Οικονομία και πολιτική
Λεφτά για τις ανάγκες όχι για τις φρεγάτες

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαφημίζει πανηγυρικά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Μακρόν σαν το πρώτο βήμα μιας πορείας επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα φέρουν «ανάπτυξη», επενδύσεις, δουλειές και φοροελαφρύνσεις. 

Όπως γράφει η Καθημερινή (24/8): «Αποτιμώντας συνολικά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της δεκαετούς κρίσης… όπου η Ελλάδα παρουσιάζει πλέον με αισιοδοξία στα διεθνή φόρα το πρόγραμμα μιας ισχυρής κυβέρνησης, ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων».

 Τέτοιες πρωτοβουλίες θα φέρουν, επίσης, ‘ασφάλεια’ που στηρίζεται στην ‘ευρωπαϊκή αλληλεγγύη’ όσον αφορά στα εθνικά θέματα, την εξωτερική πολιτική και την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αφού ο Μακρόν «έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, ότι ούτε η Γαλλία ούτε η Ε.Ε. θα επιδείξουν αδυναμία έναντι των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις «να επενδύσουν  στην Ελλάδα και να συμμετέχουν σε ένα ‘αναπτυξιακό σοκ’ που θα είναι ‘η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης’ τώρα που διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες», προσφέροντας ως δέλεαρ τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 και στη συνέχεια στο 20% το 2021. 

Και δεν παρέλειψε, βέβαια, να συνδέσει τις επενδύσεις με τους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ: «Η παρουσία της Total δείχνει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ενεργειακή διάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό». Αυτό που τελικά δεν ανακοινώθηκε επισήμως, αλλά σίγουρα συζητήθηκε στα παρασκήνια, είναι η προοπτική της αγοράς δυο ή τριών υπερσύγχρονων γαλλικών πολεμικών φρεγατών τύπου Belharra αξίας το λιγότερο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συνέπειες

Ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες πίσω από αυτό το ‘ρόδινο’ νεοδημοκρατικό αφήγημα; Νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς και στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στην περιοχή.

Κατ’ αρχήν, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αγκομαχάει μπροστά στην -εντελώς υπαρκτή πια- προοπτική μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, τα σενάρια του ‘μάνα εξ ουρανού’ των γαλλικών επενδύσεων δεν είναι στο τσεπάκι ούτε του Μητσοτάκη ούτε του Μακρόν. 

Γι’ αυτό και, τουλάχιστον ο δεύτερος, ήταν πολύ φειδωλός στις δηλώσεις του αποφεύγοντας να δώσει το οποιοδήποτε συγκεκριμένο παράδειγμα.

Αυτό που είναι, όμως, σίγουρο για τον ίδιο λόγο, είναι ότι για να μοιράσει η κυβέρνηση στους καπιταλιστές -ντόπιους και ευρωπαίους- τις φοροαπαλλαγές που υποτίθεται ότι θα φέρουν επενδύσεις, τα μόνα περιθώρια που έχει είναι να κόψει από τις κοινωνικές δαπάνες για να καλύψει τα θηριώδη πλεονάσματα –κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει στα σχολεία με τους αναπληρωτές και στα νοσοκομεία με τους ρατσιστικούς περιορισμούς στην περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων. 

Το ίδιο ισχύει και για τα δις που θα χρειαστεί για τις φρεγάτες και όποιους άλλους εξοπλισμούς απαιτεί η κλιμάκωση της εμπλοκής στους ανταγωνισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στους ανταγωνισμούς με την Τουρκία στο Αιγαίο, την Κύπρο και τις ΑΟΖ έρχονται να προστεθούν και οι εκβιασμοί του Τραμπ για συμμετοχή των ‘συμμάχων’ –και της Ελλάδας– στον αποκλεισμό του Ιράν. 

Πίσω από τις κοινές δηλώσεις Μακρόν-Μητσοτάκη ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας», κρύβεται η Ευρώπη της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Οι φρεγάτες Belharra έχουν τη δυνατότητα να φέρουν βλήματα SCALP Naval με ακτίνα δράσης τα 1000 χλμ. Μια ικανότητα όχι και τόσο ‘αμυντική’, αφού σημαίνει ότι μπορούν να πλήξουν στόχους σε χώρες της Μέσης Ανατολής ακόμα και από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πολύ περισσότερο από τις περιπολίες τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τραγικές συνέπειες από μια τέτοια εμπλοκή –συνέχεια του διαβόητου ‘άξονα’ της Ελλάδας με τον σφαγέα Νετανιάχου και το δικτάτορα Σίσι– δεν περιορίζονται ‘μόνο’ στις περικοπές για τους εξοπλισμούς, αλλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά των γεωστρατηγικών και πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο Μακρόν βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο δημοτικότητας –ένα από τα χαμηλότερα που είχε ποτέ Γάλλος Πρόεδρος– πολιορκημένος εδώ και πολλούς μήνες από τις αστείρευτες διαδηλώσεις των ‘κίτρινων γιλέκων’. Ο Μητσοτάκης έγραψε στο  twitter μετά τη συνάντησή τους: «Με τον Πρόεδρο @EmmanuelMacron είμαστε φίλοι -θα έλεγα και συνοδοιπόροι». Φίλοι είναι σίγουρα από καιρό. Συνοδοιπόροι σε μια πορεία ελεύθερης πτώσης δεν θα αργήσουν να γίνουν. Το εργατικό κίνημα σε Ελλάδα και Γαλλία θα φροντίσει γι’ αυτό.