Ιδέες
Βιβλία για το καλοκαίρι: Μια πλούσια “σοδειά”

Οι καλοκαιρινές διακοπές, όσο περιορισμένες και αν είναι για τους πολλούς, είναι μια ανάσα για τις μάχες που είναι ήδη ξεκινημένες, ενάντια στα ζόμπι της δεξιάς που επέστρεψαν στην κυβέρνηση. Είναι και ευκαιρία για -περισσότερο- διάβασμα και μελέτη.

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες τη νέα του έκδοση, “Μια Μαρξιστική Κριτική στα Καθεστώτα του Κρατικού Καπιταλισμού – Η Ανοιχτή Επιστολή στο Πολωνικό Εργατικό Κόμμα” του Γιάσεκ Κουρόν και Κάρολ Μοτζελέφσκι. Η Ανοιχτή Επιστολή είναι ένα κείμενο-ορόσημο στη πορεία των εργατικών αγώνων και εξεγέρσεων που συγκλόνισαν τα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης από τη δεκαετία του ’50 μέχρι τη δεκαετία του ’80. 

Η έκδοση περιλαμβάνει  επίσης κείμενα για την περίοδο της Πολωνίας της Αλληλεγγύης που δείχνουν και τη δυναμική που είχε η εξέγερση της δεκαετίας του 1980 που δημοσιεύτηκαν στην Εργατική Πρωτοπορία και τη Μαμή, την εφημερίδα και το περιοδικό της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ) από την οποία προήλθε το ΣΕΚ. Τριάντα χρόνια μετά τις μεταπολιτεύσεις του 1989, αυτή η επαναστατική κριτική στον «υπαρκτό» είναι όπλο στην πάλη για τη γνήσια αριστερή εναλλακτική. Η ΟΣΕ δεν τα «έβαψε μαύρα» όταν κατέρρευσαν αυτά τα καθεστώτα τότε, γιατί στηριζόταν σε μια πολύ διαφορετική ανάλυση για τον ταξικό τους χαρακτήρα, του Τόνι Κλιφ για τον “Κρατικό Καπιταλισμό στη Ρωσία”. “

Το βιβλίο του Ντόνι Γκλουκστάιν “Τα Σοβιέτ στη Δύση – Εργατικά Συμβούλια απέναντι σε Κοινοβούλια 1915-1920” φέρνει στο φως τους αγώνες και τα κινήματα που άρχιζαν να κτίζουν μορφές οργάνωσης σαν τα ρώσικα σοβιέτ, όχι σε «καθυστερημένες» χώρες αλλά στην καρδιά του πιο ανεπτυγμένου καπιταλισμού και κοινοβουλευτικής δημοκρατίας εκείνης της εποχής. Σήμερα, αυτή η εμπειρία είναι επίκαιρη σε ένα σύστημα που μαστίζεται από την κρίση, την αστάθεια, για τα κινήματα που παλεύουν από το Σουδάν μέχρι την καρδιά της Ευρώπης.

Το βιβλίο του Κρις Χάρμαν “Η Χαμένη Επανάσταση – Γερμανία 1918-1923” δίνει το πανόραμα της επανάστασης που έφτασε πιο κοντά από όλο το επαναστατικό κύμα στη νίκη. Τoυ Ντάνκαν Χάλας “Η Κομιντέρν” και του Αλφρέντ Ροσμέρ “Η Μόσχα του Λένιν” δίνουν την καλύτερη ανάλυση και τις πιο ζωντανές εικόνες για τις μάχες και τα προχωρήματα της προσπάθειας να συγκροτηθούν μαζικά επαναστατικά κόμματα που θα φτάσουν τους αγώνες στην νικηφόρα τους έκβαση. 

Οι αγώνες ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις της άρχουσας τάξης είναι κρίσιμο κομμάτι των μαχών που δίνει η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο της Μαρίας Στύλλου “Η Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών”, είναι απαραίτητο βοήθημα σε αυτούς τους αγώνες. Είναι μια μαρξιστική ανάλυση των αιτιών που γεννάνε την καταπίεση, στέκεται σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανοίξει οι μάχες των γυναικών για την απελευθέρωση και τα αντιμετωπίζει από τη σκοπιά του Μαρξισμού ανατρέχοντας στον Ένγκελς και στον Μαρξ, στη Ρώσικη επανάσταση και στον Μάη του 1968. 

