Οχι άλλα ψέματα

Ο Λοβέρδος από την αρχή του χρόνου έβαλε στόχο να περικόψει 1,2 δις από τις δαπάνες λειτουργίας των νοσοκομείων και 1,5 δις από τη συνολική πολιτική για το φάρμακο με τις αλλαγές στον τρόπο των προμηθειών, την επέκταση των γενόσημων και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Την ίδια στιγμή που ανακοινώνει τις πιο σκληρές περικοπές που έχουν γίνει ποτέ στο χώρο της Υγείας μαζί με το επιτελείο του προσπαθούν να πείσουν τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ότι οι ελλείψεις είναι “οφθαλμαπάτη” και ότι όσοι μιλάνε για αυτές είναι “στημένοι προβοκάτορες” του έργου που παράγει το υπουργείο. Ετσι ο Λοβέρδος μαζί με τον διοικητή της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Άρη Μουσιώνη, δεν σταματούν να μιλούν για “συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του ΕΣΥ”, ενώ στο στόχαστρό τους έχουν μπει όσοι διακινούν “ψευδείς φήμες” περί ελλείψεων υλικών σε νοσοκομεία.

Στο Ασκληπιείο Βούλας μάλιστα ξεκίνησε πειθαρχικός έλεγχος, προκειμένου να εξακριβωθεί γιατί αναρτήθηκε ανακοίνωση με την οποία ασθενείς καλούνταν να φέρουν οι ίδιοι γάζες και άλλα υλικά πρώτης ανάγκης, όπως σύριγγες και καθετήρες, λόγω ελλείψεων του νοσοκομείου. Ανάλογες δηλώσεις έκανε το δίδυμο Λοβέρδου - Μουσιώνη όταν η διοικήτρια του νοσοκομείου Αλεξάνδρα ζητούσε να μην πραγματοποιηθεί εφημερία του νοσοκομείου λόγω έλλειψης υλικών και κλινών. Ο Λοβέρδος μίλησε για “κάλπικο περιστατικό” και ανάγκασε τη διοικήτρια να “παραδεχθεί” ότι δεν είχε κάνει επιτόπια έρευνα.

Στοχοποίηση

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η στοχοποίηση των γιατρών για τα χάλια του ΕΣΥ. Όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ η συντονίστρια της εφημερίας του νοσοκομείου Αττικό έφτασε να περάσει μία νύχτα στο αστυνομικό τμήμα, ύστερα από μήνυση που της ασκήθηκε από συνοδό ασθενή γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια για να νοσηλευτούν οι ασθενείς. Η συνέλευση των γιατρών που έγινε στις 2/5 αποφάσισε αναστολή λειτουργίας του νοσοκομείου για 24 ώρες την Τρίτη 3/5, (διακοπή τακτικών ιατρείων και προγραμματισμένων χειρουργείων) και συγκέντρωση στο αίθριο. Την Παρασκευή 6 Μάη αποφασίστηκε στάση εργασίας όλων των εργαζομένων και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Οι ελλείψεις θα ενταθούν καθώς οι προμηθευτές εκβιάζουν προχωρόντας από τη Δευτέρα 2/5 σε αναστολή των παραδόσεων αναλώσιμων υλικών όπως γάντια και γάζες αλλά και βηματοδότες, αντιδραστήρια και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καθώς το υπουργείο Υγείας έχει εξοφλήσει μόνο το 30% των οφειλών του για το 2010.

Από την ίδια ημέρα, τη Δευτέρα 2/5, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας ανέστειλαν τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ΔΕΗ, ΤΣΑΥ, ΟΑΕΕ και ΟΤΕ, μέχρι να εξοφληθούν οι οφειλές. Ο υπουργός Υγείας, είχε δηλώσει από τα τέλη Μάρτη ότι έως τον Απρίλιο οι φαρμακοποιοί θα αποπληρωθούν για το 2010, ενώ για το 2011 θα εξοφλούνται παράλληλα όλες οι υποχρεώσεις προς αυτούς. Ενώ δεν είχε διστάσει για άλλη μία φορά να τονίσει ότι οι φαρμακοποιοί “κρατούν σε ομηρία τους ασφαλισμένους”.

Ο Λοβέρδος παίζει με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων χρησιμοποιώντας κυνικά ψέματα. “Πριν λίγες μέρες χάθηκε μια έγκυος γυναίκα εξαιτίας των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και υποδομών στα Νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας, ελλείψεις περίπου κοινές σε όλες τις περιοχές της χώρας”, καταγγέλλει με δήλωσή του στις 30/4 ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Βαρνάβας. “ Ο λαλίστατος κ. Λοβέρδος, αντί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το τραγικό γεγονός (δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες στην ίδια περιοχή) αναζητά γιάφκες και δολιοφθορείς, ώστε να μεταθέσει τις ευθύνες σε τρίτους και να αποκρύψει την εγκληματική πολιτική την οποία ασκεί τροχοδρομώντας στις ράγες του Μνημονίου. Ήδη τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, οδηγώντας κάθε χρόνο σε βέβαιο θάνατο 2500 νέους στην πλειοψηφία ανθρώπους, οι οποίο θα μπορούσαν να σωθούν νοσηλευόμενοι σε κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας”.

Ομως η κορυφαία δήλωση Λοβέρδου ήταν αυτή που έκανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα στις 22/4. Υποστήριξε ότι λόγω των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία που προωθεί, «περίεργες συμμαχίες μεθοδεύουν την ανατροπή του» και τόνισε «Με κατηγορούν για ιδιωτικοποίηση της Υγείας τη στιγμή που προσπαθώ να κρατήσω όρθια 139 δημόσια νοσοκομεία». Δύο ημέρες πριν είχε ανακοινωθεί η πρόταση του συνεργάτη του Λοβέρδου, Λυκούργου Λιαρόπουλου, συντονιστή της Ομάδας Εργασίας για τις επικείμενες συγχωνεύσεις που προέβλεπε τη συγχώνευση 34 νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο με στόχο να μείνουν μόνο εννιά, ενώ το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο έχουν δεν έχουν λάβει επιχορήγηση εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο και οδεύουν προς κλείσιμο.

Είναι καιρός αυτός ο επικίνδυνος αρχιψεύταρος να πάρει την απάντηση που του αξίζει και να σταματήσει να παίζει με τις ζωές των ασθενών και των εργαζόμενων στο ΕΣΥ μόνο και μόνο για να σώσει τα κέρδη μίας χούφτας τραπεζιτών και κερδοσκόπων.