Οικονομία και πολιτική
“Αμυντική” Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ: Συμφωνία - ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Δένδιας και Πομπέο

Πομπέο, Αναστασιάδης, Νετανιάχου και Τσίπρας 

 

Όλη η Ελλάδα μια αμερικανική στρατιωτική βάση. Αυτό είναι το δόγμα της νέας Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) την οποία έρχεται να υπογράψει στο τέλος αυτής της εβδομάδας ο Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ντόναλντ Τραμπ.

Τέσσερα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας συμφωνίας. 

Αλεξανδρούπολη

Το πρώτο είναι η μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε μια νέα Σούδα. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μια σχεδόν μόνιμη παρουσία στην Αλεξανδρούπολη: τον Ιούνιο του 2017 η Αλεξανδρούπολη “εντάχθηκε” στη νατοϊκή άσκηση Noble Jump. Την ίδια χρονιά οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το λιμάνι για τη μεταφορά στρατιωτικών ελικοπτέρων από την ηπειρωτική Ευρώπη στη Μεσόγειο. Για τις ΗΠΑ, η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού: της ενοποίησης των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην Ευρώπη από τη βόρεια θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Με τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γράφει η Καθημερινή (29/9), οι ΗΠΑ “αποκτούν γρήγορη παράκαμψη των στενών (του Βοσπόρου) για τη μετακίνηση των δυνάμεών τους από τη Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική, μέσα από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Η κίνηση αυτή ‘κλειδώνει' γεωγραφικά την Ελλάδα σε μια σειρά συμμαχικών χωρών που ξεκινούν από τη Βαλτική και φθάνουν μέχρι το Αιγαίο μετατρέποντάς τη σε πολύ σημαντικό κρίκο των κρατών (frontier states) που βρίσκονται ουσιαστικά ανάμεσα στις παραδοσιακές, μεγαλύτερες ηπειρωτικές δυνάμεις της Ευρώπης και την Ευρασία”. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να “πουλήσει” τη συμφωνία σαν μια μεγάλη εθνική επιτυχία που, χάρη στην αποφασιστικότητα και τις άοκνες προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Δένδια (υπουργός Εξωτερικών) και  Νίκου Παναγιωτόπουλου, αναβαθμίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, γράφει χαρακτηριστικά και πάλι η Καθημερινή.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή όπου υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Νίκος Κοτζιάς. Η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ήταν και είναι μια από τις βασικές συνιστώσες του νέου “αμυντικού” συμφώνου Ελλάδας-ΗΠΑ. Η Νέα Δημοκρατία είχε αντιταχθεί όχι μόνο στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και σε ολόκληρο το σχέδιο της αναθεώρησης της MDCA. “Θέλουμε τα ανταλλάγματα να είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και όχι της περαιτέρω παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία” δήλωνε τότε ο Βασίλης Κικίλιας, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, στη Βουλή. Στην πραγματικότητα, όμως, η πατρότητα του σχεδίου δεν ανήκει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στη Νέα Δημοκρατία: ανήκει στο ίδιο το “βαθύ κράτος”, στην άρχουσα τάξη και τους μόνιμους μηχανισμούς του -το διπλωματικό και στρατιωτικό επιτελείο που φροντίζει για τα συμφέροντά της πίσω και πέρα από το κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις. 

Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας η ελληνική διπλωματία προσπαθεί να αξιοποιήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία (πόλεμος στη Συριά, οικονομική κρίση, αναθέρμανση του Κουρδικού, ψυχρότητα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, εκλογική ήττα της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές) για να “πάρει κεφάλι” στην κούρσα του ανταγωνισμού για τον ρόλο του ¨σταθμάρχη” του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Η τριμερής συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ – Αιγύπτου, οι προκλητικοί χάρτες της “ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ”, η προμήθεια των νέων φρεγατών από τη Γαλλία, η αναβάθμιση των F16 είναι κομμάτια του ίδιου παζλ -ενός επικίνδυνου σχεδίου που ανεβάζει σε νέα επίπεδα τη διπλωματική και στρατιωτική ένταση στην περιοχή. Ενός σχεδίου που υπονομεύει όχι μόνο τα ίδια τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού αλλά και την ίδια την ειρήνη που θυσιάζονται στο βωμό των φανερών ή κρυφών συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Μη επανδρωμένα αεροχήματα

Η κυβέρνηση, με την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας, δεν παραδίδει όμως μόνο την Αλεξανδρούπολη στους μιλιταριστικούς σχεδιασμούς του αμερικανικού Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ: η συμφωνία προβλέπει (το δεύτερο βασικό σημείο σύμφωνα με τον Παναγιωτόπουλο) την αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λάρισας -που χρησιμοποιείται σήμερα για πτήσεις μη-επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ- και τη δημιουργία μιας “εκπαιδευτικής βάσης” για ελικόπτερα στην Κεντρική Ελλάδα (μάλλον στο Στεφανοβίκειο έξω από τον Βόλο). Προβλέπει ακόμα την αναβάθμιση της Σούδας, (το τρίτο βασικό στοιχείο) που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια χάρη στη ψυχρότητα που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ στο βασικό ορμητήριο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η συμφωνία δεν έχει κανένα χρονικό ορίζοντα – δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει για πάντα αν δεν την καταγγείλει κάποια από τις δυο χώρες.

Τι θα εισπράξει η Ελλάδα σαν αντάλλαγμα για αυτή τη συμφωνία; Τεχνολογία πάνω στον τομέα των στρατιωτικών επανδρωμένων αεροσκαφών – το τέταρτο βασικό σημείο σύμφωνα με τον Παναγιωτόπουλο.

Τα UAV (μη επανδρωμένα αεροχήματα) είναι τελευταίο “παιχνίδι της μόδας” των στρατιωτικών επιτελείων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ, η πρωτοπόρα δύναμη στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, σκορπίζουν εδώ και χρόνια όχι μόνο το θάνατο αλλά και τον τρόμο κυριολεκτικά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα με μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά που καθοδηγούνται από χειριστές στο Πεντάγωνο. 

Η Τουρκία, ο παραδοσιακός ανταγωνιστής της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου έχει αναπτύξει “σημαντική” δική της τεχνολογία μέσα στα προηγούμενα χρόνια στον τομέα αυτό. Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό αγοράζοντας (ή ενοικιάζοντας) κάποια από τα αμερικανικά UAV που σταθμεύουν τώρα στη Λάρισα και να αναπτύξει και αυτή, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, δική της τεχνολογία με στόχο τη δημιουργία τελικά ενός “ελληνικού drone”. 

Η πρώτη αποστολή των -εξαγορασμένων ή νοικιασμένων- αμερικανικών UAV θα είναι η επιτήρηση του Αιγαίου για την “αναχαίτιση” της “εισβολής των προσφύγων”. Ο ρατσισμός και ο μιλιταρισμός βαδίζουν χέρι με χέρι.