Γράμματα και σχόλια
Τα Γιάννενα έστειλαν μήνυμα κατά του αντισημιτισμού

Η είδηση της εκλογής του Μωυσή Ελισάφ, του νέου δημάρχου στα Γιάννενα, έκανε τον γύρο του κόσμου, με δεκάδες δημοσιεύματα να εκφράζουν την έκπληξή τους πώς “σε αυτές τις συνθήκες” εκλέχθηκε Εβραίος δήμαρχος. Ο ίδιος ο Ελισάφ είναι παιδί Γιαννιωτών Εβραίων που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα επειδή κατάφεραν να φυγαδευτούν.

Η ναζιστική θηριωδία εις βάρος τους σήμαινε την εξόντωση της μιας από τις μεγαλύτερες Εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα, αφού την 25η Μαρτίου του 1944 περίπου 1960 άνθρωποι συνελήφθησαν και στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τους επιζήσαντες να αριθμούν τους 110.

Αν και πολιτικά μπορούμε να βρούμε μεγάλες διαφωνίες σε σχέση με αυτά που πρεσβεύει η παράταξη του Μ. Ελισάφ, το γεγονός πως ο κόσμος επέλεξε να τον στηρίξει και να τον εκλέξει, είναι ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό και αντανακλά μια ολόκληρη ιστορία αντιφασιστικών αγώνων που έχουν γίνει στην πόλη μας. 

Στοχοποίηση

Καταρχάς απέναντι στη στοχοποίηση της κοινότητας από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Από το 2002 μέχρι και το 2009 έγιναν βεβηλώσεις στο Εβραϊκό νεκροταφείο και στη συναγωγή, σε μια περίοδο που η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε να «οργανωθεί» στην πόλη. Ήταν καθοριστικής σημασίας πως η αριστερά, το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπαραστάθηκαν στην Εβραική κοινότητα οργανώνοντας τόσο τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, αλλά και απέναντι σε κάθε απόπειρα της Χρυσής Αυγής να έχει δημόσια παρουσία. 

Ήταν μία κρίσιμη περίοδος για το αντιφασιστικό κίνημα στην πόλη μας που με τη δράση του τσάκισε την Χ.Α τοπικά. Δεν είναι τυχαίο πως στα Γιάννενα δεν άνοιξαν ποτέ γραφεία της Χρυσής Αυγής -χωρίς όμως αυτό να σημάνει εφησυχασμό για τη δράση της ναζιστικής συμμορίας- αφού χιλιάδες συμμετείχαν στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που έχουν οργανωθεί από τότε. Μαζί με τις αντιφασιστικές μάχες, ο κόσμος της πόλης υποδέχθηκε τους πρόσφυγες, απομόνωσε τις όποιες φωνές δεν ήθελαν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, συμμετείχε σε αντιρατσιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες για ανοιχτά σύνορα και ίσα δικαιώματα. 

Την ώρα που η πολιτική κρίση βαθαίνει σε όλο τον πλανήτη και το κυρίαρχο αφήγημα μιλάει για ακροδεξιά στροφή στην κοινωνία, η εκλογή του Ελισάφ στα Γιάννενα δείχνει πως είναι ένα μεγάλο ψέμα η άποψη ότι η πλειοψηφία του κόσμου είναι αντισημίτες και ρατσιστές. Ταυτόχρονα όμως ανοίγει και όλη η συζήτηση για το πώς έχουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στην ακροδεξιά απειλή. Δε φτάνει απλώς η εκλογή ενός Εβραίου δημάρχου για να εκπληρώσουμε έναν «φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος» όπως μπορεί να σχολίασαν διάφοροι στον τοπικό τύπο. 

Έχουμε να κλιμακώσουμε τη δράση του κινήματος που διεκδικεί οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής να μπουν στη φυλακή, να συνεχίσουμε τη μάχη για ανοιχτά σύνορα, ενάντια στην ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό και προφανώς να ανοίξουμε τις πόλεις για τους πρόσφυγες κλείνοντας τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Λουίζα Γκίκα
Γιάννενα