Εργατικό κίνημα
ΔΕΘ: Διήμερο αγώνα στη Θεσσαλονίκη

Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 7 Σεπτέμβρη

Πανεργατικός ξεσηκωμός οργανώνεται για το διήμερο 6 και 7 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ  στη Θεσσαλονίκη. Οι κινητοποιήσεις ξεκινάνε από τις 6 Σεπτέμβρη με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να προχωράνε σε απεργιακή κινητοποίηση και διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (8πμ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης). Τεράστιας πολιτικής σημασίας είναι και το μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο την επόμενη μέρα 7 Σεπτέμβρη την ώρα που ο Μητσοτάκης θα εξαγγέλλει το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς (6:30μμ άγαλμα Βενιζέλου – προσυγκέντρωση Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και Συντονιστικού των Νοσοκομείων, 6μμ, Εγνατία και Αγ. Σοφίας).

Κοινή σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση του διημέρου της ΔΕΘ οργανώνει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης στις 27/8, 7μμ στο Ε.Κ.Θ.

“Στις 23/7 στο μαζικό συλλαλητήριο για το Πανεπιστημιακό Άσυλο, στο οποίο δίπλα στους φοιτητές βρέθηκαν και εκατοντάδες εργαζόμενοι, αποδείχτηκε ότι ο κόσμος δεν κάθεται σπίτι του περιμένοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά ξεκινάει την αντίσταση από την πρώτη μέρα”, ανέφερε στην ΕΑ ο Νίκος Χατζάρας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια Θεσσαλονίκης. “Όλα δείχνουν ότι θα γίνει χαμός φέτος στη ΔΕΘ. Όμως γνωρίζουμε ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν πρόκειται να οργανώσει τη ΔΕΘ. Από τη μεριά μας σαν Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια οργανώνουμε τη σύσκεψη στο ΕΚΘ και ετοιμαζόμαστε για να υποδεχτούμε τους χιλιάδες διαδηλωτές που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να στείλουν μήνυμα εργατικής αντίστασης στα σχέδια του Μητσοτάκη και της παρέας του”. 

Σε ανακοίνωση/προκήρυξη που εξέδωσαν ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Η πραγματικότητα δείχνει ότι η συνέχιση και η κλιμάκωση των μνημονιακών επιθέσεων δεν είναι πίσω μας αλλά μπροστά μας.  

Γρήγορο ξεπούλημα της ΔΕΗ και του νερού, απολύσεις για τους συμβασιούχους και συνέχιση των περικοπών που έχουν ρημάξει τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργατών και χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. Ταυτόχρονα, δίνεται προτεραιότητα στη ρατσιστική ατζέντα “νόμου και τάξης” για να αποπροσανατολίζεται η οργή από τα οικονομικά αδιέξοδα. 

Στις 6 Σεπτέμβρη απεργούν και διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, μόνιμοι και μαζί τους οι χιλιάδες συμβασιούχοι (ΟΑΕΔ, Επικουρικοί κλπ) που διεκδικούν να μην απολυθεί κανείς, αντίθετα να μονιμοποιηθούν όλοι με μαζικές προσλήψεις. Και την επόμενη μέρα στις 7 Σεπτέμβρη όλοι μαζί θα πλημμυρίσουμε τους δρόμους της πόλης σε ένα τεράστιο πανεργατικό συλλαλητήριο. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης θα βρεθούν στο δρόμο μαζί με τους εργάτες από τα εργοστάσια που δίνουν μάχες για τις Συλλογικές Συμβάσεις τους όπως στη ΣΙΔΕΝΟΡ, για να κρατήσουν την δουλειά τους απέναντι στα κλεισίματα όπως στη Φριγκογκλάς, στην Πίτσος, στα ναυπηγεία”, αναφέρεται στην προκήρυξη.

• Πούλμαν από την Αθήνα θα αναχωρήσουν το Σάββατο 7/9, στις 8πμ από το Μουσείο.


“Να του μείνει αξέχαστο, όπως του μπαμπά του”

“Στις 7 Σεπτέμβρη, χρειάζεται να τους υπενθυμίσουμε ότι την τελευταία φορά που ένας Μητσοτάκης ερχότανε να εγκαινιάσει τη ΔΕΘ, αποφασισμένος να προχωρήσει σε εφαρμογή αντίστοιχων πολιτικών λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, ήτανε τον μακρινό Σεπτέμβρη του 1992, για να βρει τότε απέναντί του τους απεργούς της ΕΑΣ και τις δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς, οι οποίοι ξεκίνησαν μια μακριά αγωνιστική παράδοση αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, οργανώνοντας τις αντιστάσεις μέσα στους εργατικούς χώρους και τις σχολές ώστε το επόμενο βήμα αυτής της παράδοσης να τους μείνει εξίσου αξέχαστο όπως και το πρώτο”, είπε στην ΕΑ ο Γιάννης Μήτζιας, εργαζόμενος στην ΕΥΑΘ και μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια Θεσσαλονίκης. 

“Η ΔΕΘ είναι το επόμενο μεγάλο κινηματικό μας ραντεβού”, τονίζει η Μαρία Κοτρώνη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργολαβικών Εργαζόμενων στη ΔΕΣΦΑ. “Τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε σημαντικές μάχες για την μονιμοποίησή μας. 350 εργολαβικοί στη ΔΕΣΦΑ ξεσηκωθήκαμε ζητώντας μόνιμη και σταθερή εργασία. Μπορεί η εταιρία σήμερα -κάτω από Ιταλική διοίκηση- να υπόσχεται ότι θα μονιμοποιήσει τα δύο τρίτα των εργολαβικών συναδέλφων, όμως εμείς δεν κάνουμε πίσω. Ζητάμε την απορρόφηση του συνόλου του προσωπικού, την πλήρη ένταξη στην επιχειρησιακή ΣΣΕ και με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας. Η μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία συνεχίζεται και η ΔΕΘ είναι το επόμενο μεγάλο ραντεβού μας”.

