Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
H Χρυσή Αυγή έξω από τη Βουλή: Nίκη του αντιφασιστικού κινήματος

Διαδήλωση στη δίκη της ΧΑ στις 27/6

H έξοδος της ναζιστικής συμμορίας της Χ.Α από τη Βουλή είναι μια μεγάλη νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα και μια μεγάλη ήττα για τους φασίστες.

Η Χ.Α χάνει όλα τα προνόμια που της χάριζε η παρουσία της στο κοινοβούλιο, οικονομικά, βουλευτικά και πολιτικά, σε μια περίοδο που τα μέλη των ταγμάτων εφόδου και η ηγεσία της έχουν ξεκινήσει να απολογούνται στην δίκη της Χ.Α, ενώ ταυτόχρονα αλληλοσπαράσσονται και πηδάνε από τα παράθυρα ενός πλοίου που περιμένει να βυθιστεί. Επιπλέον, η Χ.Α στερείται το κοινοβουλευτικό προσωπείο -καθώς και την αίσθηση της δύναμης που απορρέει από αυτό- και τους έδινε τη δυνατότητα να παρουσιάζονται σαν ένα “νόμιμο κόμμα”. Η εσωτερική κρίση και η μαζική φυγή ψηφοφόρων και υποστηρικτών θα ενταθεί ακόμη πιο πολύ το επόμενο διάστημα.

Η σημασία της εκλογικής ήττας της Χ.Α δεν χωράει καμιά απολύτως υποτίμηση. Είναι λάθος η άποψη που λέει “και τι έγινε, άλλαξαν όροφο” στην δεξιά πολυκατοικία από τον υπόνομο στο ημιυπόγειο του Βελόπουλου και στο ρετιρέ του Μητσοτάκη. Είναι αρνητική εξέλιξη η είσοδος της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου στη Βουλή, αλλά οι φασίστες με γραβάτα δεν έχουν ούτε τη συνοχή, ούτε το εκλογικό μέγεθος, ούτε την οργάνωση ούτε την στρατιωτική δομή των ταγμάτων εφόδου, που έκαναν τη ναζιστική συμμορία της Χ.Α το νο1 παράδειγμα επιστροφής ανοιχτά χιτλερικών στο πολιτικό προσκήνιο. Όσοι πάλι θεωρούν ότι ένα κλασικό αστικό κόμμα της άρχουσας τάξης όπως η ΝΔ είναι το ίδιο με την Χ.Α ας αναλογιστούν που θα βρίσκονταν αυτή τη στιγμή αν η Χ.Α είχε πάρει ένα 39% στις εκλογές ή ας θυμηθούν τι έκανε ο Χίτλερ με 32%. 

Από την άλλη είναι τουλάχιστον ανέκδοτο να επαίρεται η Ν.Δ και ο Μητσοτάκης ότι αυτή πέτυχε να διαλύσει την Χ.Α επειδή πήρε τις ψήφους της. Είναι το κόμμα που έχει παίξει περισσότερο από κάθε άλλο το ρατσιστικό χαρτί στους μετανάστες και το εθνικιστικό χαρτί με το μακεδονικό δίνοντας χώρο στην Χ.Α. Τη νομιμοποίησε περισσότερο από κάθε άλλο ανοίγοντας τους διαύλους συνεργασίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη στα υπόγεια της Βουλής την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι το κόμμα από το οποίο, ήδη από την δεκαετία του '90, ο Καρατζαφέρης καλούσε τα “παιδιά της Χ.Α να πάρουν ένα υπουργείο στην κυβέρνηση της ΝΔ”. Είναι το κόμμα το οποίο γέννησε το ΛΑΟΣ που στη συνέχεια έπαιξε το ρόλο της γέφυρας προς την Χ.Α. Ο Δένδιας που επαίρεται ότι έστειλε στη φυλακή τους φασίστες είναι ο ίδιος άνθρωπος που κράταγε φυλαγμένες τις 32 υποθέσεις της Χ.Α  στο συρτάρι του για να τις αποκαλύψει μόνο μετά τον ξεσηκωμό που ακολούθησε την δολοφονία Φύσσα.

