Οικονομία και πολιτική
Ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη: Επικίνδυνα γεωπολιτικά παζάρια

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Κ. Μητσοτάκης ήδη βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με στόχο μέσα από μια σειρά συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ να προωθήσει μια σειρά από αντιδραστικές και επικίνδυνες πρωτοβουλίες. 

Αυτές τις πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση επιθυμεί να κρύψει επιμελώς πίσω από προπετάσματα καπνού -πράσινου για την ακρίβεια- ανακοινώνοντας διεθνή διάσκεψη κορυφής στην Αθήνα για την κλιματική αλλαγή το 2020 (αναζητώντας προφανώς και βολικές δικαιολογίες για την ολοκληρωτική ιδιιωτικοποίηση της ενέργειας στην οποία θέλει να προχωρήσει). 

Η πρώτη αντιδραστική επίθεση που θα συζητήσουν στις συναντήσεις τους ο Μητσοτάκης, ο Ερντογάν, ο Τραμπ, η Μέρκελ, και άλλοι ηγέτες της ΕΕ βάζει στο στόχαστρο (αναλυτικά στις διπλανές στήλες) τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία. 

Και ενώ ο Μητσοτάκης επιθυμεί να τα βρει με Ερντογάν και ΕΕ για το προσφυγικό (συνεχίζοντας στα βήματα της αντιδραστικής συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ το 2016) θα συναντήσει τον Τραμπ για να συζητήσουν την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Ιράν με ανταλλάγματα την στήριξη των ΗΠΑ στα σχέδια που αφορούν τις εξορύξεις, τις ΑΟΖ και το κυπριακό.

“Αναβαθμισμένος ρόλος”

Όπως διαβάζουμε στο Έθνος: “Οι λιγοστές διμερείς συναντήσεις του κ. Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών πιστοποιούν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τον αναβαθμισμένο περιφερειακό και διεθνή ρόλο που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ για τη χώρα μας, σε μια πολύ ευαίσθητη πολιτικά συγκυρία. Κυβερνητικοί παράγοντες μεταδίδουν πως επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να επαναβεβαιώσει τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας τόσο στην εξαιρετικά ευμετάβλητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο”. 

Στο γεωοπολιτικό επίπεδο ένας παράλληλος στόχος είναι η ανάδειξη του ρόλου του ελληνικού κράτους σαν γενικού δερβέναγα όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της σχέσης τους με την ΕΕ, πάντα με τα σχετικά ανταλλάγματα. Έτσι στη Νέα Υόρκη, ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Αλβανίας, της Σερβίας, του Κοσόβου και βέβαια της Βόρειας Μακεδονίας. “Απασχολεί και την Ε.Ε., το επόμενο χρονικό διάστημα, η πρόοδος των συζητήσεων για διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Επομένως, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα συνολικά”,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ένα τρίτο μέτωπο ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί και θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις με μια σειρά αρπακτικών της αγοράς, “με γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων”: Συνάντηση με τον CEO της JP Morgan Chase, γεύμα με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου παρουσία επενδυτών, επαφές και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg (25/9) και βέβαια θα παραστεί στην εκδήλωση της Goldman Sachs. Μιας από τις βασικές υπεύθυνες τράπεζες που η κερδοσκοπία της οδήγησε στο ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009.