Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
4ο Patras Pride: Το μεγαλύτερο σε συμμετοχή

Το Pride στην Πάτρα, 22/6

Στις 21 και 22 Ιούνη διεξάχθηκε το 4ο Patras Pride με μεγάλη επιτυχία τόσο από την προσέλευση όσο και από τις πετυχημένες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με πλούσια συμμετοχή. Η συζήτηση γύρω από την απελευθέρωση ήταν έντονη τόσο στις συζητήσεις όσο και στα περίπτερα. Η μαζικότητα και η επέτειος των 50 χρόνων από το Stonewall οδήγησαν σε ένα Pride όπου συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και πως μπορεί το κίνημα να τα λύσει. 

Η συζήτηση στο τραπεζάκι της ΚΕΕΡΦΑ ήταν φλογερή. Εκατοντάδες κόσμου καλέστηκε στην αντιφασιστική συγκέντρωση της Πέμπτης και το ενδιαφέρον για την μάχη για να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή και να μείνει εκτός Βουλής ήταν μεγάλο. Ταυτόχρονα άνοιγε η συζήτηση για το πως μπορούμε να τελειώνουμε με την καταπίεση, για τον ρόλο της εργατικής τάξης και της Αριστεράς, ειδικά μπροστά στις εκλογές αλλά και το φεστιβάλ των επαναστατικών ιδεών «Μαρξισμός 2019». Οι κονκάρδες που συνέδεαν την αντιφασιστική πάλη με το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα έγιναν ανάρπαστες και πολύς κόσμος άφησε τα στοιχεία του στα κείμενα υπογραφών της ΚΕΕΡΦΑ για να οργανώσουμε τη συνέχεια των αγώνων.

Η διαδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των ομάδων. Από την μεριά της ΚΕΕΡΦΑ θυμίσαμε ότι η πάλη συνεχίζεται από την εξέγερση του Stonewall και θα συνεχίσουμε να την δίνουμε ενάντια σε σεξισμό, ομοφοβία, τρανσφοβία και ρατσισμό. Όπως κάναμε στην απεργιακή 8η Μάρτη και όπως θα κάνουμε στις 27 Ιούνη για να μπουν οι φασίστες βαθιά στην φυλακή. Η τοποθέτησή μας ξεσήκωσε το πλήθος σε χειροκροτήματα. Από τις πιο όμορφες στιγμές του Pride.

Η πολύχρωμη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας υπήρξε από τις μεγαλύτερες σε όγκο, συμμετοχή, δυναμισμό και ενθουσιασμό. Όλες και όλοι διατρανώσαμε με την παρουσία μας και απαιτήσαμε να γίνουν πράξη τα αιτήματά μας για μια ισότιμη και χωρίς ρατσισμό και ομοφοβία αντιμετώπιση σε κάθε τομέα της ζωής μας. Είναι δικαίωμά μας και δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να το πετύχουμε. 

Φέτος για πρώτη φορά συμμετείχαν στην πορεία και ετεροφυλόφιλα ζευγάρια με τα παιδιά τους, πράγμα που μας χαροποίησε ιδιαίτερα στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης. Επίσης το γυναικείο κίνημα έδωσε το παρών με δυναμισμό. Οι συλλογικότητες που συμμετείχαν με πανό στην παρέλαση μεταξύ άλλων: Patras Pride, ΚΕΕΡΦΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Justice for Zak/Zackie, Πολύχρωμο Σχολείο, Καμία Ανοχή και αναρχικοί. Η Πάτρα φώναξε και φέτος πως «Γκέι, τρανς, λεσβίες θα είμαστε παρούσες σε όλες τα πορείες». Μετά την πολύχρωμη πορεία περηφάνιας ακολούθησε drag show και dj συναυλία μέχρι το ξημέρωμα με κέφι, ζωντάνια, ρυθμό και το σύνθημα ότι του χρόνου μπορούμε ακόμα περισσότερα με τη συμπαράσταση όλων.

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος
ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας