Περιβάλλον
STOP στις εξορύξεις

Επείγουσες διαστάσεις παίρνει ο αγώνας κατά των εξορύξεων. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε προς κύρωση στη Βουλή συμβάσεις παραχώρησης περιοχών στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, το Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που ξεκίνησε το 2014 και υπηρετήθηκε από τότε συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις, ολοκληρώνεται με τη Νέα Δημοκρατία καθώς αφορά τα τελευταία από τα 13 θαλάσσια και χερσαία “οικόπεδα” που θα “αξιοποιηθούν” από πετρελαϊκές εταιρίες για αυτό το σκοπό.

Πολυεθνικές του πετρελαίου, όπως η ExxonMobil, η Total και η Repsol οι οποίες θα πάρουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις συγκεκριμένες περιοχές, τρίβουν τα χέρια τους. «Στα επιτελεία των ExxonMobil, Total και Repsol από την περασμένη Τετάρτη που ανακοινώθηκε η κατάθεση των προσφορών στη Βουλή, είναι διάχυτη η ευφορία και τα αρμόδια τμήματα των πολυεθνικών σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματα», έγραψε η Καθημερινή στις 23/9. «Η ταχύτητα με την οποία η νέα κυβέρνηση και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για κατάθεση των συμβάσεων στη Βουλή αναγνωρίστηκε από την πετρελαϊκή αγορά εντός και εκτός της χώρας ως πολύ θετική εξέλιξη και αύξησε τις προσδοκίες για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στον τομέα των υδρογονανθράκων», συνέχιζε.

Κατά τα άλλα ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, στον ΟΗΕ το παίζει οικολόγος που χαιρετίζει τη νεολαία για τις ανησυχίες της για το κλίμα και ετοιμάζει Συνέδριο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αθήνα το 2020. Πιο απατεώνας, πεθαίνεις!

Οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, ήδη από το στάδιο των ερευνών. «Οι σεισμικές έρευνες [στη στεριά] πραγματοποιούνται με γεωτρήσεις βάθους 12 μέτρων στις οποίες τοποθετούνται πολλά κιλά εκρηκτικών για να προκληθούν χιλιάδες εκρήξεις απ’ τις οποίες κρίνεται η βιωσιμότητα της εξορυκτικής επένδυσης. Για να γίνουν αυτά τα έργα είναι αναγκαίο το άνοιγμα δρόμων, η αποψίλωση δέντρων και βλάστησης και η μετατροπή μιας περιοχής με τεράστιο φυσικό πλούτο σε ένα βιομηχανικό τοπίο», γράφει η Λουίζα Γκίκα, στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

«Εξίσου επικίνδυνες όμως είναι και οι θαλάσσιες έρευνες για τα οικοσυστήματα. Οι σεισμικές έρευνες γίνονται με πλοία που δημιουργούν “ηχητικές βόμβες” και λαμβάνουν την αντανάκλαση των κυμάτων, που για να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες χρειάζεται να πλέουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η διαδικασία αυτή θέτει σε κίνδυνο πολλά είδη θηλαστικών και ειδικά αν συζητάμε για το Ιόνιο απειλούνται παγκόσμιας σημασίας είδη, όπως η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα, η πτεροφάλαινα, τα δελφίνια κ.α», συνεχίζει. 

Το γεγονός ότι τα 13 “οικόπεδα” που θα παραχωρηθούν για εξορύξεις αποτελούν το 1/3 της θαλάσσιας και χερσαίας επικράτειας της χώρας, αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής. Μία ολόκληρη ζώνη από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη θα παραδοθεί στα χέρια των δολοφόνων της φύσης αλλά και των υπεύθυνων της κλιματικής αλλαγής. Η χρήση και καύση των ορυκτών καυσίμων είναι η βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στο παιχνίδι με τις εξορύξεις, είτε μέσα από την συνεργασία τους με τις παραπάνω πολυεθνικές είτε μέσα από τη μερίδα του λέοντος που από μόνα τους έχουν πάρει στη συνολική μοιρασιά των “οικοπέδων”, δεν κάνει οικολογικότερες αυτές τις επιλογές. Πόσω μάλλον όταν τα ΕΛΠΕ είναι στο δρόμο για να ξεπουληθούν, όπως και το Ελληνικό, ολοκληρωτικά και οριστικά, έναντι ευτελούς αντιτίμου, στο Λάτση. Διπλή καταστροφή, δηλαδή: και καταστροφή για το Ιόνιο και το κλίμα αλλά και υπερκέρδη στον Λάτση αν τα ΕΛΠΕ χτυπήσουν πετρέλαιο στις γεωτρήσεις τους.

Όπως και όλα τα μεγάλα σχέδια της “ανάπτυξης”, έτσι κι αυτό συνοδεύεται από την προπαγάνδα για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Στο ίδιο άρθρο η Καθημερινή δεν παραλείπει να ισχυριστεί πως: «για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των υδρογονανθράκων δημιουργούνται 3 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η διεθνής εμπειρία δείχνει, επίσης, ότι για κάθε ευρώ που αμείβονται οι άμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο, δημιουργούνται άλλες δύο θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους της οικονομίας».

Το κίνημα κατά των εξορύξεων έχει διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των  Πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις που ετοιμάζονται αυτό το Σάββατο για την 2η πανελλαδική τους συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση και τον συντονισμό των δράσεών τους, η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι «πολλές περιοχές εξόρυξης -αμέσως μετά την πρώτη περίοδο κατασκευής των έργων- βρίσκονται αντιμέτωπες με τον οικονομικό μαρασμό, ασθένειες που σχετίζονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, απώλεια θέσεων εργασίας και τεράστιο κύμα μετανάστευσης». Ο αγώνας ενάντια σε αυτό το μέλλον είναι δεμένος με τον αγώνα του κινήματος που έκανε δυναμικά την εμφάνισή του παγκόσμια την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη.