Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: Μαζικούς διορισμούς τώρα

Για πολλοστή χρονιά το άνοιγμα των σχολείων ξεκινάει με τεράστια κενά. Με αναπληρωτές που αναπληρώνουν τους εαυτούς τους κάθε χρόνο. Κλείνουμε πάνω από δεκαετία που δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών πέρσι ήταν 23.000 μόνο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σχεδόν 10.000 ήταν στην Δευτεροβάθμια.

Η ειδική αγωγή είναι ένα κομμάτι της εκπαίδευσης που είναι εντελώς αποψιλωμένη από προσωπικό. Στελεχώνεται από αναπληρωτές και μόνο. Να φανταστείτε εδώ στην Ξάνθη στα δύο ειδικά σχολεία μόνο οι διευθυντές είναι μόνιμοι, όλο το υπόλοιπο προσωπικό είναι αναπληρωτές. Τα νούμερα και μόνο αποδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία. Και από την κυβέρνηση το μόνο που είχαν να ανακοινώσουν είναι πως την επόμενη χρονιά θα κάνουν τις αναπληρώσεις πιο γρήγορα. Κουβέντα για διορισμούς.

Η πραγματικότητα είναι πως δεν πρόκειται να γίνουν διορισμοί αν οι εκπαιδευτικοί δεν μπουν μπροστά να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον Γενάρη. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη χρονιά είναι αυτός που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πέρσι το Γενάρη εντάθηκε με τις κινητοποιήσεις των αναπληρωτών που ήταν πολύ δυναμικές. Με την κατάληψη της Πρυτανείας όπου ανάγκασαν τον Γαβρόγλου και όλη την τότε πολιτική ηγεσία να μιλάει για διορισμούς και τελικά να βάζει στον προϋπολογισμό τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή. 

Ανάγκες

Η θέση μας και η άποψή μας είναι πως πρέπει να γίνουν άμεσα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, με βάση το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία, αλλά κυρίως με βάση τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας Παιδείας. Αν υπάρχει έστω και ένας συνάδελφος με σύμβαση για ένα μήνα, για μια μέρα, για μια ώρα θα πρέπει να διοριστεί στην δημόσια εκπαίδευση γιατί καλύπτει πραγματικές ανάγκες. 

Προφανώς και η πολιτική ηγεσία Μητσοτάκη-Κεραμέως είναι στο ίδιο μοτίβο με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Β. Ελλάδα υπήρξαν πάρα πολλά κλεισίματα σχολείων. Ειδικά στην Ξάνθη και την Κομοτηνή πάνω από 12 μειονοτικά σχολεία έκλεισαν, ενώ άλλα υποβαθμίστηκαν. 

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για να περιφρουρήσουμε το δημόσιο σχολείο γιατί βλέπουμε ότι οι σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας είναι διαφορετικές. Μας λένε πως αν δεν βρίσκουμε λεφτά μέσω του κράτους, να ψάξουμε να ζητήσουμε από χορηγούς και σπόνσορες. 

Από την άλλη ζητάνε όλο και περισσότερα πτυχία, χαρτιά και προσόντα -το προσοντολόγιο το λεγόμενο, που πάει παρέα με την αξιολόγηση που θέλουν να επιβάλουν, και που θα απειλεί τους συναδέλφους με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης. Και να συνεχίσουν με μια πολιτική που θέλει τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους, ελαστικά εργαζόμενους, έτσι ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.

Με το άνοιγμα των σχολείων και στην Ξάνθη ετοιμαζόμαστε για να ανοίξουμε μαζί με τα εργασιακά μας ζητήματα και τα μεγάλα κεντρικά πολιτικά θέματα. Και στην πόλη μας θα πάρουμε πρωτοβουλία για να οργανώσουμε τις μεγάλες αντιφασιστικές διαδηλώσεις για τα 6 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτέμβρη αλλά και να συμμετέχουμε στη μέρα δράσης για το περιβάλλον στις 20 Σεπτέμβρη.

Τζεμαλή Μηλιαζήμ
Δάσκαλος ειδικής αγωγής στην Ξάνθη, μέλος του 
αντικαπιταλιστικού δικτύου εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”