Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Από τα Εξάρχεια ως τη Συρία: STOP στο κυνήγι προσφύγων

Σε τρεις άξονες κλιμακώνει την ρατσιστική της επίθεση στους πρόσφυγες, τους μετανάστες και το κίνημα αλληλεγγύης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο πρώτος άξονας αφορά το κυνήγι κεφαλών προσφύγων στις πόλεις και τη μεταφορά τους σε στρατόπεδα στην άκρη του κόσμου, ο δεύτερος τη σκλήρυνση στα σύνορα με την Τουρκία και ο τρίτος στις απελάσεις. 

Ξεκινώντας από τον πρώτο, την προηγούμενη βδομάδα άλλες τρεις καταλήψεις που φιλοξενούσαν οικογένειες προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας (δύο καταλήψεις στην αρχή της Αχαρνών και η κατάληψη της Πρασσά στα Εξάρχεια) μπήκαν στο στόχαστρο και εκκενώθηκαν. Πρόκειται για χυδαία επιχείρηση που ξεκίνησε με “μηνυτήρια αναφορά” του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη και υλοποιήθηκε από τον Χρυσοχοΐδη με την έγκριση του δήμαρχου Αθήνας Μπακογιάννη!

Ως δικαιολογία, κυβέρνηση, αστυνομία και κανάλια είχαν το θράσος να κάνουν λόγο για “κακές συνθήκες” διαβίωσης- την ίδια ώρα που συνεχίζεται η παγκόσμια ντροπή της Μόριας και ενώ ο προορισμός για τους συλληφθέντες μετανάστες είναι στρατόπεδα, αντίσκηνα ή και απέλαση! 

Στο μεταξύ στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη οκτώ υπουργών, υπό τον Μητσοτάκη με θέμα την υλοποίηση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ (που έγινε πριν από μερικές βδομάδες). Στη σύσκεψη αποφασίστηκε “να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο. Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ)”, ενώ ακολούθησαν δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Γεωργιάδη που έκανε λόγο για «εισβολή λαθρομεταναστών». 

Θυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ περιλαμβάνουν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο μετά την πρώτη απόρριψη να προχωρά άμεσα η διαδικασία απέλασης στη χώρα από την οποία ήλθε. Την υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) -προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών (θερμικές κάμερες, drones) σε συνεργασία με FRONTEX, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Την αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτηση τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. 

Η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει αυτά τα μέτρα κινδυνολογεί αναίσχυντα κάνοντας λόγο για “νέο προσφυγικό κύμα” αλλά όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, το μόνο που υπάρχει προς το παρόν είναι μια μικρή αύξηση (το 2019 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Ελλάδα 32.767 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ πέρσι την ίδια περίοδο ο αριθμός ανερχόταν σε 22.261, το ίδιο διάστημα το 2015 ήταν περίπου 310.000). Αποκρύπτουν βέβαια σκόπιμα ότι οι λόγοι αυτής της αύξησης έχουν να κάνουν με τον φόβο που δημιουργεί στους πρόσφυγες η υλοποίηση μέτρων εναντίον τους που έχουν σαν πηγή τις ίδιες τις κυβερνήσεις Τουρκίας, ΕΕ και ΗΠΑ. 

Η κυβέρνηση Ερντογάν (μετά και την τριμερή συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν για την Συρία) απειλεί 1,5 εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες από τα περίπου 3,5 εκατομμύρια που ζουν στην Τουρκία με τη μεταφορά τους στη Βόρεια Συρία σε μια λωρίδα μερικών χιλιομέτρων που θα ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό, και την οποία θέλει να μετατρέψει σε μια τεντούπολη, ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων.

Ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει μεταφέρει “οικειοθελώς” στη Β. Συρία 350.000 Σύριους πρόσφυγες -στο σύνολο των οποίων μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι από εκεί. Πάνω σε αυτό το σχέδιο ο Ερντογάν ζητάει πλέον την στήριξη του Τραμπ αλλά και την ολοκλήρωση και αύξηση της ήδη εγκεκριμένης χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις ΕΕ. 

Αυτά θα συζητηθούν στις πολλαπλές συναντήσεις Τραμπ, Μητσοτάκη, Ερντογάν, Μέρκελ και άλλων ηγετών στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ελληνική κυβέρνηση “επιδιώκει κάποιας μορφής ώθηση προς την Τουρκία –και μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης– ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών και το «τρένο» της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας να μην εκτροχιαστεί...”