22 Απρίλη - Ολοι στην Απεργία

Η απεργία στις 22 Απρίλη εγκαινιάζει το δεύτερο γύρο του απεργιακού κινήματος που ξεδιπλώθηκε τους τελευταίους μήνες με κορύφωση την Πανεργατική Απεργία στις 11 Μάρτη. Ενάμιση μόλις μήνα μετά, σχολεία, δήμοι, νοσοκομεία, υπουργεία, όλος ο δημόσιος τομέας βγαίνει ξανά στον αγώνα και ετοιμάζεται να δώσει μία ακόμα ηχηρή απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης. Οι νέες επιθέσεις -μετά τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες- με το φορολογικό νομοσχέδιο και το ασφαλιστικό, ξεσηκώνει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική καθώς όλες οι κυβερνητικές εξαγγελίες, πως τα μέτρα είναι μεν επώδυνα αλλά θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, διαψεύδονται.

Η διάθεση των εργαζόμενων για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων φαινόταν όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε μετά την Πανεργατική της 11 Μάρτη. Μια σειρά χώροι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνέχισαν τις κινητοποιήσεις, οι γιατροί με επισχέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με 48ωρη απεργία, οι δικαστικοί υπάλληλοι με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ και τον ΟΤΕ με στάσεις εργασίας.

48ωρη

Επιπλέον, η προοπτική της συνέχειας με 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη είχε ανοίξει σαν συζήτηση όλο αυτό το διάστημα και κέρδιζε όλο και πιο περισσότερα συνδικάτα. 

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής έχει ήδη πάρει απόφαση ότι θα προχωρήσει με 48ωρη απεργία, η ΟΕΝΓΕ αναμένεται να πάρει αντίστοιχη απόφαση στο Γενικό της Συμβούλιο την Τετάρτη 14/4, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ έχουν αποφασίσει το ίδιο. Αυτό το κλίμα ανάγκασε την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο την απεργία στις 22 Απρίλη. Η πρόταση για 48ωρη απεργία κατατέθηκε στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ από τις Παρεμβάσεις και το ΠΑΜΕ, αλλα μειοψήφισε.

Η απεργία στις 22 Απρίλη έχει τεράστια σημασία στον αγώνα για την ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας, ανάλογη με αυτή που είχε η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη. Η απεργία στις 10 Φλεβάρη λειτούργησε ως η αφετηρία για να ξεδιπλωθεί το απεργιακό κίνημα των τελευταίων μηνών, διαλύοντας την τότε κυβερνητική προπαγάνδα ότι οι εργαζόμενοι στηρίζουν τα νέα μέτρα και είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες. Ηταν η απεργία που οδήγησε στις δύο Πανεργατικές, στις 24 Φλεβάρη και τις 11 Μάρτη. Η μεγάλη συμμετοχή έστειλε τότε το μήνυμα στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ότι η εργατική τάξη απαιτεί να μην πληρώσει την κρίση. Ηταν επίσης η απεργία που άνοιξε το δρόμο της κλιμάκωσης. Γύρω της, μια σειρά κλάδοι βγήκαν σε απεργίες διαρκείας όπως οι τελωνειακοί, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών.

Τον ίδιο και ακόμα μεγαλύτερο ρόλο μπορεί να παίξει η απεργία στις 22 Απρίλη τώρα. Να δώσει αυτοπεποίθηση σε όλα τα κομμάτια του δημόσιου τομέα να κλιμακώσουν. Οι γιατροί του ΕΣΥ βρίσκονται ήδη σε αυτό το δρόμο με τις επισχέσεις εργασίας να έχουν απλωθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. 