Ένγκελς

Το βιβλίο έχει κάνει ήδη την δεύτερη έκδοσή του. Δεν είναι τυχαίο. Οι εκδηλώσεις για την παρουσίασή του, που απλώθηκαν σε πολλούς εργατικούς χώρους, έβαλαν τη μαγιά για την οργάνωση της απεργιακής 8 Μάρτη φέτος, ένα μεγάλο βήμα για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Κι ένα ακόμα «κρατούμενο» για τις μάχες που θα δώσουμε ενάντια στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη που δήλωνε ότι «οι βασικές δουλειές στο σπίτι γίνονται από τη νοικοκυρά». 

Το κλασσικό βιβλίο του Φρίντριχ Ένγκελς “Η Καταγωγή της Οικογένειας της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους” γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα αλλά παραμένει και σήμερα το θεμέλιο για να αναλύσουμε τις ρίζες της γυναικείας καταπίεσης. 

Το βιβλίο “Η Πάλη για τη Δίκη-Καταδίκη της Χρυσής Αυγής” αξίζει να το αγοράσει και να το διαβάσει ο καθένας και η καθεμιά που χαίρονται για τη διαλυτική κρίση της ναζιστικής συμμορίας με τους «Λαγούς» να πηδάνε από το καράβι σαν τα ποντίκια. 

Στις σελίδες του βιβλίου, ζωντανεύουν όλες οι μάχες του αντιφασιστικού κινήματος τη τελευταία δεκαετία, που κάθισε τελικά τους φασίστες στο σκαμνί και τους απομόνωσε. Η πάλη για τη δίκη-καταδίκη δεν έχει τελειώσει, αντίθετα θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες. Χρειαζόμαστε αυτό το βιβλίο σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και την παράδοση στην οποία αναφέρεται:  της ανάλυσης για το φασισμό και για το ενιαίο μέτωπο. Το βιβλίο με τα κείμενα του Λ. Τρότσκι “Η Πάλη ενάντια στο Φασισμό στην Γερμανία” είναι πολύτιμο σε αυτή τη μελέτη. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά, ένα μνημειώδες έργο της μαρξιστικής ιστοριογραφίας. “Η Συγκρότηση της Αγγλικής Εργατικής Τάξης” που γράφτηκε από τον E.P Thompson το 1963. Ο Έντουαρντ Τόμπσον υπήρξε επιφανής εκπρόσωπος μιας γενιάς άγγλων μαρξιστών που άλλαξαν τον τρόπο μελέτης της ιστορίας, μαζί με τον πιο γνωστό στην Ελλάδα Έριχ Χομπσμπάουμ, τον Κρίστοφερ Χιλλ, τον Ρόντνι Χίλτον και άλλους. είναι ευτύχημα που επιτέλους έχουμε διαθέσιμο ένα βιβλίο όπως αυτό του Τόμπσον, που βάζει την αυτενέργεια της εργατικής τάξης στο επίκεντρο. 

Δυο νέες εκδόσεις συμβάλλουν στην αριστερή ανάλυση για τη συγκλονιστική δεκαετία του ’40. Το βιβλίο των Μ. Λυμπεράτου-Θ. Πρόφη “Ο Ενοπλος Δωσιλογισμός και η «αναίμακτη» Απελευθέρωση”, καταπιάνεται με τη σφαγή στο Κορωπί στις 9 Οκτώβρη 1944, παραμονές της απελευθέρωσης της Αθήνας. Μια σφαγή -και λεηλασία- που έκαναν οι ταγματασφαλήτες και οι δεξιές συμμορίες που έπαιρναν εκείνες τις μέρες όπλα από τα Εγγλέζους «συμμάχους». Το βιβλίο είναι ένα καλό αντίδοτο στην προπαγάνδα της δεξιάς που θέλει να χτυπήσει την Αριστερά συκοφαντώντας την Αντίσταση. Επίσης το βιβλίο του Π. Σάμιου, “Αγοραπωλησίες Ακινήτων 1941-1944. Οι «χρυσές» ευκαιρίες της Κατοχής”, αναδεικνύει μια σχετικά άγνωστη πτυχή της περιόδου, που επιβεβαιώνει ότι «δεν ήμασταν όλοι μαζί» στην Κατοχή και ποιοι κέρδισαν από τη συντριβή του κινήματος της Αντίστασης.