Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Μάρτυρες υπεράσπισης - “Παρών ο Μίχος στο Συνεργείο”

16/5, Φοιτητές της Παντείου συζητούν με δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στο δικαστήριο

Άλλη μια καταστροφική για τη Χρυσή Αυγή κατάθεση ήταν αυτή της Α. Μπάρου, πρώην συζύγου του Μίχου και πρώην στελέχους της οργάνωσης (πυρηνάρχης της τοπικής Εύβοιας, μέλος της κεντρικής επιτροπής). 

Kατέθεσε κατά την 359η συνεδρίαση (15/5), και δεν ήταν και πολύ αποτελεσματική ούτε στην υπεράσπιση του Μίχου. Επιβεβαίωσε την παρουσία του στην επίθεση του Συνεργείου (όπως και η προηγούμενη μάρτυρας Α. Κουτσοπάνου) -στην οποία ο Μίχος, όπως ισχυρίστηκε, είχε πάει μόνο για να πετάξει τρικάκια και έφυγε λέγοντας ότι κάποιοι “ηλίθιοι” έκαναν επεισόδια. Επιπλέον η μάρτυρας κατέθεσε ότι παρών ήταν και ο Λαγός. Τα μέχρι τώρα στοιχεία της δίκης του Συνεργείου που είναι σε εξέλιξη (φωτογραφίες, καταθέσεις αυτοπτών, δελτία αστυνομίας που έχουν καταγεγραμμένα τα οχήματα, ένα από τα οποία ήταν του Λαγού) δένουν πλέον και με την εικόνα που φέρνει η μάρτυρας απ’το εσωτερικό της οργάνωσης. 

Αντίθετα με τους μέχρι τώρα μάρτυρες του Μίχου, η Μπάρου δεν ισχυρίστηκε ότι η αποστασιοποίηση του Μίχου ξεκίνησε αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Επιβεβαίωσε αυτό που λέει η υπόλοιπη υπεράσπιση και η πολιτική αγωγή και αυτό που υποψιάζεται η έδρα: μέχρι (τουλάχιστον) τις εκλογές του 2015 που ξαναεκλέχτηκε ήταν ενεργό και ηγετικό στέλεχος της ΧΑ. Επίσης, πάλι αντίθετα με πολλούς μάρτυρες υπεράσπισης, η Μπάρου είπε για τις χρυσαυγίτικες στολές ότι όχι μόνο υπήρχαν, αλλά η ίδια τις επέβαλε στην τοπική της. Επιβεβαίωσε την ύπαρξη διαδικασίας εγγραφής μελών, καταλόγων μελών και ιδεολογικών μαθημάτων για τα δόκιμα μέλη. Είπε ότι οι υποστηρικτές δεν μπορούν να είναι σύνεδροι στο συνέδριο ή μέλη στο πενταμελές μιας τοπικής, ενώ τα πενταμελή τα γνωρίζει η κεντρική διοίκηση (υπενθυμίζεται ότι στο πενταμελές της Νίκαιας ήταν ο Ρουπακιάς).

Μηνύματα

Δεν αρνήθηκε τα μηνύματα Λαγού μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ: “Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δέχτηκαν επίθεση και ήταν αυτοάμυνα. Δεν το θεωρώ μεμπτό να λένε ότι επικρατήσαμε αν και δεχτήκαμε επίθεση”. Όταν ρωτήθηκε αν στη ΧΑ υπάρχει η άποψη ότι οι μετανάστες πρέπει να απομακρυνθούν με τη βία, απάντησε: “όχι με βία, δεν το θεωρώ αποτελεσματικό”. Σε αντίθεση με όσα μέλη της κεντρικής επιτροπής έχουν περάσει από τη δίκη, η Μπάρου κατέθεσε ότι γνωρίζει τον αμετάκλητα καταδικασμένο για απόπειρα δολοφονίας Β. Σιατούνη (επίθεση στο Αντίπνοια το 2008). Μάλιστα τον ανέφερε με το μικρό του όνομα βλέποντας φωτογραφίες του (από εκδηλώσεις της ΧΑ, το 2013 με Μίχο και Λαγό και το 2018 στα Ίμια), αλλά αρνήθηκε κάθε μετέπειτα σχέση του με τη ΧΑ. Η οριστική καταδίκη του είχε γίνει το 2015.


Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

Με έξι μάρτυρες υπεράσπισης προσπάθησε ο Ε. Μπούκουρας να τεκμηριώσει τη γραμμή “δεν ήξερα σε τι κόμμα έμπαινα” στην 357η και 360ή συνεδρίαση (9/5 και 16/5 αντίστοιχα). Διανθισμένη με πολλή φιλανθρωπική φιλολογία, η υπερασπιστική γραμμή του Μπούκουρα επαναλήφθηκε, σαν τις γραμμές θεατρικού έργου, σε πρόβα έξι φορές. Ο Τσουκνάκης, προπονητής ποδοσφαίρου, υποστήριξε ότι ήταν τόσο καλός άνθρωπος που στην ποδοσφαιρική ακαδημία από την οποία γνώριζε τον κατηγορούμενο αυτός πλήρωνε συνδρομές προσφυγόπουλων, ο Τ. Αναστάς, μετανάστης από την Αλβανία, ότι τον παρότρυνε να είναι περήφανος για την καταγωγή του κ.ο.κ.

Στο πώς συνειδητοποίησε τελικά “σε τι κόμμα έμπαινε” είναι όμως που αναστάτωσε για μια ακόμη φορά την ηγεσία της εγκληματικής συμμορίας. “Δεν του άρεσαν αυτά που γινόντουσαν. Ότι γίνονται εγκληματικές... εεε... τέτοια και δεν τον εκφράζουν. Ήθελε να φύγει”, είπε ο Τσουκνάκης όταν ρωτήθηκε γι' αυτό. Ο Τσάρμπος, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της σελίδας e-korinthos είπε ότι ιδεολογικά κατατάσσει τη Χρυσή Αυγή στους φασίστες, με την υπόλοιπη υπεράσπιση να διακόπτει ειρωνικά “πολιτικός επιστήμονας είναι;” και την συνήγορο του Μπούκουρα να απαντά: “τη γνώμη του λέει, τι θέλετε;”. 

Ο Δ. Κατσίγιαννης, αγρότης, τον υπερασπίστηκε ακόμα πιο σκληρά: “είναι ο πιο αγνός άνθρωπος που έχω γνωρίσει”. “Αυτός ο αγνός άνθρωπος πώς αποδέχεται και είναι στον ίδιο χώρο με αυτούς τους βίαιους ανθρώπους; Τι πρέπει να κάνει;”, ρωτήθηκε από την έδρα. “Να σηκωθεί να φύγει”. “Το έκανε;” “Όχι, από ένα σημείο και μετά αποτραβήχτηκε από τη βουλή και ήταν περισσότερο στην Κόρινθο”. “Δεν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος όμως, εξελέγη βουλευτής” ανταπάντησε η πρόεδρος. Ωστόσο, ο μάρτυρας ανέτρεψε τα ίδια του τα λεγόμενα για αποστασιοποίηση όταν επιβεβαίωσε ότι ο Μπούκουρας έχει υπάρξει ομιλητής με τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη στη Νεμέα. Ο Κυριακούδης, έμπορος, που γνωρίζει τον Μπούκουρα από το 2012 κατέθεσε ότι η ΧΑ έχει γραφεία στην περιοχή από το 2011 ή 2012, πράγμα που αντιτίθεται στη γραμμή ότι ο Μπούκουρας έγινε βουλευτής “χωρίς να το καταλάβει”.


Οι τελευταίοι του Μιχαλολιάκου - Μετά οι απολογίες

Οι τρεις τελευταίοι μάρτυρες υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου (και της δίκης συνολικά) προσήλθαν στο δικαστήριο στις 21/5 (361η συνεδρίαση). Την κατάθεσή τους ολοκλήρωσαν οι Α. Καρράς και Ζ. Καρακώστας. 

Η κατάθεση του τελευταίου μάρτυρα Δ. Βλαχόπουλου θα συνεχιστεί στις 18/6, και με την ολοκλήρωσή της το δικαστήριο θα περάσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Στην 360ή συνεδρίαση της 16/5 είχαν καταθέσει τρεις ακόμα (Δ. Παπαδημητρίου, Κ. Μπουρτζάλας, Ν. Κωνσταντίνου) και στην 359η (15/5) ένας (Ι. Χρύσης). Η υπεράσπιση παραιτήθηκε από τρεις μάρτυρες του Μιχαλολιάκου και από τους δυο του Μπαρμπαρούση στις δικάσιμες αυτές. 

Οι μάρτυρες του Μιχαλολιάκου κατέθεσαν μπροστά σε πολλά μάτια και αυτιά και κατάφεραν να προκαλέσουν στο γεμάτο ακροατήριο τρομερή εντύπωση και αγανάκτηση με το βαθμό της αναστροφής της πραγματικότητας που επιχείρησαν. Ο Καρράς, ιδρυτικό μέλος της ΧΑ, για τον ναζιστικό χαιρετισμό είπε ότι οποιοσδήποτε, ακόμα και ο Λαμπράκης (!) μπορεί να φωτογραφηθεί με ατυχή τρόπο ενώ χαιρετά κανονικά. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις. 

