Εκπαίδευση και νεολαία
Μαθητές, φοιτητές στους δρόμους

Η παρουσία των μαθητών και των φοιτητών στα συλλαλητήρια της περασμένης βδομάδας ήταν εντυπωσιακή. Τόσο στην αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι στα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την Τετάρτη 18/9, όσο και στη διαδήλωση για το περιβάλλον την Παρασκευή 20/9 ή στη διαδήλωση για το Ζακ το Σάββατο 21/9, μαθητές-φοιτητές βρέθηκαν μαζικά στην πρώτη γραμμή.

«Είμαστε ενάντια στο φασισμό», μας είπε στην αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι η Δήμητρα, μαθήτρια στο Εσπερινό Λύκειο Ελευσίνας, «Αυτοί που σκότωσαν τον Παύλο Φύσσα πρέπει να το πληρώσουν, να μπουν φυλακή, ισόβια. Πρώτη φορά κατέβηκα σε διαδήλωση στην πορεία για την Ελένη και μετά αποφάσισα να συμμετέχω πάντα σε διαδηλώσεις, σε εκδηλώσεις, σε δράσεις ενάντια στο σεξισμό, το φασισμό, το ρατσισμό. 

Δύναμη

Είμαι από τον Ασπρόπυργο και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνουν όλα αυτά. Στην περιοχή μου πάρα πολλοί άνθρωποι κατάγονται από την Αλβανία, το Πακιστάν και άλλες χώρες. Τα ντόπια αφεντικά που έχουν χωράφια τούς εκμεταλλεύονται να δουλεύουν για ένα πολύ μικρό μεροκάματο, σε άθλιες συνθήκες που δύσκολα μπορεί κάποιος να επιβιώσει. Κι όμως οι άνθρωποι αυτοί είναι εκεί και προσπαθούν. Το πιο σημαντικό είναι μην σταματάμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Είναι δύναμη να κατεβαίνουμε όλοι μαζί στο δρόμο».

«Είμαστε σήμερα εδώ για να σώσουμε τη ζωή μας», μας είπε στη διαδήλωση για το περιβάλλον στο Σύνταγμα η Μαριάννα, μαθήτρια στο 1ο Λύκειο Ραφήνας. «Το κλίμα αλλάζει, ο πλανήτης καίγεται, πλημμυρίζει, καταστρέφεται. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, σε λίγο η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Ελπίζω ότι με τέτοιες δράσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο, θα “ξυπνήσουν” επιτέλους οι μεγάλοι. Δύσκολο έως απίθανο, το ξέρω, αλλά θα το παλέψουμε. 

Στη Ραφήνα θέλουν να εγκιβωτίσουν το ρέμα μας, μια καταστροφή δηλαδή. Αν προχωρήσει αυτό, ο κίνδυνος πλημμύρας θα είναι μεγαλύτερος. Είμαστε στην περιβαλλοντική ομάδα και προσπαθούμε να το αποτρέψουμε». «Ήρθαμε σήμερα για να αλλάξουμε τη σκέψη όσων δεν σκέφτονται το περιβάλλον αλλά τα χρήματα, το κέρδος. Θα συμετέχουμε σε κάθε διαδήλωση όπως η σημερινή και σε άλλες δράσεις που σχετίζονται με τη φύση», συμπλήρωσε η Νταρλίν, συμμαθήτριά της στο 1ο Λύκειο Ραφήνας.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με αυτό που γίνεται σήμερα», μας είπε στην ίδια διαδήλωση η Ελευθερία, μαθήτρια στο 1ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου, «Το πρωί έγινε καταιγισμός έξω από τη Βουλή από φιλόδοξους νέους που νοιάζονται για το μέλλον τους. Το να νοιάζεται κάποιος και να θυσιάζει κάποιες ώρες από το μάθημά του είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή γύρω μου βρίσκονται και ενήλικες, είναι μια διαφορετική διαδήλωση από την πρωινή. Το κλίμα είναι υπέροχο, να συνεχίσουμε έτσι. Σαν Extinction Rebellion Youth θα οργανώσουμε δράσεις το επόμενο διάστημα».