Και ενώ νομιμοποιείται απόλυτα κάθε μέλος και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ που πάλεψε ενάντια στην Χ.Α να πανηγυρίζει την ήττα της, δυστυχώς δεν ήταν η “πρώτη φορά κυβέρνησης αριστεράς” που πέτυχε αυτό το καίριο χτύπημα στην Χ.Α. Ο Τσίπρας συνέχισε τις ρατσιστικές πολιτικές των κλειστών συνόρων και των στρατοπέδων δίνοντας το περιθώριο στους φασίστες να οργανώνονται σε τόπους που ήταν ανύπαρκτοι όπως η Λέσβος. Τα πρώτα χρόνια της θητείας του επανειλημμένα νομιμοποίησε από το προεδρείο της Βουλής τους υπόδικους βουλευτές της Χ.Α μέχρι να αλλάξει στάση κάτω από την πίεση του κινήματος. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης στάθηκαν πλάι-πλάι με τον Κασιδιάρη στο Καστελόριζο για τα “εθνικά μας ζητήματα” ενώ μέχρι και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές η Γεροβασίλη έστελνε τα ΜΑΤ στον Κολωνό να χτυπάνε αντιφασίστες για να πραγματοποιήσει την προεκλογική του σύναξη. Οι δε νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε για αλλαγές στον ποινικό κώδικα, απειλούν ακόμη να ρίξουν την ηγεσία της Χ.Α στα μαλακά ακόμη και αν καταδικαστεί.       

“Η εκπαραθύρωση της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα με διεθνή διάσταση. Είναι μια μεγάλη νίκη της μαζικής, ενωτικής, επίμονης, μακρόχρονης και συστηματικής δράσης χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών του αντιφασιστικού και του αντιρατσιστικού κινήματος που οδήγησαν τους υπόδικους ναζί σε πλήρη απομόνωση στις γειτονιές” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.

“Η μάχη για να γίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής καταδίκη των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, για να βρεθεί στη φυλακή όλος ο παραστρατιωτικός μηχανισμός, η ηγεσία και τα στελέχη των ταγμάτων εφόδου που παρίσταναν το “πολιτικό κόμμα”, στάθηκε καθοριστική για την απονομιμοποίηση τους. Υπήρξαν μεγάλοι σταθμοί αυτού του κινήματος. Ήταν οι μάχες που δόθηκαν σε κάθε γειτονιά ενάντια στις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις, στα πογκρόμ κατά των μεταναστών και των προσφύγων, η υπεράσπιση των προσφυγόπουλων ώστε να πάνε στα σχολεία, η μάχη ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, ο αγώνας της ΠΟΣΠΕΡΤ ενάντια στην παρουσία των φασιστών στα ΜΜΕ, η μάχη για να μην δίνουν τα δημοτικά συμβούλια χώρους στη Χρυσή Αυγή, οι διεθνείς αντιφασιστικές διαδηλώσεις στις 21 Μάρτη και την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αλλά και οι διαδηλώσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η ΚΕΕΡΦΑ, δέκα χρόνια από την ίδρυσή της, πανηγυρίζει το τσάκισμα της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στη Βουλή τονίζοντας παράλληλα ότι δεν χωράει εφησυχασμός. Δεν τελειώσαμε ακόμη ούτε με τη Χρυσή Αυγή ούτε με το φασιστικό μόρφωμα του Βελόπουλου που τρύπωσε στη Βουλή. Έχουμε όμως και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη συντριβή τους με ένα μαζικό κίνημα που θα κλείσει ΟΛΑ τα Γραφεία-ορμητήρια, από τα Κεντρικά στη Μεσογείων μέχρι τα ελάχιστα που απέμειναν στις γειτονιές. Έχουμε να συγκρουστούμε με τις ρατσιστικές πολιτικές που τους έστρωσαν το δρόμο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης... Είναι ώρα να κλιμακώσουμε την αντιφασιστική δράση για να τσακίσουμε μια και καλή τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής ”.