Σύμφωνα με τον Ν. Παπαδημητρίου, ο Μιχαλολιάκος είναι «απλός, λεπτός άνθρωπος», πολύ θρήσκος, ο οποίος ξοδεύει σε προσωπικά έξοδα μόνο 250€ το χρόνο! Είναι «όλεθρος, πυρ και μανία εναντίον των ναζί» ως εχθροί του έθνους. Κάνοντας λόγο για την πολιτική ευθύνη το 2015 και αναλαμβάνοντάς την, εννοούσε ότι «υφίσταται πολιτικό κόστος». Ο πανομοιότυπος τρόπος με τον οποίο επαναλήφθηκε αυτό το επιχείρημα από όλους τους μάρτυρες του Μιχαλολιάκου ξανά και ξανά ήταν εντυπωσιακός. Ο επόμενος μάρτυρας, Κ. Μπουρτζάλας, δικηγόρος, είχε και το θράσος να αντιστρέψει όχι μόνο την σημερινή πραγματικότητα, αλλά και την ιστορία. Όταν ρωτήθηκε τι εννοούσε ο Μιχαλολιάκος με τη φράση «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ‘45» προσπάθησε να θολώσει τα νερά απαντώντας: «το 1945 τον Γενάρη ηττημένος ήταν και ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ…» (!). Προκάλεσε δε πολύ γέλιο στο κοινό όταν ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει το σύνθημα «αίμα τιμή».

Ο αρχισυντάκτης της «Χρυσής Αυγής», Ν. Κωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μέλη και διαδικασία εγγραφής με παρακολούθηση ιδεολογικών ομιλιών. Αναγνώρισε επίσης τη ναζιστική σημαία, τον εαυτό του, τον Γερμενή και τον Μιχαλολιάκο στα στιγμιότυπα από το βίντεο της ναζιστικής συναυλίας του 2005.


Μαζικά ξανά στο ακροατήριο από τις 18 Ιούνη

Στις 15/5 μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ δεκάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες έδωσαν το παρών στην αίθουσα για την έναρξη των απολογιών. H υπεράσπιση βέβαια έτρεξε να φέρει τους μάρτυρες που «δεν έβρισκε» επί δυόμισι μήνες. 

Στις 16/5 η αίθουσα γέμισε με πάνω από 50 φοιτήτριες και φοιτητές της Παντείου, μετά από πρωτοβουλία του καθηγητή Γ. Τσιμουρή, ο οποίος θέλησε έτσι να δώσει στο τμήμα του μια αφετηρία για να συζητήσουν για το ρατσισμό και τον φασισμό. Η ανταπόκριση τόσο των φοιτητών/τριών όσο και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ήταν ενθουσιώδης. Ο Γ. Τσιμουρής έδειξε το δρόμο για το πώς μπορεί να έχει η δίκη οργανωμένη παρακολούθηση, αλλά και το πώς οφείλει να γίνεται κάθε συζήτηση περί ρατσισμού και φασισμού στην Ελλάδα σήμερα. Στις 21/5, παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση έγινε στον Κορυδαλλό και δεν υπήρχε κάλεσμα, το ακροατήριο είχε ξανά πολλούς αντιφασίστες. 

Η υπεράσπιση αντέδρασε με συνεχείς προκλήσεις, βρισιές και ευθείες προσβολές προς το κοινό, ενώ μιλούσε όσο πιο δυνατά μπορούσε όποτε ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο «δύο άκρων», μήπως και προκαλέσει αναστάτωση και διακοπή. Μάταια. Πάνω από 100 άτομα παρακολούθησαν τους μάρτυρες υπεράσπισης του αρχηγού της ναζιστικής συμμορίας, στο απόγειο της προεκλογικής περιόδου και είδαν σε όλη της την έκταση την κρίση και την απομόνωση της ΧΑ, τα καρφώματα, τις αντιφάσεις. Τώρα συζητάνε την από πρώτο χέρι εμπειρία του έργου που παράγει η δίκη πριν καν φτάσει στις απολογίες. Από τις 18 Ιούνη που η δίκη ξεκινάει πάλι η συνεχής παρουσία θα είναι καταλύτης.


Επόμενες δικάσιμοι

Ιούνης:
19/6, 20/6, 24/6, 25/6, 26/6, 27/6 και 28/6 στο Εφετείο.
18/6 και 21/6 στον Κορυδαλλό.