Συνεντεύξεις
Θράσος Αβραάμ, Λέσβος: Οι θάνατοι δεν είναι ατυχήματα

Θράσος Αβραάμ

Θράσος Αβραάμ
δημοσιογράφος stonisi.gr, στη Λέσβο

 

Ποια είναι η κατάσταση στη Μόρια;

Υπάρχει κρίση υπερπληθυσμού. Μέχρι 2 Ιουλίου υπήρχαν 5.000 άτομα γιατί γινόταν μια σταδιακή αποσυμφόρηση. Μετά τις εκλογές αυτό σταμάτησε με αποτέλεσμα, μαζί με την αύξηση των ροών από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά, να υπάρχει σήμερα αυτή η συσσώρευση ανθρώπων. 

Ο περιφραγμένος χώρος (διαμορφωμένος για 3.330 άτομα) δεν επαρκεί οπότε η συντριπτική πλειοψηφία των 13.000 ατόμων έχει στήσει σκηνές στα διπλανά χωράφια. Όλοι αυτοί, είτε διαμένουν εντός είτε εκτός ΚΥΤ, πρέπει να μπουν μέσα τρεις φορές τη μέρα για φαγητό σχηματίζοντας ακόμα μεγαλύτερες ουρές από αυτές που υπήρχαν. Όσον αφορά στην υγειονομική κάλυψη λειτουργεί το ΚΕΕΛΠΝΟ με ελάχιστους γιατρούς. Στο δε νοσοκομείο του νησιού εκκρεμεί η κάλυψη οργανικών θέσεων με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ούτε για τους μετανάστες ούτε για τον ντόπιο πληθυσμό. Τα παιδιά στη Μόρια παίζουν δίπλα σε σωρούς σκουπιδιών καθώς η νέα δημοτική αρχή δεν αναλαμβάνει να καθαρίσει την περιοχή λέγοντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά της ή δεν έχει χρηματοδότηση κλπ. Και την ίδια στιγμή, μια μόνο δομή που υπήρχε με έργο την απασχόληση των παιδιών στη Μόρια, έκλεισε ως ακατάλληλη με προφάσεις υγειονομικού τύπου μετά από έλεγχο της περιφέρειας, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μείνουν χωρίς μέριμνα. 

Ο θάνατος του παιδιού που το πάτησε το φορτηγό δεν ήταν ένα απλό ατύχημα. Έκλεισαν τη δομή που θα απασχολούσε αυτό το παιδί και εκείνο έπαιζε αναγκαστικά στο διπλανό χώρο στη Μόρια. Λόγω των ασφυκτικών συνθηκών είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάτι κακό θα συμβεί κάποια στιγμή. Και δυστυχώς μπορεί να συμβούν και άλλα περιστατικά γιατί είμαστε μπροστά στο χειμώνα. Θυμόμαστε όλοι τον Γενάρη του '17 το τραγικό γεγονός των νεκρών από τις αναθυμιάσεις.

Προφανώς όλα αυτά έχουν να κάνουν με μια πολιτική βούληση που στόχο έχει να δημιουργείται μια δυσάρεστη κατάσταση που να αποτρέπει στους πρόσφυγες να έρχονται εδώ. Υπάρχουν χρήματα που διατίθενται για την καταστολή και όχι για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες με αποτέλεσμα η Μυτιλήνη να μοιάζει πλέον με πολεμικό λιμάνι από τα πλοία του λιμενικού και της Frontex. 

Πώς προκλήθηκε η πρόσφατη φωτιά;

Η ενημέρωση, χωρίς ακόμη επίσημο πόρισμα, από την πυροσβεστική για τη φωτιά είναι ότι πρόκειται για βραχυκύκλωμα. Αν πάτε και δείτε πώς ενώνονται τα καλώδια σε πρόχειρους στύλους, καθαρά από τύχη μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο τόσο καιρό. Ο πρώτος λόγος για την όποια αναστάτωση συνέβη μετά, ήταν ότι υπήρξε η πληροφορία ότι υπάρχουν νεκροί και ο δεύτερος ότι δεν άφηναν τον κόσμο να βγει προς τα έξω. Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες που εικονίζουν πρόσφυγες να βοηθάνε την πυροσβεστική να σβήσει τη φωτιά. Κυκλοφόρησαν βέβαια διάφορα fake news για αυτήν την ιστορία. 

Πώς επέδρασε η συμφωνία του 2016 πάνω στο νησί;

Αυτό που όριζε η συμφωνία, ότι θα υπάρχει πλέον κόσμος που θα είναι μόνιμα εδώ άλλαξε την εικόνα και χρησιμοποιήθηκε έντεχνα από ακροδεξιούς κύκλους του νησιού και τη ΝΔ. Δημιουργήθηκαν “κινήσεις” που όσοι τις δημιούργησαν είχαν σχέσεις με το γραφείο του βουλευτή της ΝΔ. Χ. Αθανασίου. Υπήρχαν fake news  μέσω συγκεκριμένων διαύλων επικοινωνίας που είχαν σχέση με το βουλευτικό του γραφείο. Όσοι δημοσιογράφοι πήγαν να τα ξεσκεπάσουν με ρεπορτάζ που αποδείκνυαν ότι ήταν φούσκες, στοχοποιήθηκαν. Έχω πέσει θύμα επίθεσης το Μάιο του 2018 μια βδομάδα μετά τα γεγονότα του πογκρόμ στην πλ Σαπφούς. Όλα αυτά είχαν ένα κοινό παρονομαστή τις βουλευτικές και κατά κύριο λόγο τις δημοτικές εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τοπική κοινότητα Μυτιλήνης κατέβηκε ένα πολιτικό υβρίδιο αποτελούμενο από επίσημα καταγεγραμμένα στελέχη της Χ.Α και της ΝΔ. 

Το γεγονός της συμφωνίας ήταν αρνητικό και για ένα άλλο λόγο. Αποξένωσε τους ντόπιους που έτρεχαν να βοηθήσουν στις παραλίες και με τις βάρκες το 2015, μέσα από την γκετοποίηση των προσφύγων στη Μόρια μετά το 2016. Επιπλέον η στρατηγική ήττα που υπέστη το 2015 η Αριστερά είχε σαν αποτέλεσμα να μετρούνται όλο και πιο λίγοι στις απεργίες και τις κινήσεις αλληλεγγύης. Ευτυχώς, όμως, το κομμάτι αυτό κράτησε, συνέχισε να κινητοποιείται. Στην προχθεσινή διαδήλωση αυτός ο κόσμος εξέφρασε ένα νέο ριζοσπαστισμό, κατέβηκε μαζικά ξανά στο δρόμο, και ο ντόπιος κόσμος, και αυτό είναι ελπιδοφόρο.