Απεργία στα ΕΛΠΕ

Την Τρίτη 3 Μάη, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, η Διοίκηση των ΕΛΠΕ είχε καταφύγει στα δικαστήρια για να βγει η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η απόφαση του δικαστηρίου αλλά και η στάση του συνδικάτου μετά, θα γίνονταν γνωστά την επόμενη μέρα.

Είναι η δεύτερη δεκαήμερη απεργία που κήρυξε το ΠΣΕΕΠ μέσα σε ένα μήνα. Η πρώτη, από τις 3 έως τις 13 Απρίλη, είχε τεράστια επιτυχία με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 90%, με τα άλλα τέσσερα σωματεία των ΕΛΠΕ να προχωρούν σε 24ωρη απεργία συμπαράστασης στις 12/4, με την Ομοσπονδία του κλάδου, ΠΟΕΠΔΧΒ, να αποφασίζει επταήμερη απεργία σε όλο τον Ομιλο (η ηγεσία της Ομοσπονδίας την ανέστειλε παραμονή της έναρξής της) και τα ψηφίσματα αλληλεγγύης να έρχονται από δεκάδες ακόμα συνδικάτα του κλάδου και όχι μόνο.

Συσκέψεις

Για την προετοιμασία της νέας απεργίας το συνδικάτο είχε ανακοινώσει τέσσερις περιφερειακές ενημερωτικές συσκέψεις: Την Τρίτη 3/5 στις 4μμ στο Μηχανολογικό των ΒΕΘ, την Τετάρτη 4/5 στις 3μμ στο Εστιατόριο της Συντήρησης των ΒΕΕ, την Πέμπτη 5/5 στις 2.30μμ στο Αμφιθέατρο του Νέου Διοικητηρίου των ΒΕΑ και την Παρασκευή 6/5 και ώρα 9πμ με 10πμ στο χώρο εστίασης του Αμαρουσίου-Χειμάρρας 8Α.

Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ, με τις πλάτες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έχει προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να τσακίσει τον αγώνα των εργαζόμενων. Από τη μία με καλοπληρωμένη προπαγάνδα στα ΜΜΕ για δήθεν σκανδαλώδη προνόμια των εργαζόμενων. Από την άλλη με το να καταφεύγει ακόμα και στον Αρειο Πάγο για να βγει παράνομη και καταχρηστική η πρώτη δεκαήμερη απεργία.

Το τελευταίο κρούσμα τρομοκράτησης ήταν η κίνηση του Προέδρου των ΕΛΠΕ, που δεν είναι άλλος από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιαννίτση, να στείλει με προσωπικούς του φακέλους στα σπίτια όλων των εργαζόμενων του Ομίλου “ευχετήρια” για το Πάσχα επιστολή αναφέροντας ανάμεσα σε άλλες απειλές “όποιος έχει οικογένεια, παιδιά ή νοιάζεται για το αύριο, καταλαβαίνει ότι οι καιροί δεν είναι για τέτοια”.

Προφανώς ο πρώην υπουργός έχει ξεχάσει που κατέληξε το ασφαλιστικό του το 2001. Οι εργαζόμενοι όμως δεν ξεχνούν. Η πραγματοποίηση της απεργίας, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, και η κλιμάκωσή της αμέσως μετά μπορεί να τσακίσει κυβέρνηση, Λάτσηδες και άλλους μεγαλομετόχους.