Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κλιμάκωση κρατικού ρατσισμού

Ρατσιστικό νομοσχέδιο που βάζει στο στόχαστρο πρόσφυγες και μετανάστες ετοιμάζεται να κατεβάσει η κυβέρνηση μετά από τη σύσκεψη υπουργών που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα 30/9.

Ενδεικτικές των προθέσεων του νομοσχεδίου είναι οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Γεωργιάδη: «Θα ξεκινήσουν μαζικές απελάσεις. Θα γίνεται ένας διαχωρισμός ανάμεσα στους ανθρώπους που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά και θα χωρίζονται σε πρόσφυγες με υψηλό και χαμηλό προσφυγικό προφίλ. Αυτοί που έχουν χαμηλό προσφυγικό προφίλ θα μπαίνουν σε κλειστά κέντρα κράτησης και στη συνέχεια θα ξεκινάνε οι διαδικασίες για την απέλασή τους, που θα ολοκληρώνεται μέσα σε έξι μήνες».

Πίσω από το διαχωρισμό σε “πρόσφυγες χαμηλού και υψηλού προσφυγικού προφίλ” η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε γρήγορες απελάσεις βαφτίζοντας όλους τους πρόσφυγες μετανάστες – λες και είναι έγκλημα να είναι κανείς μετανάστης. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το νομοσχέδιο προβλέπει:

“Αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα” χωρίς φυσικά να ομολογεί ότι αυτό σημαίνει κλιμάκωση των παράνομων δολοφονικών push back στις βάρκες που μεταφέρουν τους πρόσφυγες. “Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020”. “Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων” στα οποία θα κρατούνται στην ουσία οι αιτούντες άσυλο μέχρι να βγει η απόφαση. “Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα”, δηλαδή νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα.

“Διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τα υποδείξεις”

Όσον αφορά στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, μπορεί να διατηρείται ο δεύτερος βαθμός εξέτασης ασύλου ακυρώνοντας την πρόσφατη εξαγγελία του ΚΥΣΕΑ, αλλά περιλαμβάνονται μια σειρά από μέτρα και γραφειοκρατικά εμπόδια που στόχο έχουν κάνοντας τον βίο αβίωτο σε όσους ζητούν άσυλο να τους θέσουν εκτός του συστήματος διεθνούς προστασίας:

Επιταχύνεται η διαδικασία με μείωση των βημάτων για την εξέταση των αιτήσεων, κατάργηση του τέταρτου βαθμού κρίσης, και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο. Προβλέπεται επίσης ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα έχει ως συνέπεια τη διακοπή της στέγασης και ουσιαστικά την αποπομπή των αιτούντων από αυτά. 

Επιπλέον, το αναφαίρετο δικαίωμα στο άσυλο θα συνδέεται (χαρακτηριστικές οι εμφυλιακές διατυπώσεις) με τη “συμμόρφωση” των προσφύγων στις εντολές μετακίνησής τους στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο καθώς «σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής... (!) Στόχος μας να μην μπουν καθόλου στο σύστημα όσοι εξαρχής ακόμα και πριν την καταγραφή τους δεν συμμορφώνονται... Σε κάθε περίπτωση παραβιάζουν το καθήκον συνεργασίας τους και αυτό επιφέρει συνέπειες...”