Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
ΚΕΕΡΦΑ 12/10 Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνής Συνάντηση: Ανοίξτε τα σύνορα και τις πόλεις για τους πρόσφυγες

17 Μάρτη 2018, Αθήνα. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Η Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνής Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στις 12 Οκτώβρη στη Νομική έρχεται πάνω σε μια κρίσιμη καμπή για το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα και συνολικότερα το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο άδικος θάνατος τριών ανθρώπων μέσα σε μια βδομάδα στη Μόρια - της νεαρής γυναίκας και ενός βρέφους που απανθρακώθηκαν μέσα στο κοντέινερ που έμεναν την Κυριακή 29/9 και του παιδιού που πατήθηκε από φορτηγό λίγες μέρες πριν- μαζί με την επέμβαση της αστυνομίας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι οδηγώντας στη δίκαιη εξέγερση προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ της Μόριας.   

Υπεύθυνη για αυτό το φονικό, γιατί δεν πρόκειται για “ατύχημα”, είναι η συνεχιζόμενη ρατσιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που την απαρτίζουν απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Όχι μόνο γιατί φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τους πολέμους, τις δικτατορίες, τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής να γίνονται πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά και γιατί σφραγίζουν με πολυδάπανες δολοφονικές μεθόδους τα σύνορα στους ανθρώπους που τρέχουν για να σωθούν. Ενώ για όσους καταφέρουν να τα περάσουν, επιφυλάσσουν “φιλοξενία” σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και άμεσες απελάσεις, με δηλωμένη στρατηγική την “αποτροπή νέων αφίξεων”.

Τα πέντε μικρά παιδιά και οι δύο ενήλικες πρόσφυγες που στις 27/9 πνίγηκαν και ξεβράστηκαν στις ακτές των Οινουσσών επιχειρώντας να περάσουν τη θάλασσα για να φτάσουν στη Χίο, καθώς και οι νεκροί της Μόριας στις 29/9 είναι αποτελέσματα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας το 2016 που αποφάσισε το δραστικό κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία χοτ σποτ στα νησιά του Αιγαίου. Μιας συμφωνίας που υπέγραψε και υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - και την υλοποίησή της, κλιμακώνοντας τις ρατσιστικές πολιτικές, συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Πρόκειται για μια κλιμάκωση που βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοίχηση με τις ρατσιστικές προτεραιότητες που θέτει η ίδια η ΕΕ, ξεκινώντας από τη δημιουργία στις αρχές του Σεπτέμβρη, της Επιτροπείας “Προστασίας του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, με την οποία στην ουσία υιοθετεί ανοιχτά τη ρατσιστική, αποικιοκρατικής έμπνευσης ατζέντα της ακροδεξιάς ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι “εισβολείς” που “απειλούν” τον “ανώτερο ευρωπαϊκό πολιτισμό”. Αν την δεκαετία του '30 τα “ευρωπαϊκά ιδεώδη” απειλούνταν από τον “εβραϊκό δάκτυλο” οδηγώντας μερικά χρόνια αργότερα στο Ολοκαύτωμα και τα Μεσάνυχτα του 20ου αιώνα, σήμερα τα ευρωπαϊκά κράτη δείχνουν ξανά τον “πολιτισμό”  τους παίζοντας τα χαρτιά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, λέγοντας ότι αυτή τη φορά “απειλούνται” από τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους μουσουλμάνους. 

Η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά στη θέση του επιτρόπου “Προστασίας του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε αυτόν τον χωρίς σταματημό ρατσιστικό κατήφορο της ΕΕ. Είναι πραγματικά πρόκληση, την ίδια στιγμή που η ατζέντα των φασιστικών και ακροδεξιών κομμάτων γνωρίζει επιτέλους ήττες και πλήγματα όχι μόνο σε κοινωνικό αλλά και σε εκλογικό επίπεδο (σε μια σειρά από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Δανία και αυτή τη βδομάδα και η Αυστρία), να έρχεται η ΕΕ και να την κάνει επίσημη πολιτική. Οι Σαλβίνι και οι Στράχε εγκαταλείπουν τις κυβερνήσεις αλλά όχι και η ατζέντα τους.

Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι ηγέτες τρέχουν να σπείρουν πανικό για ένα “νέο προσφυγικό κύμα που πρέπει να αποτραπεί”, παίρνοντας και τις σχετικές αντίστοιχες πρωτοβουλίες: 

Στις 3 και 4 Οκτωβρίου θα επισκεφτούν την Ελλάδα και την Τουρκία οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, Ζεεχόφερ και Καστανέρ συνοδεία του επίτροπου για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε μια προσπάθεια “αναζωογόνησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας” καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στονΤύπο η “σκέψη επανάληψης έκρηξης των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών όπως το 2015, στοιχειώνει Βερολίνο και Παρίσι”. 

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, “στόχος των επισκέψεων είναι να προωθηθεί η καλύτερη λειτουργία της συμφωνίας σε ό,τι αφορά στην επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά και να δοθεί στην Ελλάδα στήριξη για την διαχείριση των αιτήσεων ασύλου”. Αμέσως μετά, στις 7-8 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο όπου αναμένεται να τεθεί προς έγκριση το κείμενο της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας της Μάλτας», μετά τη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στη Βαλέτα, μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Μάλτας και Φινλανδίας για την εφαρμογή συστήματος αυτόματης κατανομής μεταναστών που αποβιβάζονται στην Ιταλία και στην Μάλτα. 

Ρατσιστική πολιτική

Πίσω από τις προσπάθειες η συμφωνία της Μάλτας (το τελικό κείμενο της οποίας θα παρουσιαστεί στο Λουξεμβούργο) να παρουσιαστεί σαν “δίκαιη μοιρασιά” στην απορρόφηση των προσφύγων και των μεταναστών στην Κεντρική Μεσόγειο, αυτό το οποίο στην ουσία προβλέπεται είναι η μεγαλύτερη σκλήρυνση της ρατσιστικής πολιτικής της Ευρώπης Φρούριο: «Δεν πρόκειται για το άνοιγμα εκ νέου μιας διαδρομής μαζικής μετανάστευσης μέσω της Μεσογείου» ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.  

“Αν καταλήξουμε η συμφωνία να προσελκύει περισσότερους αιτούντες άσυλο, να αυξάνει τη μετανάστευση ή αν τα σωστικά πλοία των ΜΚΟ συνεχίσουν να μην υπακούν τους κανονισμούς, ένας μηχανισμός μέσα στη συμφωνία, μας δίνει τη δυνατότητα να τραβήξουμε την σκανδάλη και να σταματήσουμε την αποβίβαση και το ριλοκέισον” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Φαρούτζια. “Το κείμενο που συμφωνήσαμε θέτει μια σειρά από κανόνες για τα σωστικά. Μερικά πλοία δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και δεν μπορούν να φέρουν σημαίες χωρών που μετά αρνούνται να πάρουν την ευθύνη”. Η συμφωνία αφορά στην κεντρική Μεσόγειο αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζεεχόφερ:  «Βλέπω τώρα την μεγάλη απόδοση της Πρωτοβουλίας της Μάλτας, ώστε θα μπορούσαμε με αυτήν να θέσουμε τα θεμέλια για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική». 

Τι συνέβη όμως πραγματικά το 2015 και εξακολουθεί να “στοιχειώνει” το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη και την Αθήνα ώστε να προχωρούν σήμερα ξανά στην κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων; Κόντρα σε όλες τις κινδυνολογίες και τη ρατσιστική προπαγάνδα που προσομοίαζε λίγο-πολύ με “Αρμαγεδώνα” την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών, ούτε η Ευρώπη, ούτε ο “πολιτισμός” της τελικά καταστράφηκαν μετά το 2015. 

Αντίθετα, έλαμψε ο πανανθρώπινος πολιτισμός που έφερε στην ημερήσια διάταξη το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που ξέσπασε από τα κάτω οδηγώντας για ένα ολόκληρο οκτάμηνο στην κατάρρευση των μηχανισμών της Ευρώπης Φρούριο σε όλα τα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. Τότε κάτω από την αποφασιστικότητα των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν για να τους συμπαρασταθούν, οι ηγέτες της ΕΕ αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω και να ανοίξουν τα σύνορα. 

