Περιβάλλον
Όχι στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη

Ένα μεγάλο όχι από κινήσεις πολιτών, τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς της Θράκης παίρνουν ως απάντηση οι νέες απόπειρες για εξορύξεις χρυσού στην περιοχή, μέσα από τις συμφωνίες που ανακοινώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι προχωρά με την Ελντοράντο.

“Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου έκφρασε αμέσως την αντίθεσή της στις νέες προσπάθειες για εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού στη Θράκη, είτε στο Πέραμα και τις Σάπες είτε οπουδήποτε αλλού”, μας είπε ο Γιώργος Μποτσίδης, μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αλεξανδρούπολη, “Την περασμένη εβδομάδα ομόφωνη απόφαση κατά των εξορύξεων πήρε το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, ενώ ακολούθησε ανάλογη ομόφωνη απόφαση και από το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής. Εργατικά κέντρα, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, όλοι έχουν τοποθετηθεί ενάντια στις εξορύξεις χρυσού είτε τώρα είτε στο παρελθόν αφού τα σχέδια δεν είναι καινούργια.

Εδώ και 21 χρόνια δίνουμε μάχες ενάντια σε τέτοιες συμφωνίες και αδειοδοτήσεις για να σώσουμε το περιβάλλον και τη ζωή μας. Η Διανομαρχιακή Επιτροπή, η επιτροπή κατοίκων Ροδόπης-Έβρου, έχει βρεθεί μπροστά στον αγώνα όλα αυτά τα χρόνια. Μετράμε μεγάλες κινητοποιήσεις, από συλλαλητήρια και αποκλεισμούς δρόμους μέχρι πορείες στα μέρη που βρίσκονταν υπό την απειλή των εξορύξεων, κινητοποιήσεις που πάντα συσπείρωναν σύσσωμες τις τοπικές κοινωνίες, εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, πολίτες. Οι αγώνες ήταν νικηφόροι, μέχρι τώρα έχουμε αποτρέψει κάθε απόπειρα καταστροφής της περιοχής μας. Έτσι θα συνεχίσουμε ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αν τολμήσει να προχωρήσει τις συμφωνίες της με την Ελοντοράντο. Κινηματικά, στο δρόμο, θα δώσουμε ξανά την απάντησή μας”.