Εργατικό κίνημα
Επισιτισμός: 24ωρη απεργία 19/6

Την Τετάρτη 19 Ιούνη το Συνδικάτο Επισιτισμού προχωρά σε 24ωρη απεργία στον κλάδο. Η απεργία έρχεται μέσα σε μια περίοδο που έχει σημάνει κατακόρυφη αύξηση του τζίρου αλλά και κλιμάκωση της απληστίας  των αφεντικών.

“Το 2018 ήταν η χρονιά που η τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία στην Ελλάδα έπιασε επιδόσεις που δεν είχε πιάσει ποτέ. 33 εκατομύρια άνθρωποι ήρθαν στη χώρα για διακοπές ή για κρουαζιέρα με τα κέρδη να είναι υψηλότερα από ποτέ”, αναφέρει στην ΕΑ ο Βασίλης Μυρσινιάς, μέλος του αντικαπιταλιστικού Δικτύου Εργαζόμενων στον Επισιτισμό Τουρισμό “Η Καμαριέρα”. 

“Οι ενδείξεις για φέτος είναι ότι αυτός ο αριθμός θα ξεπεραστεί. Σε αντιδιαστολή με αυτή την εικόνα βρίσκεται η κατάσταση των εργαζομένων αυτής της βιομηχανίας. Η τήρηση της από πέρυσι υπογεγραμμένης και ενεργοποιημένης κλαδικής σύμβασης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα με ευθύνη των εργοδοτών, ενώ και η ίδια η σύμβαση σε περιπτώσεις ενισχύει την 7ήμερη εργασία για εποχική (σεζόν) εργασία. Σχεδόν ένας στους δυο εργαζομένους δεν καλύπτεται ασφαλιστικά όσο δουλεύει ή καλύπτεται ασφαλιστικά για το μισό χρόνο από αυτόν που πραγματικά εργάζεται. 

Την ίδια στιγμή, όμως, στα πιο οργανωμένα κομμάτια του κλάδου έχουν επιτευχθεί νίκες, από επιχειρησιακές συμβάσεις με αυξήσεις σε μεγάλες μονάδες, μέχρι πλήρεις αποζημιώσεις από εστιατόρια (περίπωση Aleria). Αυτό δείχνει ότι από το συνδικαλισμό και τις εργατικές παρεμβάσεις στον κλάδο μόνο να κερδίσουμε έχουμε”.

Στην προκήρυξη της “Καμαριέρας” τονίζεται μεταξύ άλλων: “Για 5η συνεχόμενη χρονιά η τουριστική βιομηχανία ετοιμάζεται για ανάπτυξη κερδών και τζίρου. Είναι πρόκληση. Τα δώρα της κυβέρνησης με τη μείωση του ΦΠΑ όχι μόνο δεν έκαναν πιο φιλεργατικούς τους εργοδότες, τους έκαναν και πιο ακριβούς για την εργατική τάξη και τη νεολαία που θέλουν να φάνε ένα γεύμα ή να πάνε διακοπές με αξιοπρέπεια. Στις 19 Ιούνη δεν πρέπει να πάμε για δουλειά, μόνο να κερδίσουμε έχουμε απεργώντας και κατεβαίνοντας στη συγκέντρωση”.