«Η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 22 Απρίλη ανοίγει νέο κύκλο στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων για την ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας. Για τον κλάδο των εκπαιδευτικών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προοπτική της κλιμάκωσης του αγώνα το Μάη», μας είπε η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ´ ΕΛΜΕ Αθήνας. «Σαν ενδιάμεσο σταθμό, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 2μμ την Πέμπτη 15 Απρίλη και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου. Ταυτόχρονα, καλεί σε συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ στις 29 Απρίλη. Η επιτυχία της απεργίας στις 22 Απρίλη θα ανοίξει τη δυνατότητα η συνέλευση των προέδρων να υλοποιήσει την απόφαση που είχε πάρει απ´ τον περασμένο Γενάρη ότι ο αγώνας ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι ένας αγώνας με διάρκεια, ένας αγώνας που χρειάζεται κλιμάκωση, ένας αγώνας που χρειάζεται να πάρει πανεργατικά χαρακτηριστικά και έτσι να οδηγηθούμε σε επαναλαμβανόμενες απεργίες μέσα στο Μάη».

Ταυτόχρονα, η μαζικότητα της απεργίας θα αναγκάσει τις ηγεσίες των συνδικάτων να δώσουν πανεργατική συνέχεια. Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ περιλαμβάνει επίσης συλλαλητήριο στις 27 Απριλίου και εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για νέα 24ωρη απεργία μετά την απεργία της Πρωτομαγιάς. Μόνο η επιτυχία της απεργίας στις 22 Απρίλη μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί η απόφαση για συνέχεια μετά την 1η Μάη. 

Την ίδια μέρα του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, συνεδρίαζε η ΓΣΕΕ όπου συζητήθηκε η προοπτική μιας 24ωρης απεργίας μαζί με την ΑΔΕΔΥ χωρίς όμως να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία. Η επιτυχία της 22 Απρίλη θα στείλει το μήνυμα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ ότι δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο, πρέπει να καλέσει νέα πανεργατική.

Περιφρουρήσεις

Γι´ αυτό και η οργάνωση της απεργίας στις 22 Απρίλη πρέπει γίνει με τους καλύτερους όρους. Με γενικές συνελεύσεις σε κάθε εργατικό χώρο και σωματείο, με περιοδείες και ενημερώσεις, με μοίρασμα απεργιακού υλικού, με ενεργοποίηση των απεργιακών επιτροπών όπου υπάρχουν και δημιουργία αντίστοιχων επιτροπών όπου δεν έχουν ακόμα φτιαχτεί, με αποφάσεις κάθε συλλόγου και σωματείου για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις εκείνης της μέρας με πανό, με περιφρουρήσεις στους χώρους δουλειάς. 

Οσοι περισσότεροι αγωνιστές της βάσης πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της απεργίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιτυχία της. Οσο πιο καλά οργανωμένη είναι η απεργία, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυνατότητες αμέσως μετά για κλιμάκωση.

«Είναι η απεργία που περιμέναμε μετά τις μαχητικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών, ιδιαίτερα σήμερα με την αποδεδειγμένη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και το ξεβράκωμα στις αγορές», μας είπε η Τιάνα Ανδρέου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Παρότι θα έπρεπε να ήταν 48ωρη όπως έχουν κηρύξει αρκετά συνδικάτα, η επιτυχία της θα δώσει την ευκαιρία για κλιμάκωση των απεργιών. Οι εργαζόμενοι στις εφορίες, τα τελωνεία και το υπουργείο Οικονομικών βγήκαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας το Φλεβάρη. Το κλείσιμό τους από τις ηγεσίες των συνδικάτων ήταν μεγάλο λάθος, το δείχνουν σήμερα οι κινητοποιήσεις των γιατρών που με τον αγώνα τους αναγκάζουν το υπουργείο Υγείας σε υποχωρήσεις. Είναι ένα μάθημα για μας, η απεργία στις 22 Απρίλη είναι σταθμός για να αναγκάσουμε τις ηγεσίες μας να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών ήταν ένα πολιορκημένο υπουργείο τους τελευταίους μήνες με τον Παπακωνσταντίνου να μην μπορεί να πλησιάσει. Εχει έρθει η ώρα να το κλείσουμε οριστικά».