Ιδέες
Επαναστατικές ιδέες - Βιβλιοπαρουσίαση "Τα Σοβιέτ στη Δύση - Εργατικά συμβούλια απέναντι σε κοινοβούλια 1915-1920" Θεσσαλονίκη 20/6

Θεσσαλονίκη 20/6. Βιβλιοπαρουσίαση στην Έκθεση Βιβλίου

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της νέας έκδοσης του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου "Τα Σοβιέτ στη Δύση - Εργατικά συμβούλια απέναντι σε κοινοβούλια 1915-1920" που έγινε την Πέμπτη 20 Ιούνη στο περίπτερο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Λέανδρο Μπόλαρη, ιστορικό. 

Όπως ανέφερε στην αρχή της παρουσίασής του, ο τίτλος του βιβλίου είναι προκλητικός για δύο λόγους. Πρώτον, αναφέρεται στη ξεχασμένη από πολλούς εμπειρία των εργατικών συμβουλίων στη Δύση. Δεύτερον, ανοίγει την κουβέντα για την επαναστατική προοπτική σε προεκλογική περίοδο. Ξεκινώντας από το δεύτερο, χρειάζεται να θυμίζουμε ότι η εμπειρία κομματιών της αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει πίσω έναν αιώνα. Και η πιο μεγάλη «κωλοτούμπα» με σημερινούς όρους, έγινε το 1914, όταν αυτή η αριστερά με τη στάση της παρέλυσε την εργατική τάξη και την έστειλε χειροπόδαρα στο σφαγείο του πρώτου παγκόσμιου πόλεμου. Αυτό όμως δεν ήταν το τέλος.

Τρία χρόνια μετά, ο κόσμος συγκλονίστηκε από τα σοβιέτ στην Ανατολή με την επανάσταση στη Ρωσία. Και στη Δύση; Το βιβλίο μένει στην εμπειρία του εργατικού κινήματος σε τρεις χώρες. Την Βρετανία, με την πιο παλιά εργατική τάξη, την Γερμανία, την ανερχόμενη βιομηχανική δύναμη, και την Ιταλία με τις τεράστιες αυτοκινητοβιομηχανίες. Και στις τρεις χώρες συναντάμε κινήματα εργατικών συμβουλίων. Είναι μορφές οργάνωσης δημοκρατικές, που πετυχαίνουν την αλληλεπίδραση των οικονομικών και των πολιτικών μαχών. 

Ο εισηγητής έμεινε τέλος στη συζήτηση για τη σχέση της αριστεράς με τα σοβιέτ. Οι επαναστατικές οργανώσεις και τα κόμματα είναι απαραίτητα για να ξεπεραστούν τα όρια που μπαίνουν από τις γραμμές του “ρεαλισμού”. Η συζήτηση αυτή συνεχίζεται στο σήμερα. 

Στην κουβέντα που ακολούθησε αναπτύχθηκαν ακόμα περισσότερο τα πολιτικά κρατούμενα που μας δίνει η νέα έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, σαν δύναμη για τις μάχες που οργανώνει η εργατική τάξη εδώ και τώρα. Το ραντεβού δόθηκε με όλες και όλους για τη συνέχισή της, με τη συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ Μαρξισμός 2019 που οργανώνεται 11-14 Ιούλη στη Νομική Αθήνας.