Εργατικό κίνημα
Να γίνουν μόνιμοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

26/8, Υπουργείο Παιδείας. Φωτό: Ντίνα Γκαρανέ

Συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας έγινε την Δευτέρα 26/8 μετά από κάλεσμα εκπαιδευτικών σωματείων, της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και του Συντονιστικού των Αναπληρωτών, με αιτήματα να μη μείνει κανένας έξω από τους πίνακες των αναπληρωτών και να ανοίξει άμεσα ο ΟΠΣΥΔ για όλους, να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές, να καταργηθεί ο νόμος 4589/19 και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που οδηγεί σε απολύσεις και ανακύκλωση της ανεργίας. 

Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία από όλους τους συμμετέχοντες φορείς και δέχτηκε μόνο 3μελή αντιπροσωπεία, για να καταθέσει στη Γεν. Γραμματέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. 

Αβεβαιότητα

Όπως μετέφεραν στην Εργατική Αλληλεγγύη αγωνιστές από το δίκτυο “Η Τάξη μας”: “Στις απαντήσεις που δόθηκαν στην αντιπροσωπεία δεν υπήρξε καμία θετική απάντηση, έριξαν τις ευθύνες στους προηγούμενους και επαναλήφθηκαν τα ίδια επιχειρήματα ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς που έχει ανάγκη το δημόσιο σχολείο, τίποτα για την αναγκαία χρηματοδότηση για την λειτουργία των σχολείων μας. Και άρα για άλλη μια χρονιά θα βρεθούμε μπροστά σε χιλιάδες κενά και χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, αδιοριστία και ελαστική εργασία, υποχρηματοδότηση και χιλιάδες αναπληρωτές στην αβεβαιότητα για δουλειά, σπίτι, μισθό. 

Δεν περιμέναμε τίποτα άλλο από τη νέα ηγεσία του Υπ. Παιδείας, που έχει δείξει ήδη δείγματα γραφής με την επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο και με τις επίσημες δηλώσεις της ότι προχωράει την αξιολόγηση, με πρώτο βήμα την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και μετά των εκπαιδευτικών.

Για τους χιλιάδες συμβασιούχους η συνεχής ανασφάλεια και αβεβαιότητα, οι μαζικές απολύσεις παραμένουν η μόνη κανονικότητα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καμιά περίοδο αναμονής. Ο δρόμος της κλιμάκωσης του αγώνα είναι η μόνη εναλλακτική για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, για να κερδίσουμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, αυξήσεις στους μισθούς και την αναγκαία χρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας. Να προχωρήσουμε με το άνοιγμα των σχολείων σε γύρο γενικών συνελεύσεων και σε αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πρώτος μεγάλος αγωνιστικός σταθμός η κινητοποίηση των συνδικάτων στην ΔΕΘ”.