ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2011: Μη χάσετε αυτές τις συζητήσεις

Από την πρώτη μέρα, Πέμπτη 19 Μάη, ο αιγύπτιος δημοσιογράφος Χισάμ Φουάντ, μέλος των “Επαναστατών Σοσιαλιστών” της Αιγύπτου ανοίγει την σειρά των κεντρικών εκδηλώσεων με θέμα “Η επιστροφή των επαναστάσεων”. Την ίδια ώρα που οι κυρίαρχες τάξεις σε όλον τον πλανήτη βλέπουν με δέος έναν έναν τους δικτάτορες των Αραβικών χωρών να αποκαθηλώνονται, η εικόνα της πλατείας Ταχρίρ γεμάτης με τους εκατομμύρια εξεγερμένους Αιγύπτιους έχει πάρει τη θέση της στο πάνθεον των σημαντικότερων γεγονότων του 21ου αιώνα.

Αφιέρωμα

Την Παρασκευή το βράδυ γίνεται το αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Κώστα Χρονόπουλο, τον σύντροφο που χάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, με την προβολή της ταινίας “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” που προβλήθηκε εν μέσω της χούντας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δίνοντας κουράγιο στους αγωνιζόμενους εξόριστους του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η τελευταία ζώνη συζητήσεων πριν από το αφιέρωμα στον Κώστα Χρονόπουλο, περιλαμβάνει θέματα όπως “Ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες” με τους Π. Κωνσταντίνου, Τζαβέντ Ασλάμ, Θ. Διαβολάκη και Μ. Καβουριάρη, “Το αντιπολεμικό κίνημα και η Μέση Ανατολή” με τους Γ. Σηφακάκη, Νασίμ Αλατράς, “Η Κύπρος σήμερα” με τον Ντίνο Αγιομαμίτη και “Η εργατική τάξη στην Κίνα” με τον Κώστα Σαρρή.

Μια από τις σημαντικότερες συζητήσεις του 4ημέρου είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μάη (19.00-21.00, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο) με θέμα “Η κρίση χρέους και η Αριστερά στην Ευρώπη” και ομιλητές: Φρανσουά Κουστάλ, NPA, Γαλλία – Φερνάντο Ρόζας, Bloco de Esquerda, Πορτογαλία – Κίραν Άλεν, SWP, Ιρλανδία – Σπύρος Μαρκέτος, Πανεπιστημιακός – Πάνος Γκαργκάνας, ΣΕΚ, Ελλάδα. Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί και έχει το καθήκον να δώσει συγκροτημένες απαντήσεις στην κρίση του καπιταλισμού που χτυπάει ανελέητα τον κόσμο της εργασίας.

Το τετραήμερο του Μαρξισμού θα κλείσει την Κυριακή 22 Μάη όπως άνοιξε, με την φλόγα των εξεγέρσεων. Μέσα στην καρδιά του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, η κατάληψη του Καπιτώλιου, της βουλής του Ουισκόνσιν, απέδειξε πως η εργατική τάξη από την Ανατολή μέχρι την Δύση εξεγείρεται απέναντι στις επιθέσεις. Ο Μπράιαν Βέρντιν από το Συνδικάτο των Εκπαιδευτικών του Ουισκόνσιν θα βρίσκεται στο πάνελ της συζήτησης “Η αντίσταση στην κρίση και η πάλη για τον σοσιαλισμό” μαζί με την Μαρία Στύλλου από το ΣΕΚ και με απεργούς, φοιτητές και μαθητές από τις μάχες του κινήματος εδώ. Θα είναι το πιο εμπνευστικό κλείσιμο για ένα τετραήμερο γεμάτο με επαναστατικές ιδέες για να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία κοινός αγώνας

Διαφορετικό φεστιβάλ