Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΟΛΜΕ

Την Τρίτη 2/7, την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο ολοκληρώνονταν οι εργασίας του 19ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ. 

Ο Ηλίας Παπαχατζής από τις Παρεμβάσεις μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση για τις εργασίες του συνεδρίου.

“Από τη μεριά τους οι Παρεμβάσεις έχοντας αγωνιστικό πρόσωπο και αυξημένη εκπροσώπηση με περισσότερους συνέδρους φάνηκε να αυξάνουν την επιρροή τους. Βάλαμε εξαρχής τα ζητήματα και κυρίως την υποχρέωση της ΟΛΜΕ να αποφασίσει ένα καυτό φθινόπωρο με την έναρξη των σχολείων τον Σεπτέμβρη. Βάλαμε επί τάπητος την ανάγκη να προστατευθούν οι αναπληρωτές και να διοριστούν όλοι οι συνάδελφοι, τώρα. Προτείναμε αμέσως με την έναρξη της νέας χρόνιας να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις και άνοιγμα της συζήτησης για απεργία διαρκείας άμεσα μέσα στις πρώτες βδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς. Ήταν μια πρόταση που την υποστήριξε και το ΠΑΜΕ.

Αυτές οι τοποθετήσεις εκ μέρους των Παρεμβάσεων δεν έγιναν δεκτές από το συνέδριο. Ωστόσο προκάλεσαν τριγμούς που ανάγκασαν την πλειοψηφία (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ(ΠΑΣΚΕ) να βγάλουν ένα ψήφισμα/απόφαση για τους αναπληρωτές που ναι μεν μιλάει για διορισμούς των αναπληρωτών αλλά δεν βάζει το θέμα του προσοντολόγιου. Η πρόταση των Παρεμβάσεων που υποστηρίχθηκε απ' όλους τους αναπληρωτές και το ΠΑΜΕ έβαζε καθαρά το θέμα της κατάργησης του προσοντολόγιου με μόνες απαιτήσεις την προϋπηρεσία και το πτυχίο. Η θέση μας αυτή είχε μεγάλη απήχηση και γιαυτό από τη μεριά της πλειοψηφίας αρνήθηκαν να τη βάλουν σε καταμέτρηση. 

Δυστυχώς για την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων δεν πάρθηκε κάποια απόφαση. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι υπάρχουν 44 ΕΛΜΕ που είναι υπέρ της άμεσης αντίδρασης και της μη συμμετοχής σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης. Πιστεύουμε ότι από το Σεπτέμβρη με αγωνιστική διάθεση αυτό θα λήξει υπέρ μας παρά τα προβλήματα που έβαζε η απερχόμενη διοίκηση της ΟΛΜΕ.

Το ΠΑΜΕ ωστόσο έκανε ένα ολίσθημα προτείνοντας καταστατικό συνέδριο για την ΟΛΜΕ, πρόταση που ψηφίστηκε και από την δεξιά πλειοψηφία. Εμείς πιστεύουμε ότι μπροστά στις νέες επιθέσεις που θα δεχτούμε την επόμενη περίοδο η συζήτηση για καταστατικό συνέδριο είναι αποπροσανατολιστική και δίνει τη δυνατότητα στις κυρίαρχες δυνάμεις να το ενσωματώσουν και να δημιουργήσουν μια ΟΛΜΕ, τύπου ΑΔΕΔΥ, με λιγότερη δημοκρατία στη βάση. Από τη μεριά των Παρεμβάσεων θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατική λειτουργία της ΟΛΜΕ”.