Εργατικό κίνημα
Κινητοποίηση συνταξιούχων ΛΕΠΕΤΕ

Νέα κινητοποίηση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας έγινε με αφορμή τη συνέλευση των μετόχων ΕΤΕ στο ξενοδοχείο “Μ. Βρετανία” στις 31/7.

Πλήθος συνταξιούχων -παρά τις ψηλές θερμοκρασίες- συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο με συνθήματα, πανό και πικετοφορία στο Σύνταγμα, αλλά και μέσα, με παρεμβάσεις με κέντρο τη διεκδίκηση του ΛΕΠΕΤΕ.

Η πίεση και οι αγώνες τους από το τέλος του 2017, που η τράπεζα διέκοψε πραξικοπηματικά την πληρωμή του ΛΕΠΕΤΕ, υποχρέωσαν την προηγούμενη κυβέρνηση να περάσει νόμο -λίγο πριν τις εκλογές- βάσει του οποίου οι συνταξιούχοι πληρώνονται ένα μικρό μόνον μέρος του βοηθήματος που δικαιούνται, μέσω όμως του ΕΤΕΑΠ (δημόσιου φορέα επικούρησης) αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο για συνέχιση των διεκδικήσεων τους μέσω της δικαστικής οδού.

Απ' ότι όμως φάνηκε η Εθνική Τράπεζα αντιδρά ακόμα και σε αυτή τη ρύθμιση κάνοντας σαφές ότι θα απαιτήσει την ψήφιση νέου νόμου -ευνοϊκού προς αυτή- από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ παραμένουν σε εγρήγορση απέναντι στις κινήσεις της τράπεζας και της νέας κυβέρνησης αλλά και απέναντι στο -καταψηφισμένο από 11/4- ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ (ΣΣΕΤΕ) που καθυστερεί την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη ενός νέου μαχητικότερου σχήματος ΔΣ για την προάσπιση του ΛΕΠΕΤΕ, του ΤΥΠΕΤ και όλων των κεκτημένων τους.

Εκτός από τους συνταξιούχους, επικρατεί αναβρασμός στις τράπεζες, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί κυβέρνηση και τραπεζίτες και βάζει στο στόχαστρο κανονισμούς εργασίας, αναγκαστικές απομακρύνσεις και απολύσεις σε όλες τις συστημικές τράπεζες δημιουργώντας τη βεβαιότητα ότι ο Σεπτέμβρης και στον χώρο των τραπεζών θα είναι καυτός.