Εκπαίδευση και νεολαία
Θεσσαλονίκη: Φεστιβάλ ασύλου 4-5/10

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Οκτώβρη το Φεστιβάλ ασύλου στα γρασίδια της Φιλοσοφικής και στο κτίριο ΝΟΠΕ (ΑΠΘ). Το φεστιβάλ περιελάμβανε εκδηλώσεις και συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη και μουσικά συγκροτήματα. Στην πρώτη συζήτηση, την οποία παρακολούθησαν 60-70 άτομα, μίλησαν ο Μπάμπης Κουρουνδής, μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και διδάκτορας Νομικής και ο Ανδρέας Τάκης, επίκουρος καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ. 

Ο Μπάμπης Κουρουνδής μίλησε για το ρόλο του ασύλου στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης όταν, με το κύρος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, το άσυλο μετέτρεψε τα Πανεπιστήμια σε εστίες πολιτικοποίησης και σημεία αναφοράς, όχι μόνο για τους φοιτητικούς, αλλά και για τους εργατικούς αγώνες. Αυτήν την κατάκτηση έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση της ΝΔ, με σκοπό να διευκολύνει τα σχέδιά της για την πλήρη εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. 

Ο Ανδρέας Τάκης εστίασε το ενδιαφέρον του στη συνταγματική κατοχύρωση του ασύλου ως έκφανσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των ΑΕΙ, την οποία δεν μπορεί να καταργήσει πλήρως καμία νομοθετική παρέμβαση διότι είναι συνυφασμένη με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Ακολούθησε διάλογος με πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τοποθετήσεις.