Εκπαίδευση και νεολαία
Κάτω τα χέρια από το Άσυλο

Συλλαλητήριο 23 Ιούλη, 7μμ, Σύνταγμα

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και συγκεκριμένα η νέα υπουργός Παιδείας Ν.Κεραμέως τρέχουν μέσα στο καλοκαίρι και με τις σχολές κλειστές να καταθέσουν νομοσχέδιο για την πλήρη κατάργηση του ασύλου. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη 23 Ιούλη με την προοπτική να ψηφιστεί τον Αύγουστο. Θέλουν να καταργήσουν το άσυλο, να χτυπήσουν την αριστερά και τη νεολαία για να μπορέσουν να προωθήσουν τα αντιδραστικά τους σχέδια για τα πανεπιστήμια. 

Ήδη προσπαθούν να εμποδίσουν την πολιτική παρέμβαση στις σχολές, θέλουν ένα πανεπιστήμιο χωρίς πολιτική συζήτηση, χωρίς αφίσες και συνθήματα, θέλουν να τσακίσουν τη δυνατότητα οι σχολές μας να είναι χώροι συλλογικής συζήτησης και αντίστασης. Η Κεραμέως προκλητικά δήλωσε ότι δεν φτάνει η κατάργηση του ασύλου αλλά χρειάζεται τα πανεπιστήμια να μην είναι ανοιχτά για όλους και να λειτουργούν με πορτιέρηδες που θα καθορίζουν το ποιος μπορεί να μπει και ποιος όχι. 

Σε αυτή την προσπάθεια έχουν επιστρατεύσει εφημερίδες και κανάλια να παπαγαλίζουν για την βία, για τα ναρκωτικά, τις κλοπές και να τα συνδέουν με τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Κάθε φορά που μια κυβέρνηση ήθελε να προχωρήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στις σχολές προς όφελος των αφεντικών ξεκινούσε και η προπαγάνδα για βίαιες μειοψηφίες και την ανάγκη κατάργησης του ασύλου. Ξέρουμε πολύ καλά πως ότι και αν λένε ο πραγματικός λόγος για τον οποίο επιτίθενται στο άσυλο είναι για να δημιουργήσουν τις συνθήκες προκειμένου να επιβάλλουν το πρόγραμμά τους για τις σχολές. Ήδη η νέα υπουργός μιλάει για διαγραφή φοιτητών μετά τα έξι έτη, για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για επαναφορά των συμβουλίων ιδρύματος, για ιδιωτικές εστίες, για αξιολόγηση και χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες των αφεντικών. Σε πρόσφατη συνέντευξή της το είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: Τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και όχι με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Η έρευνα φεύγει από το Υπουργείο Παιδείας και μεταφέρεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης με υπουργό τον Άδωνη Γεωργιάδη. Παιδεία κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των καπιταλιστών και οι απόφοιτοι των σχολών εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. 

Η κατάργηση του ασύλου έχει στόχο να κάνουν κουμάντο στα πανεπιστήμια οι επιχειρήσεις και όχι οι φοιτητές, οι φοιτήτριες και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί να μπλοκάρει τα σχέδιά τους. Αυτές είναι οι επιδιώξεις τους εδώ και πολλά χρόνια και πάντα τσακίστηκαν από τη δύναμη των φοιτητικών καταλήψεων, των μαζικών γενικών συνελεύσεων και διαδηλώσεων. Παρόλο που οι σχολές είναι κλειστές ήδη το φοιτητικό κίνημα συντονίζεται για να χαλάσει τα σχέδια της υπουργού και να την τοποθετήσει εκεί που βρέθηκαν και όλοι οι υπουργοί Παιδείας που προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική. 

Με πρωτοβουλία των σχημάτων της ΕΑΑΚ, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη 23 Ιούλη, στις 7μμ, στο Σύνταγμα. Ξεκινάμε από τώρα και υποσχόμαστε ένα καυτό φθινόπωρο στη νέα υπουργό. Τα μέτρα τους δεν θα περάσουν, οι επιθέσεις τους θα ανατραπούν, οι σχολές μας θα παραμείνουν ορμητήρια αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Θα παραμείνουν χώροι πολιτικής συζήτησης και ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας, χώροι σύνδεσης των φοιτητών με το εργατικό κίνημα. Εμπρός να οργανώσουμε την αντίσταση. 

Νo passaran! 

ΣΕΚ στις σχολές