Αλλά για λίγο. Πολύ γρήγορα τις φωτογραφίες τους δίπλα σε πρόσφυγες και μετανάστες, τις βραβεύσεις των αλληλέγγυων και τους επαίνους για τη Λέσβο, το νησί της αλληλεγγύης, ακολούθησε η αντεπίθεση διαρκείας που ξεκίνησε την Άνοιξη του 2106 με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και άλλες παρόμοιες συμφωνίες με τρίτες χώρες και κλιμακώνεται σήμερα. Αυτή η πολιτική μεταφράστηκε σε κατακόρυφη πτώση 95%, από το 2015 στο 2018, των λεγόμενων προσφυγικών “ροών” - που σημαδεύτηκε από σημαντική αύξηση του ποσοστού των πνιγμών στη Μεσόγειο και στα χερσαία σύνορα, τον εγκλεισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε στρατόπεδα και τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών έξω από τα σύνορα της ΕΕ ώστε να κρατάνε τους πρόσφυγες εκεί. 

Σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ τρέχουν να παρουσιάσουν την μικρή, προς το παρόν, αύξηση των ροών (οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 είναι μόνο το 10% όσων είχαν περάσει τους αντίστοιχους μήνες το 2015) σαν μια νέα μαζική “εισβολή”, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα νέα ρατσιστικά μέτρα. Πίσω όμως και από αυτήν την αύξηση βρίσκονται ξανά οι ίδιοι. 

Πίεση

Αφενός η σκλήρυνση των πολιτικών της ΕΕ λειτουργεί αντίστροφα, σαν καμπανάκι για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βλέπουν την τελευταία ευκαιρία να βρουν διέξοδο προς τις χώρες της ΕΕ να χάνεται. Αφετέρου  τα γεωπολιτικά παζάρια μεταξύ ηγετών ΕΕ-Τραμπ-Πούτιν-Ερντογάν για μια ζώνη στη Βόρεια Συρία, η οποία υπό τον τουρκικό στρατό θα λειτουργήσει σαν ένα τεράστιο καμπ (για να “επιστραφούν” 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, από τα 3,5 που ζουν στην Τουρκία), βάζει ακόμη πιο πιεστικά την πίεση προς τους προσφυγικούς πληθυσμούς να αναζητήσουν την τύχη τους παίρνοντας το ρίσκο να πνιγούν στο Αιγαίο ή να καούν ζωντανοί σε κάποια Μόρια.  

Αυτή η πολιτική μεταφράζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ σε συγκεκριμένα ρατσιστικά μέτρα:

• Επέκταση και δημιουργία νέων στρατοπέδων σε ερημιές σε ολόκληρη την ενδοχώρα. 

• Αύξηση του ρυθμού των απελάσεων σε χώρες εισόδου και χώρες προέλευσης. 

• “Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου”, μια κατ' ευφημισμό έκφραση για να απελαύνονται στα γρήγορα ως “λαθρομετανάστες”. 

• Κλιμάκωση των επιχειρήσεων “σκούπα” και ανελέητο κυνήγι προσφύγων, μεταναστών και αλληλέγγυων -που έχει ξεκινήσει με τις αστυνομικές επιχειρήσεις στους δρόμους και στις καταλήψεις στέγης. 

• Κλιμάκωση του κυνηγητού στα σύνορα με συνεργασία λιμενικού, στρατού, Φρόντεξ και ΝΑΤΟ, ΄”σφράγισμα του Έβρου” στα χερσαία σύνορα. 

• Ρατσιστικά μέτρα και περιορισμούς για πρόσφυγες, μετανάστες και τα παιδιά τους σε σχολεία και νοσοκομεία, όπως αυτό της κατάργησης του ΑΜΚΑ. 

Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο σήμερα το αντιρατσιστικό κίνημα  - που μπορεί να στοιχειώσει για ακόμη μια φορά όλα τα ρατσιστικά τους σχέδια! Απέναντι στη βαρβαρότητα μπορούμε να οργανώσουμε βήμα προς βήμα το 2020 να είναι ξανά η χρόνια της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο! 

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Διεθνής Συνάντηση και η Πανελλαδική Συνέλευση που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στις 12/10 στη Νομική στην Αθήνα (θα ακολουθήσει μια βδομάδα μετά το Λονδίνο) και της πρότασης για νέα διεθνή μέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού το Σάββατο 21 Μάρτη του 2020. 

Μήνυμα αλληλεγγύης

Είναι το μήνυμα αλληλεγγύης που ήδη στέλνουν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και οι Ενώσεις Γονέων δηλώνοντας ότι δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφήσει χιλιάδες προσφυγόπουλα έξω από τα σχολεία, απειλώντας μια από τις μεγάλες κατακτήσεις του κινήματος τα τελευταία χρόνια.

