Διεθνή
B. Ιρλανδία: Επιτυχία στις δημοτικές εκλογές για το People Before Profit

Επιτυχία για το People Before Profit (PBP, Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη) στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία. Εκλέχθηκαν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι στο Μπέλφαστ και στο Ντέρι, από δύο που είχε μετά τις περασμένες εκλογές. 

Το PBP είναι πρωτοβουλία που στηρίζεται στις δυνάμεις της αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στην Ιρλανδία. Ο βετεράνος αγωνιστής και πρώην βουλευτής στο Στόρμοντ (βορειοϊρλανδικό κοινοβούλιο) Έμον ΜακΚαν επιστρέφει στο δημοτικό συμβούλιο του Ντέρι, ενώ εκλέγονται επίσης οι Ματ και Μάικλ Κόλινς, η Φιόνα Φέργκιουσον και ο Σον Χάρκιν. 

Το PBP είναι από τις λίγες πολιτικές δυνάμεις που έχουν κοινή δράση σε ολόκληρη την Ιρλανδία, τόσο στον ανεξάρτητο Νότο, όσο και στο Βορρά που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κρίση του Μπρέξιτ έχει αναζωπυρώσει τις πιο παλιές και επικίνδυνες κόντρες στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς η Τερέζα Μέι στηρίχθηκε στους “ενωτικούς” Προτεστάντες του DUP για να στήσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. 

Η επιτυχία του PBP αλλά και άλλα στοιχεία του αποτελέσματος δείχνουν ότι στη βάση της βορειοϊρλανδικής κοινωνίας τα πράγματα δεν ακολουθούν την πορεία του μίσους μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών. Και οι Πράσινοι αλλά και οι Φιλελεύθεροι (που προσπαθούν να παρουσιαστούν ως υπεράνω θρησκευτικών διαφορών) είχαν άνοδο. 

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του PBP λένε πως αυτό που θέλουν να φέρουν στα συμβούλια είναι το πνεύμα και την μαχητικότητα των αγώνων ενάντια στη λιτότητα, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το PBP έχει μπροστά του διπλή εκλογική μάχη και για τις Ευρωεκλογές αλλά και για τα δημοτικά συμβούλια στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας στα τέλη του Μάη, όπου συμμετέχουν με εκατοντάδες υποψήφιους.