Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καταλονία: Stop VOX

Μετά την πρόταση μομφής κατά της δεξιάς κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, το θεσμικό τοπίο υποφέρει από διάφορες αλλαγές. 

Πρώτον, το ακροδεξιό πολιτικό κόμμα VOX, κέρδισε 24 βουλευτές στο ισπανικό κοινοβούλιο με 10,26% των ψήφων. Αυτό σπρώχνει σε δεξιά στροφή όλα τα κόμματα και φέρνει μεγαλύτερη ατιμωρησία για την άκρα δεξιά και το φασισμό δίνοντας τους χώρο να αναπτυχθούν. 

Δεύτερον, η νίκη της σοσιαλδημοκρατίας (η οποία απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση) ανέδειξε την ευρωπαϊκή ανικανότητα να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα. Παρόλο που η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δέχτηκε τους πρόσφυγες από το σωστικό πλοίο Ακουάριους, μετά από τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης του Μαρόκου, αρνήθηκε την αποχώρηση του ισπανικού σκάφους διάσωσης Open Arms, κρατώντας στο λιμάνι επί 6 μήνες αρνούμενη επίσης να υποδεχτεί 121 πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Ταυτόχρονα, η άκρα δεξιά αναπτύσσει εκστρατείες σε γειτονιές της περιφέρειας, χρησιμοποιώντας την “ασφάλεια” ως εκλογικό εργαλείο ενώ επιτίθεται στα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών, στηρίζοντας ρατσιστικές διαδηλώσεις. 

Αλλά, ευτυχώς, ο κόσμος οργανώνεται εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ανδαλουσίας, όπου το VOX έλαβε το 11% των ψήφων ώθησε τους νέους και τις γυναίκες να βγουν στο δρόμο και να οργανωθούν. Πριν από τις γενικές εκλογές, η UCFR Καταλονίας οργάνωσε μια από τις μεγαλύτερες αντιφασιστικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων με το σύνθημα #StopVOΧ. Επιπλέον καθιερώθηκε συντονισμός με ομάδες σε άλλα μέρη του ισπανικού κράτους (όπως η Crida Contra Racisme στην Βαλένθια).

Η συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ είναι πλούτος για το παγκόσμιο αντιφασιστικό κίνημα και αποτελεί ένα βήμα προόδου στην εδραίωση ενός διεθνούς αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού συντονισμού. Ούτε στην Καταλονία ούτε στην Ελλάδα: NO PASARAN!

Μαρίνα Μορένο 
Ενωμένοι ενάντια στον φασισμό (UCFR), Βαρκελώνη