Περιβάλλον
STOP στο έγκλημα με τα σκουπίδια

Κινητοποίηση ενάντια στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, 31 Ιούλη

Σε όλη την Ελλάδα, όπως σε Κέρκυρα, Αίγιο, Πύργο, Βόλο, είναι κρίσιμη η κατάσταση με τη διαχείριση των αποβλήτων και κυρίως των αστικών λόγω της ποσότητάς τους. Ιδιαίτερα στην Αττική τα πράγματα είναι τραγικά με τεράστιους όγκους απορριμμάτων από τα περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους και τις χιλιάδες επιχειρήσεις και με ελάχιστο το ποσοστό της ανακύκλωσης. Υπάρχει μόνο μια νόμιμη χωματερή, ο ΧΥΤΑ της Φυλής εδώ και 50 χρόνια, η μεγαλύτερη της Ευρώπης και η μόλυνση που προκαλεί είναι τεράστια κι ανεξέλεγκτη, όπως και η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων ιδιαίτερα σε Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα. 

Όμως στη Δυτική Αττική παράγεται περίπου το 20% του ΑΕΠ της χώρας... κι αυτός ο τεράστιος πλούτος των μεγαλοβιομηχανιών αφήνει ανθρώπους στη φτώχεια, την ανεργία, τη σχολική εγκατάλειψη, στις αρρώστιες, τον θάνατο και βορά στα νύχια της ναζιστικής ΧΑ. 

Από την άλλη η κλιματική αλλαγή προκαλεί έντονη περιβαλλοντική κρίση με συνεχείς καταστροφές και δραματικές επιπτώσεις στο φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον. Στη χώρα μας σε 1,5 χρόνο, πέρα από τις ανυπολόγιστες φυσικές καταστροφές, θρηνήσαμε περίπου 130 νεκρούς στη Μάνδρα, το Μάτι και τη Χαλκιδική, όπου πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα συνδυάστηκαν με εγκληματικές παραλείψεις και λάθη κυρίως του κράτους.  

Και ενώ η περιβαλλοντική κρίση χτυπάει κόκκινο σε όλο τον κόσμο, εμείς ακόμη θάβουμε τα σκουπίδια μας! Στη χώρα το 90% των απορριμμάτων είναι αξιοποιήσιμο εμπορικά και είναι εθνικός πλούτος, που θα μπορούσε να προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, να ανακουφίσει και οικονομικά τους δήμους και να μειώσει τα δημοτικά τέλη. Αντί γι΄ αυτό στην Αττική, πληρώνουμε 180 ευρώ ανά τόνο για να τα θάψουμε! Δίνουμε μια περιουσία για να χαρίσουμε μια άλλη περιουσία μας, τα σκουπίδια, στους ιδιώτες για να τα θάψουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, που  εξαντλείται το 2020!

Σκάνδαλο

Έτσι, το ΕΜΑΚ στον ΧΥΤΑ, που κάνει «μόνο του, μηχανικά» διαχωρισμό των σκουπιδιών σε ανακυκλώσιμα και μη, ανακτά μόνο το 3% των απορριμμάτων, ενώ ο εργολάβος εισπράττει κάθε χρόνο 18 εκατ. ευρώ για αυτό το 3%!... Επίσης, το περιεχόμενο των μπλε κάδων ανακύκλωσης διαχωρίζεται σε 4 ιδιωτικά Κέντρα (ΚΔΑΥ). Το υπόλειμμα όμως μετά τον διαχωρισμό είναι απίστευτα μεγάλο, φτάνει στο 40-50% των ποσοτήτων που εισάγονται. Τελικά, το ποσοστό της ανακύκλωσης μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.

Οι εργολάβοι για το σκάνδαλο  της μη ανακύκλωσης ρίχνουν τα βάρη σε όλους τους άλλους!... Όμως, έγκυρα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι πετούν ανακυκλώσιμα υλικά στη χωματερή γιατί τους συμφέρει οικονομικά. Αλλά αντί να ελεγχθούν αυστηρά γι’αυτό, το κράτος συνεχίζει να τους αναθέτει την ανακύκλωση αν και παρανομούν.

Όλες οι κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση, όπως και οι Δούρου και Πατούλης. Η μια απέτυχε παταγωδώς απέναντι σε αυτό το πρόβλημα παρά τις υποσχέσεις. Ο άλλος χρόνια δήμαρχος και πρόεδρος των δημάρχων πανελλαδικά ξέχασε τελείως την ανακύκλωση, αλλά θυμάται πάντα τα εργοστάσια καύσης. 

Γι’ αυτό θα είμαστε στις 29/8, στις 7μμ, στο Ζάππειο στην ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 20 Σεπτέμβρη στις διεθνείς δράσεις για το κλίμα και σε κάθε κρίσιμο ραντεβού για το περιβάλλον.

Χ. Κουρνιώτης
εκπαιδευτικός, συνδικαλιστής, μέλος περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων