Οικονομία και πολιτική
Βρούτσης με στιλ Τραμπ

Με δύο ανοιχτά ρατσιστικές προκλήσεις ξεκίνησε τη θητεία της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η πρώτη αφορά το προεδρικό διάταγμα με το οποίο αποφασίστηκε η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και το πέρασμά του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  

Με την αναγωγή των προσφύγων και των μεταναστών σε ζήτημα “δημόσιας τάξης”, η νέα κυβέρνηση μόλις δύο μέρες μετά την εκλογή της, με το καλημέρα, έδωσε το στίγμα, ενώ η επιλογή του Μ.Χρυσοχοΐδη στην θέση του υπουργού έρχεται να βάλει την σφραγίδα για τη ρατσιστική πολιτική που πρόκειται  να ακολουθήσει.

Λίγες μέρες μετά, ακολούθησε η εγκύκλιος του νέου υπουργού Εργασίας Βρούτση για ακύρωση της εγκυκλίου που υπογράφηκε μόλις στις 20/6/19 (πιο καθυστερημένα, πραγματικά δεν γινόταν!) από υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και απλοποιούσε τις διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. 

Της διευκολυντικής για τους μετανάστες και πρόσφυγες εγκυκλίου είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλα αιτήματα εκ μέρους προσφύγων, μεταναστών και του αντιρατσιστικού κινήματος. Από τον Αύγουστο του 2017, σε επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία, είκοσι-μια ΜΚΟ σχετικές με τους πρόσφυγες τόνιζαν την ανάγκη απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κάρτας ανεργίας σε μετανάστες και πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς τες αναποτελεσματικές για την ένταξή τους στην κοινωνία.

Ρατσιστική εγκύκλιος

Με τη νέα ρατσιστική εγκύκλιο ο υπουργός Εργασίας απειλεί να απαγορεύσει ή να δυσκολέψει την πρόσβαση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Υγεία, (φάρμακα, νοσοκομεία) αλλά και στην Εργασία και την Παιδεία, αντιμετωπίζοντάς τους σαν ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας. Ο ΑΜKA είναι απαραίτητος για όσους ασφαλίζονται (άμεσα ή έμμεσα), εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν, λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανεργίας καθώς και για την πρόσβαση σε νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από δημόσιες δομές Υγείας. 

Στην εγκύκλιό του ο Βρούτσης καλεί τις υπηρεσίες να αναμένουν αναλυτικές οδηγίες αλλά το τουίτ με το οποίο, σε στυλ Τραμπ, έσπευσε να δικαιολογήσει την εγκύκλιο, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το τι είδους θα είναι αυτές οι οδηγίες: 

«Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε εγκύκλιο διάτρητη & αντίθετη στο νόμο που παρείχε ΑΜΚΑ με αυθαίρετο τρόπο στους κατοίκους τρίτων χωρών! Οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπ Εργασίας ήταν αντίθετες & διαφωνούσαν! Την κατάργησα αμέσως! Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!», έγραψε ο Βρούτσης. Πρώτος-πρώτος έτρεξε από κοντά ο Βελόπουλος, να χαρακτηρίσει “σωστό” το μέτρο ζητώντας επιπλέον “να κοπούν τα επιδόματα στους αλλοδαπούς”.

“Η μάχη για να έχουν πρόσβαση οι μετανάστες στα νοσοκομεία και στα σχολεία ήταν μια μάχη που ξεκίνησε πριν από το 2015” τόνισε στην ομιλία στη συζήτηση με θέμα “καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες” ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, στο Μαρξισμό 2019. “Το ότι οι φτωχοί και οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες και τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία, στα σχολεία, τις υπηρεσίες, είναι ένα αίτημα που το έχουν κατακτήσει στην πράξη οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους σε αυτούς τους χώρους κόντρα σε μια σειρά από ανάλογες ρατσιστικές μεθοδεύσεις που έχουν επιχειρηθεί από την δεκαετία του '90 και ύστερα. Αυτή είναι η δύναμη που θα επιβάλει και σήμερα ότι στην πράξη δεν θα καταφέρουν να κάνουν τίποτε ούτε με την νέα εγκύκλιο του Βρούτση για το ΑΜΚΑ”.

“Ακόμη δεν ήρθε ο Κούλης και οι απειλές δεν έμειναν στα λόγια. Την Παρασκευή πήγα ένα μετανάστη για προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο και του δηλώσαν ό, τι δεν ισχύει το ΑΜΚΑ του. Εκεί διαπίστωσα ότι πήραν πίσω το ΑΜΚΑ από τις 11 του μηνός για τους μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά”, τόνισε στην τοποθέτησή της στην ίδια συζήτηση η Μαρία Ντάσιου, γιατρός στο Σωτηρία και στη ΤΟ.Μ.Υ. Ηρακλείου, μέλος σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και μέλος του Συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ. “Για ανθρώπους σαν εμένα που πάλεψαν για να έχουν ΑΜΚΑ αυτοί οι άνθρωποι αν το αφήσουμε αυτό να περάσει, θα είναι μια ήττα. Θα πρέπει να το παλέψουμε παρά πολύ, να μην περάσει η γκετοποίηση που θα αφήσει χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά χωρίς πρόσβαση στην Υγεία”.