Το μήνυμα ανθρωπιάς που ήδη στέλνουν με τα σωματεία τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία – που λίγες μέρες πριν στη Μυτιλήνη αγνόησαν τη νέα δολοφονική νομοθεσία που απαγορεύει τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων σε πρόσφυγες που στερούνται ΑΜΚΑ και έσωσαν τη ζωή ενός 12χρονου προσφυγόπουλου στη Μόρια που έφτασε στην Ελλάδα έχοντας υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του. 

Το μήνυμα αλήθειας που ήδη στέλνουν οι εργαζόμενοι στο camp της Μόριας -καταγγέλλοντας ότι ήταν η αστυνομία που επιτέθηκε στους μετανάστες που προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά και όχι το αντίστροφο- αλλά και οι φωτορεπόρτερ που βρέθηκαν με χειροπέδες προσπαθώντας να καλύψουν τις ρατσιστικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στην Αθήνα.

“Το αντιρατσιστικό κίνημα, η ασπίδα αλληλεγγύης που έχει στην σημαία του το ‘καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες’, αντιστέκεται χρόνια τώρα στις επιλογές των κυβερνήσεων, διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα, κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας-Λιβύης, κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, άσυλο και χαρτιά για πρόσφυγες και μετανάστες, ανοιχτές πόλεις, πρόσβαση των προσφύγων και των παιδιών τους στα σχολεία, τα νοσοκομεία και την εργασία. Έτσι θα συνεχίσουμε, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς!”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ. “Καλούμε τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στην κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην Διεθνή Συνάντηση και Πανελλαδική Συνέλευση, στις 12 Οκτώβρη, στη Νομική Αθήνας για να πάρουμε πρωτοβουλίες ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό”. 


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 
ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΑΖΙ

Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα σημαδεύτηκαν από μια πολύ μεγάλη εκλογική νίκη: την κατάρρευση της εκλογικής δύναμης της Χρυσής Αυγής, την έξοδο ολόκληρης της ηγεσίας της ναζιστικής συμμορίας από το κοινοβούλιο αλλά και ένα κύμα από νέες αποχωρήσεις, αλληλοκαρφώματα και κλεισίματα των ορμητηρίων της σε μια σειρά γειτονιές. 

Είναι μια δικαίωση για το αντιφασιστικό κίνημα που έφραξε ξανά και ξανά το δρόμο στους φασίστες - από τις γειτονιές, τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς μέχρι τα δικαστήρια όπου δίνεται ακόμη η μεγάλη μάχη για την καταδίκη της εγκληματικής συμμορίας. Μια δικαίωση και για την ΚΕΕΡΦΑ (φέτος κλείνουν δέκα χρόνια από την ίδρυσή της), που πριν καν ο Μιχαλολιάκος φτάσει να εκλεγεί στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας το 2010, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο της φασιστικής απειλής και την ανάγκη να  αντιμετωπιστεί από ένα μαζικό αντιφασιστικό κίνημα. 

Όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση-Πανελλαδική Συνέλευση που οργάνωσε τον Οκτώβριο του 2013, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι γιατί αποτέλεσε το εφαλτήριο για μια ολόκληρη καμπάνια με στόχο την δίκη-καταδίκη της Χ.Α, που σημαδεύτηκε και από το ξεκίνημα του jailgoldendawn, της Πολιτικής Αγωγής του Αντιφασιστικού Κινήματος. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, πλησιάζοντας πλέον στο τέλος αυτής της πολύχρονης διαδικασίας που ξεσκέπασε ξανά και ξανά την εγκληματική δράση της ναζιστικής συμμορίας, έχει φτάσει η στιγμή που τα μέλη της και οι βουλευτές της καλούνται να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν και διέταξαν. 

Πλησιάζει η στιγμή της απόφασης του δικαστηρίου που δεν μπορεί να είναι άλλη από την σκληρή καταδίκη και το κλείσιμο των νεοναζί στη φυλακή. Αυτός είναι ο πρώτος μεγάλος άμεσος στόχος που πρόκειται να κριθεί τις επόμενες βδομάδες και πάνω σε αυτόν καλείται να πάρει αποφάσεις και να οργανώσει δράσεις η φετινή Διεθνής Αντιφασιστική Συνάντηση και Πανελλαδική Συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ στη Νομική. Ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση έχει υπάρξει ανοιχτό κάλεσμα προς τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους για απεργία και μαζική κινητοποίηση στα δικαστήρια τη μέρα που θα κληθεί να απολογηθεί ο “αρχηγός” των νεοναζί Μιχαλολιάκος.   

Δίπλα σε αυτόν το μεγάλο στόχο, προβάλει η ανάγκη να οργανωθεί η δράση ενάντια σε όλες εκείνες τις φασιστικές ακροδεξιές πρωτοβουλίες που επιχειρούν να καλύψουν το κενό που αφήνει η Χ.Α. Πρωτοβουλίες, όχι μόνο διαφόρων πρώην στελεχών της, όπως το άνοιγμα γραφείων του Λαγού στον Πειραιά, αλλά και της “Ελληνικής Λύσης” του Βελόπουλου, ο οποίος με το καλημέρα, κάλεσε ανοιχτά μέσα από τη Βουλή σε δημιουργία “πολιτοφυλακών” για να επιβάλουν την τάξη στα πανεπιστήμια. 

Αποτελεί μια νέα φασιστική απειλή, που μπορεί να μην έχει ακόμη συγκροτήσει “τάγματα εφόδου” αλλά ξεδιπλώνει μια ανοιχτά ρατσιστική καμπάνια, στήνοντας “αγανακτισμένους” να βάζουν στο στόχαστρο τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους - ακολουθώντας το μοντέλο με το οποίο η Χ.Α μπόρεσε να απλώσει ρίζες στον Άγιο Παντελεήμονα, τη Νίκαια και το Πέραμα. Οι δηλώσεις του Βελόπουλου μπροστά στο δράμα που εκτυλίχθηκε στη Μόρια, ότι “λαθροεισβολείς, βάζουν οι ίδιοι τις φωτιές ρισκάροντας να υπάρξουν νεκροί, και μη σεβόμενοι την χώρα που τους φιλοξενεί «με το ζόρι»” δεν χωράνε καμιά υποτίμηση. 

Κανένας εφησυχασμός

Δεν εφησυχάζουμε ούτε στιγμή γιατί έχουμε νωπές όλες τις αρνητικές εμπειρίες του τι σήμανε η άνοδος της Χ.Α - και για ένα λόγο παραπάνω: 

Η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας και η εφαρμογή ρατσιστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις που την απαρτίζουν, εξακολουθούν και λειτουργούν σαν θερμοκήπιο για τους φασίστες και τους ακροδεξιούς στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες Ευρώπης.  

Αλλά όπως έδειξε και η περσινή χρονιά, πρόκειται για μια εξέλιξη που κάθε άλλο παρά αναπόφευκτη είναι. Το 2019 ήταν η χρονιά που όλοι προέβλεπαν έναν περίπατο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές (και όχι μόνο) αλλά αυτό δεν συνέβη. Ήταν μια χρονιά που, στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα (και μόλις πριν λίγες μέρες στην Αυστρία όπου το ακροδεξιό FPÖ κατρακύλησε 9 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από το 26% στο 17%) σημαδεύτηκε από εκλογικές ήττες των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων. Επιπλέον οι απόπειρες των ακροδεξιών να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις στην Ιταλία, την Αυστρία και την Ισπανία δεν κατάφεραν να προχωρήσουν.

Αυτές οι κατακτήσεις δεν έπεσαν από τον ουρανό. Ήρθαν σαν αποτέλεσμα της συστηματικής συντονισμένης διεθνούς δράσης, με τα παγκόσμια αντιφασιστικά συλλαλητήρια της φετινής 16ης Μάρτη αλλά και την ενεργοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος στη Βρετανία κόντρα στον Τόμι Ρόμπνσον, στη Γερμανία κόντρα στο AfD, στην Αυστρία κόντρα στον Στράχε, στη Γαλλία κόντρα στη Λεπέν, στο Ισπανικό κράτος κόντρα στο Βοξ και στην Ιταλία κόντρα στον Σαλβίνι, στην Ελλάδα κόντρα στην Χ.Α. 

Ο διεθνής αντιφασιστικός συντονισμός που επιχειρείται και φέτος στις 12 Οκτώβρη στη Νομική είναι ένα μεγάλο βήμα για να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.