κύπρος: Στοπ στα επικίνδυνα παιχνίδια με τις ΑΟΖ

«Είμαι Κύπριος» δήλωσε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε για το Τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» που εγκαταστάθηκε δυτικά της Πάφου με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών για φυσικό αέριο. Η δήλωση αυτή παρουσιάστηκε από τον Αναστασιάδη και όλα τα ΜΜΕ σαν στήριξη της κυβέρνησης σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η ερμηνεία είναι άλλη μια ένδειξη της αλαζονικής και αυθαίρετης συμπεριφοράς της ελληνοκυπριακής άρχουσας τάξης που θεωρεί ότι Κύπριοι είναι μόνο οι ελληνοκύπριοι και ότι η Κύπρος τους ανήκει.

Με βάση το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριοι πολίτες είναι τόσο οι ελληνοκύπριοι, όσο και οι τουρκοκύπριοι. Είμαι σίγουρος ότι ο Γιούνκερ γνωρίζει αυτή την πραγματικότητα και αν του ζητούσε κανείς διευκρινίσεις πολύ εύκολα θα έδινε μια διφορούμενη ερμηνεία στη δήλωση του.

Διφορούμενες ήταν και οι δηλώσεις όλων των άλλων, ΕΕ και ΗΠΑ. Χαρακτηριστικός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος φιλοκυβερνητικής εφημερίδας μετά την άτυπη σύνοδο της ΕΕ που ο Αναστασιάδης ζήτησε καταδίκη της Τουρκίας: «του προσέφεραν τσάι και υποσχέσεις». Αυτές οι εξελίξεις είναι ένα χαστούκι στους σχεδιασμούς του Αναστασιάδη που τα τελευταία χρόνια προχωρεί με την συνεργασία του Τσίπρα, σε τριμερείς συνεργασίες με όλους τους δικτάτορες και τα αυταρχικά καθεστώτα της περιοχής, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Κατάρ κλπ. Θεώρησε πως επειδή έχει τη στήριξη τους, όπως και των πολυεθνικών εταιριών που μοιράστηκαν τα οικόπεδα σε αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ορίσει σαν ΑΟΖ, ότι μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Αιχμή του δόρατος

Αυτοί οι σχεδιασμοί ήταν η αιχμή του δόρατος της πολιτικής Αναστασιάδη τα δυο τελευταία χρόνια. Γι' αυτό εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια για να υπάρξει μια συμφωνημένη διευθέτηση του Κυπριακού που να επανενώνει το νησί. Είναι πολλά τα οφέλη και δεν θέλει να τα μοιραστεί σε καμιά περίπτωση με τους τουρκοκύπριους, παρά τις δηλώσεις του ότι θα ωφεληθούν και οι τουρκοκύπριοι μετά την λύση. Γι' αυτό το λόγο έχει υπαναχωρήσει από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ που προνοούσαν ότι τα οφέλη από την διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού θα τα διαχειρίζεται η Κεντρική Κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα αρνείται αυτές τις συγκλίσεις όπως και την αποτελεσματική συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση που προνοούσε μια θετική ψήφο τουρκοκύπριου yπουργού για κάθε θέμα που τους αφορούσε. Ο Αναστασιάδης αποφάσισε ότι οι σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο δεν αφορούν τους τουρκοκύπριους.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι και ο Ερντογάν κάνει τους δικούς του σχεδιασμούς για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της τουρκικής άρχουσας τάξης. Όλα αυτά όμως είναι επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά που μπορούν να οδηγήσουν σε ανάφλεξη την οποιαδήποτε στιγμή. 

Δεν έχουμε κανένα λόγο να στηρίξουμε τους σχεδιασμούς του Αναστασιάδη. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να δεχτούμε τα υστερικά καλέσματα του Αβέρωφ Νεοφύτου, του προέδρου του κυβερνητικού κόμματος, για εθνική ενότητα και ομοψυχία γιατί βρισκόμαστε «υπό απειλή» και «η χώρα κινδυνεύει». Σε μια τέτοια περίπτωση θα γινόμασταν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του.

Ούτε φυσικά θα πρέπει να του κάνουμε τη χάρη να αφήσουμε τα άλλα  θέματα της επικαιρότητας που καίνε την κυβέρνηση και το κόμμα του. Το σκάνδαλο για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, τη ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας για τις εξαφανίσεις των αλλοδαπών οικιακών βοηθών που οδήγησε στη δολοφονία πέντε γυναικών και δυο παιδιών και στις άθλιες επιθέσεις απο στελέχη του κυβερνητικού κόμματος στον τουρκοκύπριο υποψήφιο του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές Νιαζί Γκιζίλγουρεκ.  

Αντίθετα εμείς θα συνεχίσουμε την πίεση για όλα αυτά και ταυτόχρονα θα απαιτούμε να σταματήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί που έχουν σαν στόχο να αποκλείσουν τους τουρκοκύπριους. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει σήμερα ο Αναστασιάδης, αν ήταν ειλικρινής ότι θέλει να μοιραστεί τα οφέλη από τους φυσικούς πόρους της Κύπρου με τους τουρκοκύπριους ήταν να τους καλέσει να συμμετέχουν σε μια δικοινοτική επιτροπή που να έχει αποφασιστικό ρόλο στις αποφάσεις για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Εξάλλου παρόμοιες επιτροπές υπάρχουν για την πολιτιστική κληρονομιά, για την εγκληματικότητα και άλλα θέματα.

Δεν θα το κάνει όμως. Σε αυτή τη κατεύθυνση είναι που πρέπει να στραφεί η αριστερά και όχι να του δίνει στήριξη με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.