Γράμματα και σχόλια
Η ΚΕΕΡΦΑ για τον Ποινικό Κώδικα: H δύναμη του κινήματος και η δειλία της κυβέρνησης

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής τα κείμενα για τις τροποποιήσεις του Π.Κ. και προγραμματίστηκε εσπευσμένα η συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη 5/6/2019 ώρα 10 π.μ., ενώ με δεδομένη την προκήρυξη των εθνικών εκλογών της 7/7/2019 και την επικείμενη διάλυση της Βουλής, είναι βέβαιο ότι θα εισαχθεί για ψήφιση κατά πληροφορίες έως την Πέμπτη 6/6/2019. Η ψήφιση με τη διαδικασία των κωδίκων θα είναι ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο τελικό σχέδιο που θα διαμορφωθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Οι αντιδράσεις του αντιφασιστικού κινήματος σήμαναν ότι κάποιες από τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις του προσχεδίου του Ποινικού Κώδικα απετράπησαν. Έτσι, η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επανέρχεται ως διακεκριμένη μορφή του εγκλήματος του άρθρου 187ΠΚ και η προβλεπόμενη ανώτατη ποινή ανέρχεται σε 15 έτη κάθειρξης που είναι και η ανώτατη ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης στον νέο Ποινικό Κώδικα. Επίσης, επαναφέρεται η αυτοτελής επιβαρυντική περίσταση του εγκλήματος με ρατσιστικά κίνητρα με τη θέσπιση άρθρου 82 Α αντί του καταργούμενου 81 Α  Π.Κ., διάταξη που δεν υπήρχε στο αρχικό προσχέδιο.

Ωστόσο, η μείωση του ελάχιστου ορίου ποινής για τους διευθύνοντες εγκληματική οργάνωση από 10 χρόνια που ισχύει σήμερα στα 5, όσα δηλαδή και για τα απλά μέλη, αποτελεί το τελευταίο δώρο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόδικη ηγεσία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α. Καθίσταται έτσι δυνατή η εξίσωση της ελάχιστης ποινικής ευθύνης διευθυντών και εκτελεστικών οργάνων, δηλαδή των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής και των μαχαιροβγαλτών που αυτά διηύθυναν.

(…)

Έτσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με ευθύνη της η δίκη της Χ.Α. καθυστερεί, δεν καλύπτεται ραδιοτηλεοπτικά, δεν ηχογραφείται και διεξαγόταν αποκλειστικά μέχρι πριν λίγους μήνες στην εξορία και την περιθωριοποίηση του Κορυδαλλού και χωρίς δημοσιότητα, η κυβέρνηση που ξέπλυνε τη Χ.Α. με τις περιοδείες στο Καστελόριζο και τις δηλώσεις περί επανένταξής της στο δημοκρατικό τόξο, ετοιμάζει τώρα το τελευταίο και πιο σημαντικό δώρο της, που είναι η συμβολική και χωρίς σοβαρές νομικές συνέπειες ποινική της μεταχείριση, την ώρα που ο λαός με την ψήφο του επιτέλους αρχίζει να καθηλώνει και να επαναπεριθωριοποιεί τη ναζιστική οργάνωση συνειδητοποιώντας επιτέλους το ρόλο της.

Να επισημάνουμε τέλος ότι όσον αφορά το άρθρο 336 για το βιασμό, η προσθήκη του πλημμελήματος της παραγράφου 5 στο κείμενο του προσχεδίου δεν καλύπτει τις σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις του γυναικείου κινήματος που ζητά τη νομοθέτηση της έλλειψης συναίνεσης ως βάσης για τη διάγνωση του αδικήματος. 

Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πει την τελευταία της λέξη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το αντιφασιστικό κίνημα.