«Διαδηλώνουμε στα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος της, για να απαιτήσουμε την καταδίκη των ναζί δολοφόνων», μας είπε στο Κερατσίνι η Μαρία Καστελιώτη, πρωτοετής στο Ιστορικό Αρχαιολογικό. «Παράλληλα διαδηλώνουμε για να δείξουμε ότι εναντιωνόμαστε σε όλα τα ρατσιστικά μέτρα της ΝΔ, από την κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες μέχρι τις εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης. Αυτή η πορεία είναι η συνέχεια όλων των αγώνων που έχουμε δώσει και δείχνει στη νέα κυβέρνηση ότι το κίνημα είναι εδώ.

Θα είμαστε και την Παρασκευή στη διαδήλωση για το περιβάλλον γιατί πέρασε ένα καλοκαίρι που έκανε σε όλους και όλες μας κατανοητό ότι ο καπιταλισμός για τα κέρδη του σκοτώνει τον πλανήτη. Η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι ατομική ευθύνη του καθενός. Είναι αποτέλεσμα ενός συστήματος που με τις εξορύξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και όλες του τις πολιτικές τσακίζει τις ζωές μας και τη γη. Η αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να ανοίξει δρόμο και η δράση μας στη σχολή αυτές τις μέρες αυτό είχε σαν στόχο, με αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις στους φοιτητές, αλλά και στους καθηγητές και τους διοικητικούς».

“Δίνουμε παντού το παρών”

«Σήμερα διαδηλώνουμε για τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, γιατί όλοι μαζί πρέπει να είμαστε ενωμένοι ενάντια σε τέτοιες πράξεις βίας», μας είπε στην ίδια διαδήλωση ο Ανδρέας, πρωτοετής Ψυχολογίας. «Είτε κάποιος είναι οργανωμένος είτε όχι, θεωρώ ότι είναι χρέος του να έρθει να διαδηλώσει και να δώσει το παρών και να ακουστεί η φωνή του μέσα από μια τέτοια δράση όπως είναι η πορεία. Ο φασισμός δεν είναι το μοναδικό που έχουμε να παλέψουμε. Είναι ο ρατσισμός, είναι η ομοφοβία. Η δολοφονία του Ζακ μας συγκλόνισε και καθώς ανήκω στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, θα είμαι το Σάββατο και στην πορεία στη μνήμη της Zackie. Γενικά αυτή η βδομάδα είναι αρκετά γεμάτη και πρέπει να δώσουμε παντού το παρών».

«Είμαστε εδώ σαν φοιτητικός σύλλογος Μεταλλειολόγων γιατί το ζήτημα του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που απασχολεί στο σύνολό του την κοινωνία», μας είπε στη διαδήλωση για το κλίμα ο Δήμος Κουφόπουλος, μέλος του σχήματος ΑΧΜΜΕΤ. «Η κυβέρνηση, όπως θέλει να τσακίσει τα νεολαιίστικα και εργατικά δικαιώματα, τσακίζει και το περιβάλλον. Από τη μεριά μας λέμε ότι δεν είναι γενικά η τεχνολογία που καταστρέφει το περιβάλλον, αλλά ο σκοπός και ποιος την κατευθύνει μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας. Σαν φοιτητές διεκδικούμε την απαραίτητη κατάρτιση για να χρησιμοποιήσουμε το αντικείμενό μας, που έχει σχέση και με τον εξορυκτικό κλάδο και την ενέργεια, προς όφελος των ανθρώπων, ώστε όλοι οι πόροι της γης να βοηθήσουν το λαό και όχι το κεφάλαιο. Με αυτήν έννοια συνδέεται και η επίθεση στο άσυλο. Στοχεύει να καταστείλει αυτή την φωνή των φοιτητών και να χτυπήσει όποιον αγωνίζονται».

«Διαδηλώνουμε σήμερα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, για το ίδιο μας το μέλλον, ενάντια στο σύστημα που καταστρέφει τον πλανήτη», μας είπε στην ίδια διαδήλωση ο Δημήτρης Μαστοράκης, φοιτητής σκηνοθεσίας στο ΠΑΔΑ, «Η ατομική ανακύκλωση δεν φτάνει, χρειάζεται να σταματήσουμε το μεγάλο κεφάλαιο. Έχει πολύ κόσμο σήμερα και έτσι θα συνεχίσουμε».