Πολιτισμός
Συναυλία PROPHETS OF RAGE: Συνάντηση με παλιούς φίλους

Ο Tom Morello με τη διαγραμμένη σβάστικα στην κιθάρα του. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος.

Μια εκπληκτική συναυλία έζησαν όσες και όσοι πήγαν την περασμένη Τρίτη στο κλειστό γήπεδο του Ταεκβοντό στο Φάληρο. Οι Prophets of Rage – με τη μορφή του συγκεκριμένου σχήματος τουλάχιστον - είχαν την πρώτη τους συνάντηση με το κοινό της Ελλάδας και κατά κοινή ομολογία κανένα από τα δύο μέρη δεν θα τη ξεχάσει εύκολα. 

Οι Prophets of Rage είναι η μουσικοπολιτική συμμαχία τριών από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα στην ιστορία της ραπ και της ροκ μουσικής. Η ένωση που αποτελείται από τρία τέταρτα Rage Against the Machine (Tom Morello, Timmy C, Brad Wilk), δύο πέμπτα Public Enemy (Chuck D και DJ Lord) κι ένα τέταρτο Cypress Hill (B Real) δημιουργεί το εκρηκτικό αποτέλεσμα που είδαμε στη σκηνή του Φαλήρου. 

Η σόλο εισαγωγή του DJ Lord (μετά τους πολύ καλούς γιαννιώτες χιπχοπάδες Taburo Bota) ξεκίνησε με τον α λα Τζίμι Χέντριξ ύμνο των ΗΠΑ, φόρο τιμής ίσως στα 50 χρόνια του Γούντστοκ. Κι όταν μετά από κανά τέταρτο ανέβηκαν και οι υπόλοιποι πέντε, στη φωτισμένη με κόκκινα φώτα σκηνή, χαιρέτησαν με υψωμένες γροθιές με τον κόσμο να απαντά με τον ίδιο τρόπο. Ο Μorello στην μπροστά πλευρά της κιθάρας του έγραφε “οπλίστε τους άστεγους” και στην πίσω μεριά ένα αυτοκόλλητο στα ελληνικά με τις λέξεις “αδέρφια θα νικήσουμε” που αργότερα αντικαταστάθηκε με μια διαγραμμένη σβάστικα. Δίπλα του ο B Real καλυμμένος με την κουφίγιε, την παλαιστινιακή μαντίλα. Και η συναυλία ξεκίνησε με τους στίχους “Από επιλογή γίναμε η φωνή του λαού, να φωνάζουμε δυνατά στα αυτιά του κόσμου/Σηκώστε τις γροθιές ψηλά όσο κάνω λίστα με όλα τα στραβά του συστήματος που πρέπει να τσακίσουμε/Άνθρωποι πεινάνε και πεθαίνουν/Δεν έχουν σπίτι/Είναι το περιβάλλον που έφτιαξε το καθεστώς του τρόμου”.

Για την επόμενη μιάμιση ώρα το Τάεκβοντο δεν σταμάτησε να πηγαίνει πάνω κάτω υπό τους ήχους των πολιτικών μανιφέστων των Prophets και των RATM με πινελιές από Public Enemy και Cypress Hill, μερικές φορές επικαιροποιώντας τους στίχους, όπως στο διάσημο Killing in the name of όπου εμβόλιμα μπήκε ο στίχος “Στο γραφείο του Τραμπ καίνε σταυρούς” παραπέμποντας στην τρομοκρατική πρακτική της Κου Κλουξ Κλαν. 

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν τέτοια που τις επόμενες ημέρες τα προφίλ των μελών της μπάντας στα social media δημοσίευαν συνεχώς ευχαριστήρια σχόλια. Ήταν σαν δυο παλιοί φίλοι να συναντήθηκαν ξανά και το γιόρτασαν με την ψυχή τους. Από τη μια οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες της Γένοβα και των φοιτητικών καταλήψεων του '06-'07 και οι μουσικοί που συνέθεταν την ηχητική υπόκρουση του αγώνα τους από την άλλη.  

Πάνω από το Ταεκβοντό πλανιόταν η ανάμνηση της ιστορικής συναυλίας που έδωσαν οι Rage Against the Machine το 2000 στο Θέατρο Πέτρας. Ο ίδιος ο Morello τη χαρακτήρισε ως “την πιο τρελή” συναυλία που έδωσαν ποτέ οι RATM. Ήταν μια συναυλία – συλλαλητήριο όπου τον κόσμο υποδεχόταν μια μαζική πικετοφορία των συντρόφων/ισσών της Εργατικής Αλληλεγγύης για τη διεθνή αντικαπιταλιστική διαδήλωση στην Πράγα, το Θέατρο ήταν στολισμένο με πανό για την καμπάνια αλληλεγγύης στο θανατοποινίτη Μαύρο Πάνθηρα Μουμία Αμπού Τζαμάλ και για το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που οργανωνόταν λίγες μέρες μετά, ενώ μετά το τέλος της συναυλίας ξέσπασαν μεγάλες συγκρούσεις με την αστυνομία που βρισκόταν έξω από το Θέατρο.

Πολιτικό γεγονός

Συνεχίζοντας σε αυτή την παράδοση, εκτός από το εντυπωσιακό μουσικό αποτέλεσμα, κάθε εμφάνιση των Prophets of Rage αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός.

“Οι Prophets of Rage σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ το 2016. Μια μέρα στο CNN είδα να χρησιμοποιείται το όνομα των Rage Against the Machine για την προώθηση της καμπάνιας του Τραμπ. Είπαμε 'ώπα... κάτω τα χέρια. Αυτό είναι το δικό μας πεδίο'.  Τότε μέλη των τριών συγκροτημάτων ενωθήκαμε για να φτιάξουμε το σάουντρακ της αντίστασης στην αδικία” θυμάται ο Τom Morello σε συνέντευξή του. O Morello ήδη είχε το δικό του σόλο σχήμα The Nightwatchman με το οποίο έπαιζε σε απεργιακές φρουρές και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Οι πρώτες συναυλίες των Prophets of Rage το 2016 ήταν για τους άστεγους του Skid Row, μιας γειτονιάς στο Λος Άντζελες με το μεγαλύτερο αριθμό αστέγων στις ΗΠΑ, για τους έγκλειστους στη φυλακή του Νόρκο και στις διαδηλώσεις έξω από το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. “Οι μπάντες μας – οι Rage Against the Machine και οι Public Enemy - είχαν ήδη ένα κοινό σημείο από πριν. Να μεταδίδουν επαναστατικά μηνύματα με επαναστατική ηχητική υπόκρουση. Από το 2016 και μετά η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Χρειάζονται φωνές και στο επίπεδο του πολιτισμού, που να κοντράρονται με αυτές των πολιτικών γραφείων. Οι Rage Against the Machine φτιάχτηκαν ενάντια στην προεδρία του Bill Clinton κι από τότε δυο πράγματα συνεχίζουν να ισχύουν: η αδικία και η αντίσταση στην αδικία. Κανένα κίνημα αντίστασης δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν έχει τα δικά του πολιτιστικά όπλα, το δικό του σάουντρακ. Είτε προέρχονται από τον κόσμο του χιπ χοπ, είτε από του ροκ εν ρολ”. 

“Αν είναι η πρώτη φορά που μας βλέπετε, να είστε σίγουροι ότι δεν είναι η τελευταία” είπαν τελειώνοντας τη συναυλία κι ελπίζουμε να κάνουν σύντομα πράξη την υπόσχεσή τους.

Ιούνιος 2000, Πικετοφορία στη συναυλία των Rage Against The Machine στην Πετρούπολη