Μιλώντας στην ΕΑ ο Χρήστος Ζαρκινός, πρόεδρος του Σωματείου εργολαβικών εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ τόνισε μεταξύ άλλων: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει άμεσα τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν έχουν ενδοιασμό να τα ξεπουλήσουν όλα και ειδικά την ενέργεια. ΔΕΗ και ΕΛΠΕ είναι πρώτα στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων. Προφανώς και όλες αυτές τις μεθοδεύσεις θα τις πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι. Γι' αυτό και το συλλαλητήριο στις 7 του Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ πρέπει να είναι μια μεγάλη εργατική απάντηση.

Ο Μητσοτάκης έρχεται να στηρίξει το μεγάλο κεφάλαιο. Ο Λάτσης πήγε από τους πρώτους και τον συνάντησε στο Μαξίμου βάζοντας στο τραπέζι όλες τις ανοιχτές μπίζνες που έχει με το ελληνικό κράτος, όπως τα ΕΛΠΕ, τις γεωτρήσεις, το Ελληνικό. Όλα αυτά τα παιχνίδια τα παίζουν στις πλάτες των εργαζόμενων. Από τη μεριά μας πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά. 

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν σταματήσαμε τους αγώνες για μόνιμη και σταθερή εργασία. Είμαστε εκατοντάδες εργολαβικοί σε όλη την Ελλάδα και οι απεργίες μας τα προηγούμενα χρόνια ανάγκασαν την εργοδοσία να κάτσει στο τραπέζι και να μας ακούσει. Ο κόσμος της εργασίας έχει στο DNA του την αντίσταση και ξέρει να κατεβαίνει στο δρόμο. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες. Το πρώτο βήμα είναι το ανέβασμά μας στη ΔΕΘ”. 


Νοσοκομεία: Απεργία και διαδήλωση στις 6 Σεπτέμβρη

Με απεργία ξεκινάει την νέα σαιζόν η ΠΟΕΔΗΝ αφού με την 8ωρη στάση εργασίας και τη διαδήλωση που έχει ανακοινώσει για την Παρασκευή 6/9 στη Θεσσαλονίκη μετατρέπει την κινητοποίηση της ΔΕΘ σε διήμερη. Η μεγάλη πανελλαδική πορεία σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 8πμ από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και αφού περάσει μπροστά από πολλά νοσοκομεία της πόλης θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. 

“Στο χώρο της υγείας ξεκινάμε το φθινόπωρο με απεργία την Παρασκευή 6/9. Θέλουμε μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις για όλους τους συμβασιούχους, αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία. Δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε τίποτα. Και την επόμενη μέρα, το Σάββατο 7/9, χρειάζεται να δώσουμε μαζικό και δυναμικό παρών και στο πανεργατικό συλλαλητήριο. Μαζί με το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, μαζί με όλα τα νοσοκομεία της πόλης χρειάζεται να δώσουμε και τη συνέχεια”, είπε στην ΕΑ η Κατερίνα Αβραμίδου, νοσηλεύτρια στο ΨΝΘ και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης.

“Σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων αποφασίσαμε ότι οργανώνουμε ένα δυνατό απεργιακό και πανεργατικό διήμερο. Παλεύουμε για να διευρυνθεί ο απεργιακός χαρακτήρας της Παρασκευής 6/9 και με άλλα κομμάτια εργαζόμενων στο δημόσιο που δώσανε μάχες το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Θέλουμε τους καθηγητές και τους δασκάλους, θέλουμε τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, θέλουμε μαζί μας εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, στις εφορίες και τα υπουργεία.

Από τα νοσοκομεία της Αθήνας θέλουμε να έχουμε μαζική συμμετοχή και να γεμίσουμε πολλά πούλμαν με συμβασιούχους και μόνιμους συναδέλφους, με γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, τεχνικούς, με συμμετοχές από όλο το προσωπικό των νοσοκομείων”, εξήγησε στην ΕΑ ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Γεννηματάς της Αθήνας, μέλος του Συντονιστικού των Νοσοκομείων.

“Ήδη μετά από ραντεβού που είχαμε σαν Συντονιστικό Νοσοκομείων με την ΠΟΕΔΗΝ είχαμε θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας να εξασφαλίσει η Ομοσπονδία χώρο διαμονής για τους εργαζόμενους που θα ανέβουν και για τις δυο μέρες. 

Τις επόμενες μέρες χρειάζεται τα Σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα στα νοσοκομεία να οργανώσουν εκδηλώσεις, εξορμήσεις και ενημερώσεις για να διεκδικήσουμε από τους εργαζόμενους στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα να έρθουν στη Θεσσαλονίκη και να διαδηλώσουν και την Παρασκευή 6/9 αλλά και το Σάββατο 7/9. Απέναντι στην πολιτική του 'πέντε φεύγουν ένας προσλαμβάνεται' για το δημόσιο και για το ΕΣΥ, που υπονοεί ότι κάποιοι περισσεύουν, εμείς διεκδικούμε μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων και μόνιμες μαζικές προσλήψεις”. 

• Πούλμαν του Συντονιστικού των Νοσοκομείων θα ξεκινήσουν από την Αθήνα στις 12 το βράδυ της Πέμπτης 5/9 έξω από την είσοδο του νοσοκομείου Αγ. Σάββας.